Yakışıklı kahramana veda: Cüneyt Arkın
Politikyol
Türk sinemasının efsanelerinden birine veda ediyoruz bugün, yakışıklı bir jöne ve dünyayı kurtaran o savaşçı adama… Her vedada düşünüyorum, bir nesli kaybettikçe Onur ve Emek ödülleri kimlere verilecek?
Bugün sosyal medyada baktığımda, hiç inanmak istemeyeceğim bir haberle karşılaştım. Herkes Yeşilçam’ın usta aktörlerinden Cüneyt Arkın’ı paylaşıyor ve vefat ettiğini belirtiyordu. Bir süre doğru olduğuna inanmak istemediğim bir üzüntü kapladı zihnimi. Tıpkı son olarak Fatma Girik’in vefat ettiğini öğrendiğim andaki gibi oldum… Dile kolay, 85 yıllık bir yaşam sona eriyor ve Türk sinemasının efsanelerinden birine daha veda ediyoruz. Her bir vedada düşünüyorum, bir nesli kaybettikçe Onur ve Emek ödülleri kimlere verilecek? Büyük bir kahramana veda ediyoruz bugün, yakışıklı bir jöne ve dünyayı kurtaran o savaşçı adama…
HALİT REFİĞ SAYESİNDE SİNEMAYA ADIM ATTI
Türk sinemasının ‘Kara Murat’ı, Dünyayı Kurtaran Adam’ı, 1937 yılında bu dünyaya gözlerini açtı. Ancak Fahrettin Cüreklibatır adıyla ve Eskişehir’de dünyaya geldi. Yokluktan geldi ve okumak için var gücünü harcadı Fahrettin. 1961 yılında ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu oldu. Kendi adını yaratan Fahrettin, Gazeteci Vecdi Benderli ile Cüneyt Gökçer'den Cüneyt; Ramazan Arkın'dan ise Arkın isimlerini alarak adını "Cüneyt Arkın" olarak değiştirdi.
Türk sinemasında da Cüneyt Arkın olarak anılmaya başladı ve ilk sinema keşfini 1963 yapımı “Şafak Bekçileri” filminin çekimleri sırasında yaptı. Çekimler sırasında Türk sinemasının efsane yönetmenlerinden Halit Refiğ’in dikkatini çeken Arkın, aynı yıl sinema ve sanat dergisi olan Artist’in düzenlediği sinema artisti yarışmasına katıldı. Bu yarışmadan birinci çıkan Cüneyt Arkın, ardı ardına 30 filmde rol aldı. Ancak en büyük dikkati 1964 yapımı “Gurbet Kuşları” filmiyle çeken Arkın, bu filmdeki kavga sahnesiyle hafızalara kazındı. Duygusal ve romantik filmlerin jönü olarak sahneye çıkan Arkın, daha sonra aksiyon filmlerine yönelerek başka bir yönünü daha izleyicisine keşfettirdi. Özellikle Malkoçoğlu, Battalgazi ve 1980’li yıllarda Dünyayı Kurtaran Adam serileriyle büyük bir kitle edinen Arkın, aksiyon filmlerinde rol almak için Medrano Sirki'nde altı ay akrobasi eğitimi de aldı.
YILMAZ GÜNEY İÇİN ÖDÜLÜNÜ REDDETTİ
Türk sinemasında yeni denenmeye başlayan western aksiyon komedilerde de rol alan Arkın, toplumsal konuları tartışan filmlerle de izleyicisinin karşısına çıktı. Türk sinemasında önemli bir yere sahip olan 1978 yapımı “Maden" filminde canlandırdığı İlyas karakteri unutulmazlar arasında. Tarık Akan’la başrolü paylaştıkları “Maden” filmi, yönetmen Yavuz Özkan’ın filmografisinde de önemli bir yer kapsar. 1979 yılında başrolünde yer aldığı “Vatandaş Rıza” filmi de bu konuda önemli bir film aslında. Eşi Betül Arkın ve oğlu Murat Arkın’la da bu filmde rol alan ve aynı amanda filmi yöneten Cüneyt Arkın, gecekondusu yıkılan Rıza’nın bir milyonerle mücadelesini izleyenlere aktarmıştı. 1972 yılı yapımı “Yaralı Kurt” filmindeki performansıyla 4. Adana Altın Koza Film Festivali’nde ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülüne layık görüldü. Ama aslında festival jürisi, o yıl “Baba” filmindeki performansıyla Yılmaz Güney’i seçmişti. Bu karar siyasi baskılarla değiştirilmiş ve bunu öğrenen Cüneyt Arkın, bu karara tepki göstermiş, ödülü reddetmişti.
Bir ‘Türk milliyetçisi’ kimliğiyle de kitlelerce bilinen Arkın, siyasete de atılmıştır. Ayrıca köşe yazarlığı da yapan Arkın, karete ile binicilik konusunda uzman bir sporcuydu. 2000’li yıllarda da hem dizilerde hem de filmlerde rol almayı sürdüren Cüneyt Arkın, Dünyayı Kurtaran Adam’ın 2006 yapımı devam filmi "Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu” ve “Çılgın Dersane” serilerinde de başrolde yer aldı. Son olarak “Kuruluş Osman” dizisinde 32 bölüm rol alan Arkın, ‘Aksakallılar Lideri’ karakterine hayat verdi.
HEPİNİZİ DÖVERİM ULEYN!
Hayatını kaybedişiyle hepimizi üzen Cüneyt Arkın’ın dillere pelesenk olan filmlerinden replikleri asla unutulmayacak. Canlandırdığı karakterlere Yeşilçam’a büyük bir iz bırakan Arkın’ın: “Döverim sizi, Hepinizi döverim uleyn! Tankla, topla, uçakla...”, “Kahrımdan ölüyorum. Size acır mıyım ulen acımak yok yok yok acımak, her şey yalan!”, “Nayırr nolamazz”, “Kancık kelleni ödlek bedeninden ayırmaya geldim.” ve “Kara Murat benim!” gibi replikleriyle her zaman akıl haritamızda bizlerle olacak. Güle güle büyük usta, dev kahraman, Cüneyt Arkın….
Yorumlar
Popüler Haberler
Erdoğan'ın asgari ücret paylaşımına yorum yapan kişiye soruşturma
Bakan Fidan: HTŞ, yıllardır bizimle işbirliği içinde oldu
Devlet Memurları Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi
Asgari ücretten sonra merakla bekleniyordu: Yılın son faiz kararı açıklandı
Bakan Işıkhan asgari ücreti açıkladı
İstanbul'da deprem meydana geldi