İçlerinde ağır ağabey İngiltere’nin de bulunduğu kırk civarında merkez bankası faiz artırdı, küçük bir kısım faizlerini sabit bıraktı. Bir tek TCMB yine faiz indirdi. Geçen hafta; 50 den fazla ülkenin merkez bankası faiz kararı açıkladı. İçlerinde ağır ağabey İngiltere’nin de bulunduğu kırk civarında merkez bankası faiz artırdı, küçük bir kısım faizlerini sabit bıraktı. Bir tek TCMB yine faiz indirdi. “Bir Türk dünyaya bedeldir” deyişini test ediyoruz sanırım. Üstelik karar sonrası açıklamalar yine sisli kaldı. Gelecek aylarda da zar atmaya devam edeceğiz gibi. Faiz artırımı, indirimi ya da pas geçilmesi. Asgari ücrete %50 zam geldi. Ülke çalışanlarının yarısı asgari ücretliydi, bu zam ile bu oran elliyi aşacak. Ben hayatım boyunca emekçi olarak çalıştım. Bu zamma tabi ki seviniyorum. Ancak, işverene %40 maliyet artışı olması ekonominin tıkandığı bugün ki ortamda işsizliği artıracaktır. Üstelik hızla artan enflasyon bu zammı üç aya kalmadan eritecektir. Covid Avrupa’da neredeyse 2020 seviyelerine ulaştı. Amerikan 10 yıllık tahvillerine gelen alış, bu durumun fiyatlandığını gösteriyor. Bir ay önce faizinin %2 seviyesine yükselmesi beklenirken  %1.37 seviyelerine kadar gevşedi.  Salgının zirvesinde ABD 10 yıllık tahvilleri birlikte coşan altın ve coinlerde ise bir hareket yok şimdilik. Sanırım bu ürünler parasal daralmadan etkileniyor.
Kurun nereye varabileceğine dair hakikaten hiçbir fikrim yok. Üç ay evvel “15 lira olacak” diyenlere kızıyordum. Artık “40 lira olur” diyenlere bile olabilir gözüyle bakıyorum.
DOLAR/TÜRK LİRASI;  Kurun nereye varabileceğine dair hakikaten hiçbir fikrim yok. Üç ay evvel “15 lira olacak” diyenlere kızıyordum. Artık “40 lira olur” diyenlere bile olabilir gözüyle bakıyorum. Biz yine de teknik olarak bir şeyler söylemeye çalışalım.  1999 başı ile 2002 Kasım  arasında dolar Türk lirası karşısında %420  civarında  değer kazanmıştı. 2019 başından bu yana ise %230 değer kazandı.  Kısa vadede 18.50 seviyesine kadar önü açık. Aşağıda 12.60 desteği var. Olumlu bir kaç habere bir anda 12.60 seviyesine kadar gevşeyebilir geçici olarak. Ufukta tek bir olumlu haber maalesef gözükmüyor. Önceki destekler 15 ve 13.80 de. AVRO/DOLAR; Geçen hafta belirttiğim 1.1180-1.1384 aralığı bozulmadı. 1.1220-1.1360 arasında devam etti. Henüz Euro lehine bir güçlenme görülmüyor. Bu hafta destek 1.1160 civarında.  ABD parasal daralmayı Mart 2023 de bitirip ardından faiz artırımına gideceğini belli etti. Avrupa Merkez bankası benzer hareketlerin sinyalini verirse, Euro güçlenmeye başlar. ALTIN/ONS; Haftalık kapanış 1810 doların üstüne çıkamadı. FED kararının ertesi günü yukarı hareketlenmesine rağmen güçsüz kaldı. Bu hafta kapanışı 1807 doların üstünde olmazsa sıkışıklık devam eder.  Pandeminin altını yukarı taşıyacağı beklense de teknik henüz bunu onaylamıyor hatta gevşeme olasılığını daha yüksek gösteriyor. Kapanış önemli olmakla beraber 1815 ve 1830 dolar direnç.  1755 dolar destek. BORSA İSTANBUL; Geçen hafta; ”Kısa vadeli düşünenler için son dönemece giriyoruz sanki.” Tahminimde bulunmuştum ve günlük hacimli düşerek kapanışlar ilk sinyaldir demiştim. Cuma günü bu gerçekleşti. 2400 puandan %13 düşerek günü 2084 puandan kapadı. Bence bu durum ciddi bir geri dönüş sinyalidir. Borsa iki ayda %72 primli hale gelmişti. Ülkede yıllık mevduat faizi %14.  Beş yıllık kazancı iki ayda elde ettin demek bu. Birilerinin “Allah bereket versin” diyeceği belliydi. Zaten yabancı olmadan BİST in uzun sürekli değerlenmesini beklemek çok hatalı olur. BİST, dolar bazında 1,30 dolara inmesine rağmen yabancı gelmiyor. Bu hafta için dirençler 2185, 2280 puanda. Destek ise 2030, 2000 ve 1950 puanda. BİTCOİN; Pandeminin alevlenmesine yanıt vermeyen diğer ürün. Pandemi ile birlikte dünyada parasal genişleme yaşanınca aslan payını alan ürünlerin başında geliyordu. Parasal daralma Bitcoin’i engelliyor gibi. 52500 doların üstüne çıkamadığı müddetçe 42500 seviyelerine inmesi çok şaşırtıcı olmaz.  Güçsüz görünüyor. (Not: Yazıdaki yorumlar, kişisel düşüncelerimdir. Bu yüzden hiç biri yatırım tavsiyesi değildir.)