- Kendi hayatımızdaki en önemli ilişkileri tanımlamak.
- Şimdiye kadarki hayatımızın iyisiyle kötüsüyle en önemli tecrübelerini tanımlamak.
- Kişisel hayatımızdaki Nereye, Niçin, Niye sorularını yanıtlamak.
- Davranışlarımıza yön verebilecek değerleri tanımlamak.
- Kendi benliğimizle ilgili alışkanlıkları tanımlamak.
- Bizi etkileyen korkuları, yaraları ve travmaları tanımlamak.
- Kendimiz için güzel olanı tanımlamak.
Sevgili Kendim: Aramız Nasıl? Dost muyuz?
M. Cem Özmen
Hayatta en çok kendimizle beraber oluyoruz. Ailemiz, eşimiz, sevgilimiz, dostumuz, arkadaşımız vd. çevremizdeki tüm insanlardan zaman zaman uzaklaşsak da doğumumuzdan ölümümüze kadar bütün yaşamı kendimizle beraber geçiriyoruz. Günün 24 saati, yılın 365 günü kendimizle birlikteyiz. Diğer insanlarla bile ilişkilerimiz hayatımızı yakından etkiliyorken kendimizle ilişkimizin moral durumumuzu etkilememesi mümkün değil. Durum böyleyse eğer, şu soruları sormak anlamlı olacaktır herhalde: Sürekli birlikte olduğumuz kendimizle aramız nasıl acaba? İyi miyiz? Dost muyuz? Birbirimizden memnun muyuz?
Biliyoruz ki kendisinden memnun olan kişiler hayatta daha çok mutlu oluyorlar ve diğer insanlar için de mutluluk kaynağı haline gelebiliyorlar. Buna karşın kendisiyle ilişkisi iyi olmayan, kendisinden memnun olmayan kişiler içinse yaşam genelde sıkıntılı bir şekilde ilerliyor. Bu tür insanlar kendileri hayattan memnun olmazken başkaları için de birer sorun kaynağı haline gelebiliyorlar.
Bu durumda belki de hayatta en çok önem vermemiz gereken konuların başında kendimizi sevmemiz, kendimizle ilişkimizin iyi olması, kendimizle dost olmamız geliyor. Peki ama bunu nasıl başaracağız? Kendimizle ilişkimizi nasıl dengeli, tutarlı, mutlu bir hale getireceğiz? Kendimizle nasıl dost olacağız?
Daha önce de çeşitli kitaplarından bahsettiğim Alman felsefeci Wilhelm Schmid, Kendiyle Dost Olmak* adlı kitabında bu konu üzerine yoğunlaşıyor ve insanın kendisiyle nasıl dost olabileceği üzerine görüşlerini belirtiyor. Hatta “Kendini sevmek mi yoksa kendinle dost olmak mı?” sorusundan yola çıkarak insanın kendisini -abartılı- sevmesinden belki daha fazla önemli olan şeyin kendisiyle dost olabilmek olduğunu iddia ediyor ve bu konuyla ilgili çeşitli önerilerde bulunuyor.
Kendini Sevmek mi Kendinle Dost Olmak mı?
Schmid’in ilk önerisi, insanın kendisiyle ilişki biçimini bilinçli bir şekilde seçmesi.
İkili ilişkilerde olduğu gibi insanın kendi kendisiyle ilişkisinde de sevgi ve dostluk birbirinden farklıdır. Sevgi herkes için vazgeçilmez bir duygu olsa da dostluk da yüce bir değerdir. Başkalarıyla olan dostlukta olduğu gibi, kendiyle dost olması için de insanın güçlü ve zayıf yönleriyle kendisini gerçekçi bir gözle değerlendirmesi ve kabul etmesi gerekir. Kendiyle dost olan insan, mükemmel olmadığını bilir, hatalarını ve zaaflarını dürüstlükle görür ve bunlardan incinmez. Özeleştiri yapabilir, hatta kendiyle alay edip bazen aptallıklarına gülebilir bile. Ancak günün sonunda kendisini affeder. Kendi kendiyle ilişkisinin her zaman düz bir çizgide ilerlemeyeceğini bildiği için bazen tutarsızlığa düşmek de bir felaket olmaz onun için. Kendiyle dost olmak, birey olarak kendisinden başlayarak toplumsal olana varmanın bir yolu olduğunu gösterir. Böylece kişi, başkalarıyla daha güzel bir toplumsal çerçevede yaşayabilir.
Başkalarına olduğu gibi insanın kendisine olan sevgi bağı da çok önemlidir. Ama o konuda insanın nerede duracağını bilmesi gerekir. Kendisini aşırı seven kişi kendisinden başkasını göremez, sadece kendisiyle meşgul olur. Kendiyle dost olan kişi ise daha dışa dönüktür ve diğer insanlarla birlikte mutlu olmayı bilir. Ayrıca günlük ruh hallerine, duygulara, o anki durumuna daha az bağımlıdır. Bu sayede kendisiyle başlangıçta yüzeysel bir yakınlığı olsa da zamanla ömürlük bir dostluğu yakalayabilir.
Kendiyle dost olmak için Schmid’in önerdiği ikinci konu, kendine dikkat etmektir.
Yaşamda insanı etkileyen başta biyolojik, toplumsal, kültürel, çevresel, ekonomik vd. olmak üzere birçok etken vardır. Kendisiyle dost olan insan, kendi üzerine daha derinlemesine düşünür. Böylece hem kendisini daha iyi anlar hem de varlığını daha iyi hisseder. Bu şekilde kendi kendisiyle empati kuran insanın başkalarına karşı da empati duyma yetisi gelişir.
Varlığımızın her noktasını anlamamız mümkün değildir. Ancak yine de olabildiğince kendimizi tanımaya yönelik bir çaba içinde olmamız, hayatımızı kolaylaştırır. Aynı zamanda başkalarının hayatına da ilgi duymamıza yardımcı olur. Öte yandan hayat dinamik bir süreç olduğu için bunun bitmeyen bir çaba olduğunu bilmemizde yarar var. Her zaman tanıyacak, öğrenecek bir şeyler olacaktır etrafımızda. Yeter ki o öğrenme ve tanıma isteğini kaybetmeyelim.
Yazarın önerdiği üçüncü yordam, akılcı bir şekilde kendine özen göstermektir.
Bunun için kendimize saygı duymamız, değer vermemiz ve bu hayatta kendimize ait, özel bir yerin olduğunun farkında olmamız gerekir. Bu anlamda yaşamda her şeyin bir anlamının olduğunu bilerek ve ona göre akılcı, dikkatli, özenli bir şekilde yaşamaya gayret edebiliriz.
Kendimizle barışık olmak ve memnuniyet duymak önemlidir. Ama hayatta bazen memnuniyetsiz olduğumuz durumlarla da karşılaşabiliriz. Onları da saygılı bir şekilde karşılayıp, akılcı bir şekilde değerlendirerek tekrar daha memnun olduğumuz süreçler için kaldıraç olarak kullanabiliriz.
Kendiyle dost olma yolunda Schmid’in önerdiği dördüncü adım, bedenimize dikkat etmektir.
Bedenimiz, aslında bir açıdan her şeyimizdir. Çünkü bedenimiz yoksa zaten başka hiçbir şey de yoktur. O anlamda önemini bilerek yaşamamız gerekir.
Bedenimizden her zaman memnun olmayabiliriz. Beğenmediğimiz yönleri olabilir. Ama yine de elimizdeki gerçekliğin bu olduğunu bilerek, onunla barışık yaşamamız ve ona gerekli özeni göstermemiz çok önemlidir. Bedenimiz, bize aracılık ettiği duyular (görme, duyma, koku alma, tat alma, dokunma, hareket duyusu, sezme duyusu) yoluyla haz dolu tecrübelerden oluşan rengarenk bir dünya sunar. Bu da yaşam sevincimizi artırır. Öte yandan zaman zaman bedenimizden kaynaklı ağrılarımız da olabilir. Onlar da dikkatimizi bedenimize çekmeye, bizi onunla daha fazla meşgul olmaya çağırır. Yani bedenimiz olmadan yaşamamız mümkün değildir. Dolayısıyla her durumda onu ihmal etmemeyi ve her zaman özenli bir şekilde bakımını yapmayı bilmeliyiz.
Yazara göre kendiyle dost olmanın beşinci adımı, insanın benliğinde duygulara alan açmasını sağlayan yaşam enerjisini hissetmektir.
Schmid’e göre hayatın ve duyguların temeli, enerjidir. Enerji, kaynağını güven ve endişe, heyecan ve tükenmişlik, iyi hissetmek ve kötü hissetmek, özlem ve hayal kırıklığı vd. gibi zıt kutupların geriliminden alır.
Kendiyle dost olmak, bu anlamda duyguların tüm çeşitliliğini ve zıtlığını da görmeyi gerektirir. Hayatta iyi duygular gibi kötü duyguların da olduğunu bilmek ve bunların da yaşam içerisinde birer anlam taşıdığını kabul etmek gerekir. Bu anlamda belki insanın kendisi kadar önemli olan şey, onu yaşatan ve bütün yaşama güdüsünü sağlayan enerjidir. Bu nedenle kendiyle dost olan insanın bu enerjinin farkına varması ve onu yaşam kaynağı olarak kullanmayı bilmesi gerekir.
Schmid, kendiyle dost olmanın altıncı yordamını, düşünce gücünden yararlanmak ve hayat üzerine düşünmek olarak tanımlıyor.
Bu açıdan belki hayatta çok işimize yarayacak temel soruların neler olduğunu belirlemek gerekir: Hayat benim için nedir? Neler yaşıyorum? Bunlar benim için ne anlam ifade ediyorlar? Şimdiye kadar hangi yollardan geçtim? Nereye varmak istiyorum?
İnsan, bu ve benzer sorular üzerine düşünerek hayatı bilinçli bir şekilde yaşamayı sağlayacak cevaplar bulabilir. Düşünceler de duygular gibi, hayatı taşıyan enerjinin ifade biçimleridir. Düşünceler üzerinde düşünerek ruhun enerji kaynaklarını gözlemleyebilir ve değerlendirebiliriz. Yine düşünceler, hayatın tümü gibi, kutupsallığa tabidirler. Yani hayatta olumlu düşünceler olduğu gibi olumsuz düşünceler de vardır. Olumlu düşünceler bize yaşarken kolaylık sağlarken olumsuz düşünceler de hayatta karşımıza çıkabilecek sorunlarla daha kolay mücadele etmemize yardımcı olurlar. Bu anlamda olumlu ve olumsuz yönleriyle düşünce gücümüzün gelişmesi, kendimizle dost olma sürecimizde önemli bir etkendir.
Kendi kendiyle dost olmanın yedinci adımı, değişikliklere açık bir yaklaşım geliştirmektir.
Schmid, bunun için yedi noktada tanım getirmeye ihtiyaç duyduğumuzu iddia ediyor:
Yorumlar
Popüler Haberler
Türkiye'de de satılan ünlü markanın şampuanında bakteri tespit edildi
Rasim Şişman kimdir?
Bolu Kartalkaya yangını: Hayatını kaybedenlerin kimlikleri belli oluyor
Kartalkaya yangınında Sözcü yazarı Nedim Türkmen ve ailesi hayatını kaybetti
Bolu yangını faciası: Ölü sayısı 66'ya yükseldi
Bolu Kartalkaya'da yangın faciası: Otel sahibi dahil dört gözaltı