Artan yoksulluğun karşılığı çocukların tükettiği ekmekte
Özgür Hüseyin Akış
Fransa’da sendikaların çağrısı yüz binlerin harekete geçmesini sağlıyor. Halkın yoksullaşmasını engellemek tek başına seçimlerle ile hükümet değişikliğine bırakılmayacak kadar önemli bir mesele.
Belirli bir azınlığın serveti bilinmezliğini korurken, TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre 6 aylık ve daha üst yaşlardaki çocukların yüzde 64,2’si her gün ekmek ve makarna ile besleniyor. Yüzde 12,7’si ise et, balık, tavuk yüzde 10,9’su ise fasulye, nohut, mercimek tüketebiliyor. Sağlıklı beslenmek dışında doymak amaçlı gıda tüketimi, çocukların fiziksel gelişiminin yanı sıra psikolojik gelişimini de etkiliyor.
TÜİK’in bütün açıklamalarının güvenilirliğine hep bir şerh koyup değerlendirmeyi tercih etsem de bu açıklamanın kendisi bile büyük krizin sonucunu yansıtıyor. Dünyadaki kapitalist sistemin tıkandığı birçok örnek varken, Fransız hükümetinin çalışma yaşının artırılması üzerinden çıkartmak istediği emeklilik yasasına karşı halk uzun süredir ulaşım dahil birçok kritik sektörde grevlerle yanıt veriyor. Sendikaların çağrısı yüz binlerin harekete geçmesini sağlıyor. Halkın yoksullaşmasını engellemek tek başına seçimlerle ile hükümet değişikliğine bırakılmayacak kadar önemli bir mesele.
Türkiye kapitalizminin temsilcisi hükümetin son dört yıl da krizlere karşı gösterdiği basiretsizlik ise muhalefetin de desteğiyle seçimlerin zamanın da yapılmasını sağladı. Sorunların çözümünü tek noktaya odaklayıp seçimlere olağanüstü bir önem atfetmek tek başına siyasi bir tarza dönüşmüş durumda. Pandemide maske dağıtamayan, orman yangınlarına müdahale etmekte geç kalan, depremde enkazın altın da kalanların kurtarılmasında görev almayan hükümetin bu kadar süre ayakta durmasının en büyük sırrı yukarı da bahsettiğim halka vaaz edilen sabırlı davranın seçimle gidecekler telkini oldu.
AKP sıradan bir hükümet olmadığını yirmi yıllık yönetim sürecinde pratikte yaptıklarıyla gösterdi, ancak her dönem iktidar vurgusu yaptığım bu siyasi harekete bundan vazgeçmeme neden olan kimi gelişmeler oldu. Sermaye sınıfından bağımsız bir şekilde ülkeyi yönettiği, şahsına münhasır bir tek adam olan hareketin lideri Erdoğan, mıknatıs gibi her kötü gelişmenin sorumluluğunu üstüne çekiyor. Yoksulluğun tek nedeni Erdoğan mı?
Ekonomik krizin derinleşmesiyle artan yoksulluktan en fazla etkilenen işçi sınıfının çocukları ya işçileşiyor ya da gıda tüketimini doymak için yapıyor. Çocukların tükettikleri gıda istatistikleri aşağıda yer alıyor.
Sabancı holding, 2022 yılı net kârının 43,83 milyar TL olduğu açıklandı. Sermaye sınıfı yirmi yıl da hep bu meblağlara yakın kârlar elde etti. AKP hükümeti devlet kurumlarını özelleştirirken, tarikatların çeşitlenip güçlenmesini sağlarken, Orta Doğu’da yeni siyasi stratejiler belirlerken, emperyalist dengelere oynarken sermaye sınıfının bu durumdan rahatsızlığı ya da karşı çıkışı yoktu. Hükümetin arkasındaki iktidarın kendileri olduğunun bilinciyle hareket ettiler.
Erdoğan bu iktidarın sadık temsilcisi olarak yeniden göreve talipken, gitmesinin işçi sınıfı açısından önemli olan yanı, sermaye sınıfı ile karşısında bir aracının ortadan kalkması ile sınıfa karşı sınıf mücadelesinin siyasette güç kazanacak olmasıdır.
Yorumlar
Popüler Haberler
Erdoğan'ın asgari ücret paylaşımına yorum yapan kişiye soruşturma
Bakan Fidan: HTŞ, yıllardır bizimle işbirliği içinde oldu
Devlet Memurları Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi
Bakan Işıkhan asgari ücreti açıkladı
İstanbul'da deprem meydana geldi
Yaşlılık, emekli ve engelli maaşı alanlar isyanda: 'Geçinemiyoruz'