2018 yılından beri yapılan hatalar, o güne kadar yapılan hataların üstüne tuz, biber ekti. Kriz derinleştikçe derinleşti. Kimlerine göre ülke krizde, kimlerine göre güllük gülistanlık, bana göre ise uçurumdan yuvarlandık.Gümüş: Bir süredir gümüş dikkatimi çekiyor biliyorsunuz. Hâlen “bir şeyler karıştırılıyor” izlenimi almaya devam ediyorum. Ocağın üçüncü haftası kapanış fiyatı 24,25 dolarda veya üstünde olursa sanki dört haftalık bir sıçrama yaşayacak gibi duruyor. Bu sürede dikkat edilmesi gereken iki nokta var. 22,50 doların altına düşmemesi ve kapanışların 23,25 üstünden olması. Dünya Emtia Endeksi: Nisan ayında hatırlarsanız “Dünya Emtia Fiyatları mart ayında en yükseği veya en yükseğin çok az altını gördü, daha fazla yükselmeyecek” diye yazmıştım. Öyle de oldu. Bu sefer emtia fiyatlarının gevşemesinde sonlara gelindiğini düşünüyorum. Mart, Nisan 2023 gibi emtia fiyatlarının en düşüğü görüp yükselişe geçeceğini ve endeksin yeniden 125 puanlara ulaşabileceğini tahmin ediyorum. Oradan yukarı devam mı eder, yeniden düşüşe mi geçer bakacağız. Dolar Endeksi: 103,50 altında haftalık kapanış yaparsa dolarda ilginç gevşemeler yaşayabiliriz. Gerçi ben böyle bir gevşeme bekliyorum ama bu gevşemenin 2023 ilk çeyreği sonundan bekliyorum. O zaman kadar 103,50 dayanır gibi geliyor bana. 103,50 seviyesinin kırılıp 100 puana inmesi benim için şaşırtıcı olmaz. GBP/USD: Burada da çok ilginç hareketlenme var. Geçen aylarda herkes dolarcı olmuştu. Bana sürekli “Sterlini mi, Euro mu bozayım mı” diye soruyorlardı. Bende ısrarla herkese aynı şeyi söyledim, buradan yazdım. “Dolarda en güçlüyü gördük. Bundan daha güçlü olmaz. Diğer paralar toparlanabilir.”. Sterlin eğer 1.20 altında kapanış yapmadan 1,23 üstüne çıkıp kapanış yapabilirse hedefinde 1,40 var. 1,23 üstüne çıkması için biraz daha zamanı var ama çıkarsa hedef 1,40 olur. Tabi bu epey uzun bir süre. Hedefin öncesinde 1,28 ve 1,34 dirençleri var.
Mutlu yıllar!
Murat Kartalkaya
2023 yılının Türkiye’deki savaş, bağırıp çağırma kültürüne son verip saygı, sevgi, laiklik, demokrasi, adalet, liyakat kültürüne geçiş yapacağımız sağlıklı, huzurlu, zenginlik getiren bir yıl olmasını dilerim.
Türkiye Döviz Mevduatları: Bankalar nezdindeki döviz mevduatlarındaki erime 23 Aralık haftası da devam etti. 14 Eylül tarihinden itibaren 19 milyar dolara yakın azalış söz konusu. Yılbaşına göre 43 milyar dolar azaldı. Botaş’ın Rusya ödemeleri ötelendi. Ödeme yok, parasını alıp gidecek yabancı yok, sürekli dövizden TL’ye dönüş var, ona rağmen döviz değer kazanmaya devam etti. Üstelik genelde yılbaşı ve bayram arefelerinde döviz düşer. Bu sene yılı yükselerek kapadı.
Krediler: Kredi kullanımdaki yukarı eğilim devam ediyor. 23 Aralık haftası 79 milyar TL oldu. Aralık hafta ortalaması 68 milyar TL. Haftalık Eylül ortalaması 40 milyar TL, Ekim ortalaması 46 milyar TL, Kasım ortalaması 51 milyar TL gerçekleşmişti.
Dış Ticaret Açığı: Ocak- Kasım ayı dış ticaret açığı 99,8 milyar dolar oldu. “Liranın değerini düşürüp dış ticaret açığını kapatacağız” saçma sapan uygulamasının başarısız olmaya mahkum olduğunu nedenleri ile program açıklandığında yazmıştık. Bir yılda lira %60 değersizleşirken dış ticaret açığı %153 arttı.
Kriz: 2018 yılından beri yapılan hatalar, o güne kadar yapılan hataların üstüne tuz, biber ekti. Kriz derinleştikçe derinleşti. Kimlerine göre ülke krizde, kimlerine göre güllük gülistanlık, bana göre ise uçurumdan yuvarlandık. Kırıklarımızı kazanın sıcaklığından hissetmiyoruz. Ağrı kesici serumu da takmışlar kolumuza. “Şikür iyi kurtulduk” diye sayıklayıp duruyoruz. “Kafeler, barlar dolu. Ne krizi”diyorlar. Sürekli olmayan bir para ile vatandaşların günü kurtarması sağlanıyor.
Ama orta sınıf neredeyse bitti. Servet iyice zirvedeki zenginlerin elinde birikiyor. Orta sınıf ev almak hayalinden uzaklaşırken yirmi evi olan kırk eve doğru gidiyor. Mahfi hocanın dediği gibi” Enflasyon iki haneli (ki bizde gerçeği üç haneli), orta sınıf silinmiş, CDS puanın kabul edilebilirliğin üstünde ve dolayısıyla dış borçlanma faizin yüksek ise krizdesin demektir. “Ben hissetmiyorum” dedin diye kriz kaybolmayacaktır.
PİYASA
DOLAR/TÜRK LİRASI: 18,35 üstünde kaldıkça zıplama etkisi devam ediyor. 18,47 – 18,80 sıkışması ne kadar sürecek bilemiyorum. Bence bu sıkışmanın daha fazla dayanması zor. 20 – 22 bandına doğru bir hareket yapma olasılığı çok fazla. Ama 28 ve üstü sıçrama olasılığı da var. Seçime kadar sıçramayı engeller diye düşünüyorum. Yukarıda yazdığım gibi şu sıralar dövizin olmamasından kaynaklı problemimiz var, yoksa dövize bir talep yok. Olursa, ciddi zıplar. Yılbaşından beri çözülen döviz geri dönmeye kalksa mesela.
BİST100: Yabancı satışı 23 Aralık haftasıda devam etti. 325 milyon dolar satış görülüyor. Aralık ayının başından beri satışları 500 milyon doları geçti. Buna rağmen aynı sürede portföy değerleri 1,4 milyar dolar artmış durumda. Bu hafta hacim iyice düştü. Alıcı olmayınca sakin aşağı süzülen endeks birazcık alım gelince tekrar yükseliyor. Yatırım araçları içinde alternatifsiz görünümü devam ediyor. Bir yıldır borsaya her giren kazanıyor. Ben hiç böyle bir durum yaşamamıştım daha önce. Şirketlerin geçen sene kendi bünyelerine ve bayilerine kendi hisselerini aldırmalarıyla başlayan akıllı süreç devam ediyor. Büyük bir çöküş beklemiyorum. Bunun için babaların mal boşaltması gerek. Kime boşaltacaklar. Öyle bir alıcı bulamazlar. Pembe bir senaryoya gerek var. Ama alıcı gelmezse gevşeme söz konusu olabilir. Destek 5270 ve 5100; direnç 5720 ve 5900 puanda.
ALTIN/ONS: Bence uzun süreli bir yataya girecek ve bu yatay bandın altı 1700 dolar civarı, üstü 1825 dolar. Destekler 1800, 1780 ve 1725 dolarda, direnç dediğim gibi 1825 dolarda. 1835 dolar civarına hareketler olsa da ben kapanışların 1825 dolar altında kalmaya devam edeceğini düşünüyorum. Sakın unutmayın bu benim tahminim. “2000 dolar üstüne çıkacak” diyen oldukça çok uzman var. Olabilir. Ama bence buna çok zaman var. Yukarı hareketin başlaması 2023 yılı üçüncü çeyreğini bulabilir.
AVRO/DOLAR: 1,0610 seviyesini destek yaptı gibi. Bu hafta da destek 1,06 ve direnç 1,08. 2023 yılının ikinci çeyreğinden sonra 1,08 seviyesini destek yapıp 1,11 seviyesine yönelmesini, 2024 yılı ikinci çeyreğinden başlayarak 1,23 seviyesine yöneleceğini düşünüyorum.
BRENT PETROL: Bir önceki hafta; “86 ve 89 dolara doğru bir yükseliş olabilir” tahmininde bulunmuştum. 86 doları gördü. Çin haberleri “ekonomik durgunluktan daha hızlı çıkılacak” iyimserliği yaratıyor. Bu durum petrolü de etkiliyor. Yine de 89 doların üstünde iki hafta kalmadığı müddetçe 65 dolar hedefte kalmaya devam edecek.
Yorumlar
Popüler Haberler
Erdoğan'ın asgari ücret paylaşımına yorum yapan kişiye soruşturma
Bakan Fidan: HTŞ, yıllardır bizimle işbirliği içinde oldu
Devlet Memurları Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi
Bakan Işıkhan asgari ücreti açıkladı
İstanbul'da deprem meydana geldi
Asgari ücretten sonra merakla bekleniyordu: Yılın son faiz kararı açıklandı