Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) yılın son faiz kararını açıkladı. Asgari ücrete yüzde 30 zam kararının ardından faiz indirimi beklentileri güçlenmişti.

TCMB PPK politika faizini 250 baz puan indirerek yüzde 47,5 olarak belirledi. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın başkanlığındaki toplantıda, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı (politika faizi) yüzde 47,5 olarak açıkladı.

Böylece banka Nisan 2024'ten bu yana sabit tuttuğu faizde ilk kez indirime gitti. Nisan ayından bu yana ise politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutulmuştu.

Politika faizi Mart 2024'te yüzde 45'ten yüzde 50 seviyesine çıkarılmış; nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarındaki toplantılarda yüzde 50 düzeyinde sabit bırakılmıştı. 

Öte yandan Banka, 22 ay sonra ilk kez faizi indirdi.

Piyasa da indirim öngörüyordu

Piyasada genel beklentilerde politika faizinde indirime gidileceği yönünde yoğunlaşmıştı.

Piyasalar, Merkez Bankası’nın bir önceki toplantıda açıkladığı PPK metnini “indirim kapıda” olarak algılamıştı.

Ayrıca asgari ücretin 2025 enflasyon hedefine uyumlu olarak yüzde 30 artırılması da indirim beklentilerini güçlendirdi. Diğer bir yandan TCMB’nin gelecek yıl 8 toplantı yapacağını açıklaması da beklentilerde etkili oldu.

Merkez Bankası'ndan açıklama

Merkez Bankası, faiz kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Faiz kararının ardından dolar, avro ve altın fiyatlarında son durum Faiz kararının ardından dolar, avro ve altın fiyatlarında son durum

Merkez Bankası'nın açıklamasında, "Enflasyonun ana eğilimi kasım ayında yataya yakın seyretmiştir. Öncü veriler aralık ayında ana eğilimde düşüşe işaret etmektedir" denildi.

Açıklamada, "Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir" vurgusu yapıldı.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklama şöyle:

* Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50’den yüzde 47,5’e indirilmesine karar vermiştir. Kurul ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar vermiştir.

* Enflasyonun ana eğilimi kasım ayında yataya yakın seyretmiştir. Öncü veriler aralık ayında ana eğilimde düşüşe işaret etmektedir.  Son çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamayı sürdürerek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğunu göstermektedir. Temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşme belirginleşmektedir. İşlenmemiş gıda enflasyonu önceki iki aydaki yüksek seyrin ardından aralık ayında ılımlı görünmektedir. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları iyileşme eğilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir. 

* Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmekte ve dezenflasyon sürecini güçlendirmektedir. Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Bu doğrultuda, politika faizinin seviyesi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir. Kurul, kararlarını enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alacaktır. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır. 

* Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.

* Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.

Ne olmuştu?

 Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun dördüncü toplantısı sürpriz şekilde geçen Salı akşamı (24 Aralık) yapıldı ve yeni asgari ücret açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 23 Aralık Pazartesi akşamı Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Perşembe veya cuma günü asgari ücret tespit komisyonu toplanacak ve 2025 yılı asgari ücreti belirlenecek" demişti. 

Işıkhan'ın bu açıklamasına karşın bakanlık, işçi ve işveren taraflarını bu akşam 'karar için' toplantıya çağırdı. TÜRK-İŞ, asgari ücret teklifi konusunda bir bilgilendirme yapılmadan düzenlendiği gerekçesiyle toplantıya katılmadı. Bakan Işıkhan, kısa süren toplantının ardından kameraların karşısına geçti ve yeni asgari ücretin yüzde 30 artışla 22 bin 104 lira olarak belirlendiğini açıkladı. 

Tarih değişikliğinin, 26 Aralık Perşembe günü yapılacak ve politika faizinin belirleneceği Para Politikası Kurulu toplantısıyla ilişkili olduğu ve kurulun daha rahat karar alması için asgari ücretin açıklanmasının öne çekildiği belirtilmişti. Asgari ücrete yapılan yüzde 30'luk artışın, bu toplantıda faiz indirimi kararı alınması ihtimalini güçlendirdiği görüşü ağır basıyor görüşü hakimdi.