Ürün Adı | Faiz Oranı % |
Mevduat (3 ay kadar vadeli-TL) | 39,42 |
İhtiyaç Kredisi- TL | 40,02 |
Taşıt Kredisi - TL | 32,57 |
Konut Kredisi-TL | 18,14 |
Ticari Kredi - TL | 14,91 |
Merkez Bankası faizi artırırsa ilk adımda kim etkilenecek?
Adalet Hazar
Kurumsal nitelikli kredi kartlarının bakiyesi ise 330 milyar TL ve bunun da yarısından fazlası taksitli. Bundan sonraki bakiyelerin faizi Merkez Bankası faiz artışından etkilenecek kesim.
Bu hafta belki de uzun zamandır beklemediğimiz bir heyecanla T.C. Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısını beklemekteyiz.
Bu toplantıyı bu kadar “önemle beklenen” kılan nedir? diye düşündüğümüzde bunun çeşitli sebepleri var. Çoğumuz belki şunu söyleyeceksiniz: Zaten piyasadaki kredi ve mevduat faiz oranları Merkez Bankası’nın faizlerinden ciddi ölçüde ayrıştı, hatta piyasanın nabzını tutarak hareket ediyor.
Belli ölçüde bu söylem doğru. Çünkü Merkez Bankası tarafından en son 09 Haziran 2023 tarihinde gerçekleşen ortalama faiz verileri şöyle:
Yukarıdaki tabloya bakıldığında genel olarak ürünlerden 2’si gerçekten bu ortalama faiz ile kullanılabiliyor. Diğerlerinin çoğunlukla adı var, kendisi “mış gibi” yani çoğunlukla yok.
Paranız var ise % 40 civarı faizle yatırabilirsiniz. Sorun değil. İhtiyaç kredisinde de bu ortalama faizle razı iseniz ve durumunuz kredi koşullarına uygun ise kullanabilirsiniz.
Ancak maalesef ticari krediye ulaşım yok, konut kredisi ise geçtiğimiz hafta en fazla 300.000 TL ile sınırlandırıldı ve tabii ki faizi de tablodaki gibi değil. Taşıt kredisine gelirsek, ancak çok küçük bir kısmı, o da “belki” kullanılabiliyor. Piyasadaki faiz ortamı tam olarak böyle.
Bu çerçevede PPK toplantısından çıkacak faiz kararının etkisi ne olacak? Dediğimizde ilk adımda bireyleri etkileyeceği kuşkusuz. Neden mi? Merkez Bankası’nın bu toplantıda aldığı faiz kararları ile doğrudan ilgili 2 bireysel ürün var. Birisi kredi kartı diğeri kredili mevduat hesabı (KMH). Bildiğiniz üzere şu anda ikisinin de faizi aylık %1,36. Ancak bu oran Merkez Bankasının PPK toplantısında belirlediği faizlerle ilişkili olarak belirleniyor. Merkez Bankası’nın referans faiz oranının üzerine belirli bir oran ilave edilerek bu iki ürünün faizi ortaya çıkıyor. Bu durumda PPK toplantısından faiz artışı kararı çıkarsa hâlen kredi kartı bakiyesi olanlar ile KMH kullanmış olanların faiz ödemlerine hemen yansıyacaktır.
BDDK’nın 09 Haziran tarihli verilerine baktığımızda 792 milyar TL sadece bireylere ait kredi kartının bakiyesi var. Bu tutarın yarısı taksitli. Kurumsal nitelikli kredi kartlarının bakiyesi ise 330 milyar TL ve bunun da yarısından fazlası taksitli. Bundan sonraki bakiyelerin faizi Merkez Bankası faiz artışından etkilenecek kesim.
KMH’ların bakiyesi resmi olarak ayrıca açıklanmamakta. Ancak son dönemdeki gelişmelere baktığımızda çoğumuzun hem kredi kartında hem de KMH’da ciddi kredi bakiyesi var. Bu ürünün de faizi değişiklikten etkilenecek.
Ticari tarafa ise hiç bakmıyoruz. Değişken faizli (TLREF vb.) tüm krediler bu karardan etkilenecek ürünlerin başında geliyor.
Durum böyle olunca toplantı için biz heyecanlanmayalım da kim heyecanlansın.
Haftaya görüşmek üzere. . .
Yorumlar
Popüler Haberler
Atatürk Havalimanı Katliamı: Ağırlaştırılmış müebbet alan IŞİD'liler tahliye edildi
'Ölünce beni kim yıkayacak?': TRT'nin reklam panoları tepki topladı
Komisyonda mikrofonlar açık unutuldu: 'Çok yanlış yaptı Bakan Hanım'
AK Partili Belediye Başkanı, AK Parti ilçe başkanını Ülkü Ocakları üyelerine dövdürdü
Bakan Fidan: HTŞ, yıllardır bizimle işbirliği içinde oldu
İstanbul'da deprem meydana geldi