- 2018’de oy kullananlar (tüm seçmenin %10.1’i)
- 2018’de yaşı tutmasına rağmen sandığa gitmeyenler (tüm seçmenin %3.3’ü)
- 2018’de yaşı tutmayanlar (tüm seçmenin %5.4’ü)
Z Kuşağı Muhalefete Gerçekten Avantaj Sağlıyor (mu)?
Politikyol
1997 ve sonrası doğumlular literatürde Z kuşağı üyeleri olarak değerlendiriliyor. Z kuşağı Türkiye seçim çalışmaları için önemli, çünkü yaşlarından ötürü AKP’yi AKP öncesiyle kıyaslayacak düzeyde siyaset tecrübeleri yok. Bu nedenle AKP’nin son döneminde yaşanan ekonomik, sosyal ve siyasal sorunlar, Z kuşağı üyelerinin tercihlerini orta ve üst yaş gruplarına nazaran daha kolay etkileyebiliyor ve tercihlerini muhalefet lehine değiştirmeye zorluyor.
Fakat Z kuşağı kavramı büyük tartışmaları da beraberinde getiriyor. Bu kavram ileri kapitalist ülkelerin tüketici davranışı araştırmalarından Türkçe’ye geçtiği için, bu ülkelerdeki sosyo-ekonomik gelişmeleri geriden takip eden Türkiye’de Z kuşağından bahsetmenin henüz mümkün olmadığını savunanlar var. Ayrıca Z kuşağının bir bütün olarak incelenemeyeceğini ifade edip, bu kuşağın üyeleri arasındaki sınıfsal ve kültürel farklılıklara odaklanmamız gerektiğine dikkat çekenler de mevcut. Bu tartışmaların dışında kalmak adına, bu yazıda bir kuşak analizinden ziyade yaş grupları üzerinden bir seçmen değerlendirmesi yapacağım.
MetroPOLL Araştırma’nın kurucusu Özer Sencar, Twitter’dan paylaştığı bir tabloyla Z kuşağının beklendiği ölçüde muhalif eğilimli olmadığını belirtti. 24 Haziran 2018 seçimlerinde oy kullanmamış 18-24 yaş arası seçmenlerin tercihlerini yansıtan bu tabloda Cumhur İttifakı, Millet İttifakı’nın önünde yer alırken, kararsız ve protestocuların oranı %37’yi buluyordu. Ancak tabloda paylaşılan bulgu aslında Z kuşağının tamamının tercihlerini yansıtmıyordu. Peki neden?
Öncelikle bu tabloda dikkat çeken husus, 2018’de oy kullanan genç seçmenin bu tabloya dahil edilmemesi. Sadece 2018’de oy kullanmayanları kapsayan tablo, 2018’de yaşı tutup da sandığa gitmemiş olmayanlar ile 2018’de yaşı tutmayan yeni seçmenin tercihlerini gösteriyor.
18-24 yaş arası seçmenin (Z kuşağının) 2021 yılında tüm seçmenin %18’ini oluşturduğu hesaplanıyor. 2018’de yaşı tutup da oy kullanmayanların tüm seçmende oranı %3-4 seviyesindeyken, 2018’de yaşı tutmayan an yeni seçmenler %4-5 düzeyinde. Yani tablo toplamda %7-8’lik kitleyi temsil ederken, 2018’de oy kullanan, tüm seçmenin %10-11’ine denk düşen ve 18-24 yaş grubunda çoğunluğu oluşturan gençleri dışarıda bırakıyor.
Ayrıca Özer Sencar’ın daha önce paylaşmış olduğu bir tabloda, 2018’de yaşı tutmayan seçmenlerde muhalif eğilimin güçlü olduğu ve CHP’nin AKP’nin önünde yer aldığı görülüyordu. 2018’de sandığa gitmeyenlerin ne iktidara ne muhalefete yakın seçmen kitlesi olduğu düşünüldüğünde, 2018’de yaşı tutmayanlar ile 2018’de sandığa gitmeyenleri yansıtan ve 2018’de oy veren seçmeni kapsamayan ilk tabloda, kararsız ve protestocu oranının yüksek olması son derece olağan bir bulgu.
Bunun yanında MetroPOLL’ün metodolojik nedenlerle parti tercihi belirtmeyen katılımcılara hangi partiye daha yakın olduklarını sormadığını ve dolayısıyla anketlerde kararsız oranının daha yüksek çıktığını da eklemek gerekiyor. Sonuç olarak, gençlerin çoğunluğu kapsamayan bu tablodan tüm gençler hakkında çıkarımlar yapmanın hatalı sonuçlara götürebileceğini vurgulamak şart.
Özetle, MetroPOLL’ün 18-24 yaş arası seçmen tablosunun iki nedenden ötürü gençlerin tercihlerini tam olarak yansıtmadığını söylemek mümkün: (1) 2018’de oy vermiş olan ve gençlerin çoğunluğunu oluşturan grubun tabloya dahil edilmemesi, (2) parti tercihi belirtmeyenlere hangi partiye yakın hissettiklerine dair ek bir soru sorulmamasının bir sonucu olarak kararsızların yüksek görünmesi. Peki Z kuşağının tamamının tercihlerini incelediğimizde nasıl bir tablo çıkıyor?
TEAM Araştırma’nın 2020 anketlerinin sonuçlarına göre tüm seçmenin %18.8’ini oluşturan 18-24 yaş arası seçmenleri MetroPOLL’ün sonuçlarıyla karşılaştırmak adına 3 grupta inceledim:
Yorumlar
Popüler Haberler
Atatürk Havalimanı Katliamı: Ağırlaştırılmış müebbet alan IŞİD'liler tahliye edildi
'Ölünce beni kim yıkayacak?': TRT'nin reklam panoları tepki topladı
Bursa Adliyesi'ndeki silahlı saldırıda yaralanan jandarma şehit oldu
Komisyonda mikrofonlar açık unutuldu: 'Çok yanlış yaptı Bakan Hanım'
Boğaziçi'nde mülakat çıkmazı: Mahkeme düşük notlu mülakatı iptal etti, yine düşük not verildi
AK Partili Belediye Başkanı, AK Parti ilçe başkanını Ülkü Ocakları üyelerine dövdürdü