Bir kısım uzman “dünyada yüksek enflasyon ve durgunluk beklenirken altın yatırım yapılacak tek liman” diyor. Teknik henüz bu görüşü doğrulamıyor. Hatta aylık bazda 1805 doların üstünde kapanış yapamadığı müddetçe gevşeme olasılığını daha yüksek gösteriyor.ALTIN/ONS: Üç hafta önce; “1740 dolar direnç; ardında 1765 dolar var. Kırıp üstünde kalabilirse sallan yuvarlan 1785 puana kadar gidebilir. Bu seviyeler benim için sürpriz olmaz.” Tahmininde bulunmuştum. İki haftadır 1795 dolardan satış geliyor. Haftaya buranın üstüne atarak başlayamazsa destek 1740 dolarda. Kararsız ve güçsüz görünüyor. Yükselen trende girecek gibi yapıp sonra vaz geçiyor. Diğer destekleri 1720 ve 1680 dolarda. Bir kısım uzman “dünyada yüksek enflasyon ve durgunluk beklenirken altın yatırım yapılacak tek liman” diyor. Teknik henüz bu görüşü doğrulamıyor. Hatta aylık bazda 1805 doların üstünde kapanış yapamadığı müddetçe gevşeme olasılığını daha yüksek gösteriyor. Hatta “Ağustos ayı bu civarda kapanırsa Eylül’de sert düşeceğim” diye sayıklıyor sanki. Eylül ayı yetmeyip Ekim ve Kasım ayları da gevşeme ile geçerse şaşırmam. Ağustos ayını 1810 doların üstünde kapatırsa düşme senaryosu sona erebilir. ABD 10 YR TAHVİL: %2,60 destek. Daha altı şimdilik zor. %2,90 ve %3.04 direnç. Temmuz enflasyonu yönünü belirleyecektir. DOLAR/TÜRK LİRASI: Direnç 18.06 ve tarihi zirvesi 18.37. Destek 17.40. Buranın altına gelir ve kalırsa pembe bir gündem var demektir. 16.40 seviyelerine kadar gevşeyebilir ama buralarda tutunamayıp yukarı döner. 18.37 kırılırsa ne kadar dramatik olacağını yaşayıp göreceğiz. Kırılırsa ilk hedefi 20.40 diyor teknik. AVRO/DOLAR: 1.0340 direnç. 1.008 ve 0.9950 destek. Bu hafta ve gelecek hafta bu destekleri deneme olasılığı daha yüksek gibi duruyor. 1.00 civarından kısa vadeli Euro riski alınır sanki. BITCOIN: 21.500 – 24.500 dolar bandında sıkıştı. İki daha hafta burada sıkışabilir ama sonrasında bir karar vermek zorunda kalacak. Ya 29.000 dolar üstü ya 19.800 dolar altı. DJ: 32.100 destek. 33.250 puan direnç. 34.000 puanın üstünde kalması, düşüş bitti demek olur. BIST: 2700 puan direncini kırdı. Hedefi 3000 puan artık. Destek 2520. Hacim yok, yabancı satışı devam ediyor. Yabancı payı %32 seviyesine düştü. 2022 yılında yabancının hisse satışı 3,6 milyar dolar. Ben böyle dedikçe endeks artmaya devam ediyor. Geçen hafta Perşembe, özellikle cuma günü hacim artışı da olmuş. 2020 yılında endeks 1050 puan ve 1.46 dolardı. İki yılda neredeyse %200 arttı ama halen 1,53 dolarda.
Tavşan gösterip ayıya razı olmak!
Politikyol
Şapkadan çıkacak tavşanları tüketen iktidar, şapkadan ayı çıkarmaya çalışıyor. Ayı çıkarmanın, tavşan çıkarmaya benzemeyeceğini anlamamız dramatik olaylar sonucu olmaz inşallah.
Rusya-Türkiye Ticaretinde Ruble Anlaşması; Artık Rusya’dan alacağımız doğalgaz karşılığında Ruble ödeyeceğiz. Bunun işe yaraması için iki şarttan birine sahip olmamız gerek. Birincisi Ruble basıyor olmamız gerek. İkincisi ise, Rusya ile ticaretimizde Türkiye’nin fazla vermesi gerek. İkisine de sahip değiliz.
Diyelim ki Rusya ile tüm ticaretimizi Ruble ile yapalım. 2021 yılında Rusya’dan 27,5 milyar dolar ithalatımız, 5,5 milyar dolar ihracatımız var. İthalatı da ihracatı da Ruble ile yapsak 22 milyar dolar açığımız var. Bunu nereden bulup vereceğiz? Hadi sadece doğalgazı Ruble ile aldık diyelim. Yani 5 bilemedin 6 milyar dolarlık alabileceğiz. Sanırım Türkiye’nin enerji ithalatı 50 milyar dolar üstünde. Bunun %32 civarındaki ihtiyacını Rusya’dan alıyor. 16 milyar dolarlık Ruble’ye gereksinimiz var demek.
Buradan da sıyırma olasılığımız var. Rusya ile swap anlaşması. Onlara TL verip yerine Ruble koyabiliriz kasalarımıza. Rusya ile yapılacak 16 milyar dolarlık swap anlaşması atardamar patlağına sargı bezi olabilir. Bir yıl sonra adamlardan aldığımız Rubleyi yiyip bitireceğiz. Adamların Rublesini nasıl geri ödeyeceğiz Swap anlaşması bittiğinde?
Diğer yandan Akkuyu nükler santrali içinde Rusya’dan yatırım geliyor. Zaten santrali Rusya yapacaktı. Bir de üzerine adamlara borçlanıyoruz. İlişkimiz tuhaf bir noktaya gidiyor. Nükleer santral yapıyoruz Rusya, Enerji alıyoruz Rusya, Turizm de Rusya, Savunma sanayinde Rusya, dış politikada Rusya, Güneydoğu’da Rusya, konut, toprak satışlarında Rusya. Şapkadan çıkacak tavşanları tüketen iktidar, şapkadan ayı çıkarmaya çalışıyor. Ayı çıkarmanın, tavşan çıkarmaya benzemeyeceğini anlamamız dramatik olaylar sonucu olmaz inşallah.
Türkiye Temmuz Dış Ticaret Verileri açıklandı. Her ay biraz daha değersizleşen TL ye rağmen ithalatımızın ve dış ticaret açığımızın artmasını izlemeye devam ediyoruz. Bu durum sanırım ileride ekonomi derslerinde örnek olarak okutulacaktır. Son yedi ayda TCMB, 70 milyar dolara yakın satış yaptı, TL değersizleşmeye devam etti. Dolar 9 olmasın diye 128 milyar gitmişti. Şimdi de reşit olmasın diye saçıyoruz dolarları.
Temmuz ayında ithalat %41, ihracat %13 ve dış ticaret açığı %144 arttı. 7 aylık açık 62 milyar dolar. Şaka gibi değil mi? İhracatın ithalatı karşılama oranı da %63,7 oldu. %58 altı kriz yaratır diyeceğim de daha ne krizi olacak Allah aşkına!
26.09.2022 Dolar Eurobond’unda vade sonuna geliyoruz. Vadeye kadar ne yapıp ne edip doların 18 üstüne çıkmasına izin vermeyeceklerdir. Vade sonrası Allah kerim!
Krediler: Sözde iktidar kredileri sıkıştırıyor ama hacim genişlemesinde değişen bir şey yok. Haziran ayı, haftalık artış ortalaması 57 milyar liraydı, temmuz ayında da bu seviyelerde kaldı. KKM hesapları karşılığı bedava kredi vermeye devam ediyorlar. Dövizi boz, KKM yap, bununla %21 ile kredi kullan. Aldığın kredi ile tekrar döviz al. Bunu iktidar görmüyor mu? Görmemezlikten mi geliyor? Gizli bir planı mı var? Bilemiyorum.
ABD istihdam: Dünya ABD’den gelen verilere göre her hafta “sert iniş mi, yumuşak iniş mi” diye farklı travmalar yaşıyor. Geçen hafta ABD tarım dışı istihdam verisi geldi. 250 bin artması beklenen istihdam 528 bin arttı. Bir önceki hafta “FED faiz artırımını yavaşlatacak” diyenler, bu veri ile “Yok faiz artışı aynı hızla devam eder” demeye başladı doğal olarak. Faiz artırımın hızı düşecek beklentisi altın, petrol, hisse senedine alım getirirken, istihdam verisi tam tersi etki yaptı.
Çin – ABD’nin Tayvan gerginliği: Altın, petrol, hisse senetleri kendini hızlı faiz artırımına entegre edecekken bu gerginlik yine piyasaları dalgalandırdı. Altına alış, petrol ve hisse senetlerine satış geldi. Bu gerginliğin sıcak çatışmaya döneceğini pek sanmıyorum. Çin müttefik görünse de Rusya’ya çok yanaşmıyor. Rusya ile Çin’i birbirine kanka yaptırmak çok akıllıca olmaz sanırım. Bu gerginlikten daha çok piyasalara FED in faiz artışı, ABD de yüksek enflasyon ve durgunluk beklentileri şekil vermeye devam edecektir bence.
Yorumlar
Popüler Haberler
Türkiye'de de satılan ünlü markanın şampuanında bakteri tespit edildi
Bolu Kartalkaya yangını: Hayatını kaybedenlerin kimlikleri belli oluyor
Rasim Şişman kimdir?
Kartalkaya yangınında Sözcü yazarı Nedim Türkmen ve ailesi hayatını kaybetti
Bolu yangını faciası: Ölü sayısı 66'ya yükseldi
Bolu Kartalkaya'da yangın faciası: Otel sahibi dahil dört gözaltı