Rami Kütüphanesi: Hem çalışma hem kültür/turizm merkezi
Ayşegül Kula
Rami Kütüphanesi yalnızca bir kültür sanat merkezi değil. Koridorlarda turistler fotoğraf çektirirken öğrencilerin matematik soruları tartışmaları da bunun çok büyük bir kanıtı. Yani aslında Rami Kütüphanesi bir kütüphane kompleksi.
Sultan II. Mustafa tarafından Rami Mehmed Paşa’ya çiftlik olarak armağan edilen ve sonrasında orduya destek amaçlı kullanılan bu alanda kurulan askeri kışla Rami Kışlası bugün bir kütüphane.[1] Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2014 yılında başladığı restorasyon, renovasyon ve yeniden inşa projesi 2023 yılında tamamlandı ve hem vatandaşların hem de turistlerin kullanımına açıldı. Ben de bu kütüphaneyi geçtiğimiz hafta ziyaret etme fırsatı buldum ve tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Rami Kütüphanesi aslına uygun restore edilen duvarlarıyla çok görkemli bir alan. Aslına uygun restore edilmiş derken aklınıza “eski” kelimesi gelmesin. Zira burası Türkiye’nin ilk Biosphere Sürdürülebilir Müze Sertifikası’na sahip yapısı.
Kütüphaneye girdiğinizde ilk yaptığınız şey uzun ve görkemli koridorlardan geçmek oluyor. Buralarda yürürken atmosferden etkilenmemek mümkün değil. Duvarlara asılan fotoğraflar da sergi alanında yürüyormuş gibi hissettiriyor. Bazı koridorlarda resimleri, bazılarında bilgilendirici mozaikler ya da tabloları, bazılarında anıt/yazıt replikaları, kitabeler, bir koridorda da tamamen Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafları görüyorsunuz.
Yani odağınız Rami Kütüphanesi’ni turistik amaçlı gezmekse siz bir sergi alanında olduğunuzu hissedebilirsiniz. Koridorların dışında belirli bölümler de sergilere ayrılmış durumda. Ben “Kutsal Risalet” Yazma Mushaf Sergisi’ni gezme fırsatı buldum. Eğer sergilere göz atmak için geldiyseniz kendinizi müzede de hissedebilirsiniz.
Rami Kütüphanesi yalnızca bir kültür sanat merkezi değil. Koridorlarda turistler fotoğraf çektirirken öğrencilerin matematik soruları tartışmaları da bunun çok büyük bir kanıtı. Yani aslında Rami Kütüphanesi bir kütüphane kompleksi. Farklı yaş gruplarına ve konulara göre çeşitli kütüphaneler ve çalışma alanları ayrılmış durumda.
Bu odalar Rami Kütüphanesinin tarihi duvarlarının yanında modern bir şekilde dizayn edilmiş. Her odanın aynı tarzda dizayn edilmediğini de söylemek gerek. Çocukların faydalanabileceği alanlar olduğu gibi doktora öğrencileri ve araştırmacıları için de alanlar mevcut. Benim görebildiğim kadarıyla buradan en çok faydalananlar sınavlara çalışan öğrenciler.
Öyle ki okuma salonunda bile çoğunlukla test kitabı görüyorsunuz. Bu da aslında İstanbul’da öğrencilerin odaklanıp ders çalışabilecekleri alanlara ne kadar çok ihtiyacı olduğunu gösteriyor. İtiraf etmem gerekir ki ben bu kadar fazla öğrenci beklemiyordum. Bu vesileyle sınavlara çalışan öğrencilere kolaylıklar dilerim!
Fotokopi odaları, kitapları herhangi birine ihtiyaç duymadan alabileceğiniz/iade edebileceğiniz ve katalog taraması yapabileceğiniz makineler de koridorlara yerleştirilmiş durumda. Bunlar için çalışma alanınızdan çok uzağa gitmenize gerek yok.
Rami Kütüphanesi’nde görülmesi gereken bir başka alan ise peyzaj alanı. Kütüphane kompleksinin tam ortasında geniş bir yeşil alan var. Genişliğini anlatabilmek için teknik bilgiler de paylaşayım. Kapalı alan 36.000 m2 iken yeşil alan 51.000 m2. Hava güzel olduğunda kahvenizi yeşil alana yayılmış sandalyelerde içebilir ya da küçük göle yakın oturma alanlarında dinlenebilirsiniz.
Özel olarak belirtmek istediğim husus da çocuklara yönelik alanların (örneğin çocuk tiyatro/sinema salonu) çokluğu. Bu alanların bulunduğu koridorda anıt/kitabelerin çocukların ilgisini çekebilecek şekilde renklendirildiğini de görüyorsunuz. Komplekste ayrıca aile tuvaleti de var. Daha önceki Arter için söylediğim şeyi bu yazıda da dile getirmek istiyorum. Sevgili babalar, çocuklarınızı tek başınıza Rami Kütüphanesi etkinliklerine getirebilirsiniz(!).
Bu arada, tüm odalar açılmış durumda değil. Yer yer inşaat malzemeleri de görüyorsunuz, fakat bu sizin gezmenizi ya da seyir zevkinizi engelleyecek nitelikte değil. Kısa zaman içerisinde tamamıyla kullanıma açılacağını varsayıyorum.
Her yazımda ücretlerden de bahsediyorum. Tahmin edilebileceği üzere Rami Kütüphanesi’ni kullanmak ücretsiz. Bazı etkinlikler için ön kayıt talep edilse de internet sitesinde şu an mevcut olan etkinliklerden de ücret alınmıyor.
Rami Kütüphanesi için geliştirilebilir olduğunu düşündüğüm iki husus var. Bunlardan ilki kaynaklar. Kütüphane alanlarında bazı raflar boş. Katalogda da önemli olduğunu düşündüğüm birkaç araştırma kitabına erişemedim. Gerek bağışlar gerekse yeni alım yoluyla kataloğun çeşitlendirilmesi önemli olacaktır. Bir diğer önerim ise uygulama geliştirilmesi. Kompleks çok büyük olduğu için kaybolabilirsiniz. Cep telefonunuza indirebileceğiniz bir uygulama veya okutabileceğiniz bir QR kod ile nerede olduğunuzu görmek iyi olabilir. Bu arada koridorlarda kompleksin haritası var. Ama kabul edelim cep telefonundan ulaşabilmek büyük kolaylık.
Her yazımda ücretlerden de bahsediyorum. Tahmin edilebileceği üzere Rami Kütüphanesi’ni kullanmak ücretsiz. Bazı etkinlikler için ön kayıt talep edilse de internet sitesinde şu an mevcut olan etkinliklerden de ücret alınmıyor. Yeri gelmişken belirtelim, internet sitesinde yer alan etkinlik başlığında çeşitli seminerler/söyleşiler ve atölyeler düzenlendiğini anlıyorum. İlgi alanlarınıza göre bunları takip edebilirsiniz. Yazımdan anlaşılacağı üzere bu kompleksi gezmek için etkinlik olmasına gerek yok. Rami Kütüphanesi yakınlarındaysanız kısa bir göz atmak için bile girebilirsiniz, tabii henüz gitmediyseniz.
Zira ziyaretçi sayısını ölçen sayaca göre kütüphanenden yararlananların sayısı oldukça fazlaydı. Benim gittiğim gün itibariyle toplam ziyaretçi sayısı 87.060 olarak ölçülmüş. Öğrencilerin sık gittiğini düşündüğünüzde bu sayının içerisinde tekrar eden ziyaretçiler de elbette vardır. Fakat sırf benim gittiğim günkü ziyaretçi sayısının 885 olduğunu düşünürsek bu yazının okuyucularının da gitmiş olacağını düşünüyorum. Ben biraz geç kalmış olabilirim.
Başka tecrübelerde görüşmek üzere.
---
[1] https://ramikutuphanesi.gov.tr/tarihce/
Yorumlar
Popüler Haberler
Deniz Zeyrek, Sözcü gazetesinden ayrıldı
Otopsi raporu ortaya çıktı: Rojin'in ölüm nedeni belli oldu
Mahkeme tespit etti: Boğaziçi Üniversitesi, mülakatta usulsüzlük yapmış!
MHP'li vekillerin istifa gerekçesine PolitikYol ulaştı: VIP altın kaçakçılığı
Ahmak davası: AYM’nin İmamoğlu kararı 9 ay sonra Resmi Gazete'de
Yasadışı bahis soruşturmasında yeni dalga: 7 fenomene yakalama kararı