- Neoliberal politikaların sınıfsal dışavurumu kutuplaşmaya karşı dayanışmanın, her anlamda eşitliğin ve karşılıklı saygının ön planda olduğu bir toplum anlayışı.
- Demokrasinin güçlendirilmesi adına, güven oluşturma başta olmak üzere zihinsel onarım çalışmaları. Devletin karar alma mekanizmalarında şeffaflık, bu sürece hâlkın etkin katılımını artırmaya yönelik girişimler.
- Emekçinin ve emeğin tekrar değer kazandığı bir sistem. Gelir dağılımı eşitsizliğine karşı politikalar.
- Kapitalizmin bir süre sonra oluşturduğu tekelleşme ve haksız rekabet risklerine karşı denetim mekanizmasını daha etkin hâle getirerek, kontrolsüz sermaye gücüne karşı politikalar.
- İklim sorununa karşı, örneğin yeşil ekonomi bağlamında akılcı, bilimsel politikalar.
- Kısaca hedef; yaşanılabilir bir Dünya için onarım çalışmaları gerçekleştirmektir.
CHP ve SPD'nin neoliberalizme karşı ortak politikaları
Ahmet Sunal
Sayın Kılıçdaroğlu’nun başarılı yönü olarak değerlendirilen barışçı ve uzlaşma odaklı çözüm metotları ön plana alınıp, Rusya-Ukrayna arasında uzlaşmalara katkı sağlanabilirse hem Avrupa’da hem de Türkiye’de demokratik solun daha güçlü bir konuma gelebileceğini ifade edebiliriz.
Dünya birçok sorunla karşı karşıya. 11 Eylül saldırıları sonrası ivme kazanan sağ popülist oluşumların etkisi gün geçtikçe azalıyor. Toplumsal adaletsizlik, iklim krizi veya her anlamda sömürüye dayanan küresel düzenin iyileşmesine yönelik etik anlayış ve bilime dayanan politik girişimlerin üretilememesi, büyük bir belirsizlik getirdi beraberinde. 21. yüzyılın başlarında "korku iklimi"nin oluşturduğu güvenlik ihtiyacına yönelik sağ popülist partilerin söylemsel fırtınaları, ağaçları gövdelerinden kopararak, "özgürlük, adalet ve dayanışma" anlayışını askıya aldı.
Zihinsel üretim araçlarını oluşturan geleneksel medya ise neoliberal politikalarla güç kazanan ulus ötesi şirketlerin kazanç maksimizasyonu doğrultusunda bölgesel adaptasyon sağladı. Oluşturulan yapay dünya bir süre sonra insanlara yabancılaştı. İnsanlar da kendilerince yabancılaştı. Ancak yabancılaşan kalpler değildi.
YAŞANILABİLİR BİR DÜNYA İÇİN ÇAĞRI
Son zamanlarda demokratik solun yükselişini gözlemliyoruz. Küresel politikaların tıkanışı, krizlere çözüm bulunamayışı, pusula iğnesinin sola doğru kaymasına sebep oldu. 1863 yılında sosyal demokrasinin veya demokratik solun temelinin atıldığı ülke olan Almanya'daki sol ağırlıklı koalisyon hükümetinin politikaları, özellikle hükümetin dümeninde bulunan Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPD), CHP ile birçok noktada birleştiren benzer politikaları bulunmaktadır. İki parti de özellikle yenilik ve değişim vurgusu yaparak, yeniye dair özlemi insanlarla paylaşmaya çalışmaktadır. Ortak noktaların birkaçını kısaca şöyle özetleyelim;
Yorumlar
Popüler Haberler
Deniz Zeyrek, Sözcü gazetesinden ayrıldı
MHP'li vekillerin istifa gerekçesine PolitikYol ulaştı: VIP altın kaçakçılığı
Yasadışı bahis soruşturmasında yeni dalga: 7 fenomene yakalama kararı
Sivas’ta dershane bulunan binada yangın: Bir öğretmen öldü
Selçuk Üniversitesi, mutluluğun formülünü aramayı bıraktı
AIDS’ten ölen 13 yaşındaki çocuğun babasının ifadesi ortaya çıktı