Ekonomi düzgün yönetilse benzin bugün 10 lira olabilirdi!
Politikyol
Türkiye’deki benzininin fiyat artışı kötü ekonomi yönetiminden kaynaklanıyor. Türkiye'nin ekonomi yönetimi “ekonomik doktrinler” uydurup durmasa bizde bu günlerde benzini 10 liradan alabilirdik.
Döviz Mevduatları: Bankalar nezdindeki döviz mevduatlarındaki erime devam ediyor. Bir buçuk ayda 10 milyar dolar üzerinde, sene başına göre 33 milyar dolar üzerinde döviz mevduatı azaldı. KKM mevduat dahil döviz mevduatı, toplam mevduatın %67 sine kadar gevşedi. Bu arada KKM hesaplarında da çözülme var. Nereye gidiyor kardeşim bu para!? Hisse senedine mi!?
TCMB brüt rezervi, 125 milyar dolara çıktı. Bir önceki haftaya göre 2,3 milyar dolar, yılbaşına göre 14 milyar dolar arttı. Swap hariç net rezerv eksi 47 milyar dolara toparladı. Bu durumda Euro ve altındaki yükselişin etkisi var ama, sanki döviz de topluyor Merkez Bankası.
Türkiye CDS Puanı: Zirve gördüğümüz Temmuz 2022 ayındaki 900 puan civarından %40 gerileyerek 530 puan civarına geldi. Bu Türkiye’ye özel bir durum değil. Gelişmekte olan ülkelerin CDS puan ortalaması da % 40 civarında geriledi.
Krediler: Kredi kullanımdaki sakinlik devam ediyor. Yılbaşından bu yana kredi hacmi %48 arttı. Ancak %85 enflasyonu dikkate alırsak, artış değil hatta reel olarak daralma var. Global durgunluk ile birlikte kredilerin durmasının Türkiye için hoş sonuçları olmayacağını düşünüyorum.
PİYASA
BİST100: Son ayların en yüksek hacimli yabancı alışını gördük 2 Aralık haftası. 340 milyon dolar hisse alışları var. Önemli olan, bu kalıcı mı!? Eylül 2022 ayında 900 milyon dolar yabancı alışı vardı; Ekim, Kasım ayında tamamını çıktılar.
Perşembe günü en yüksek ile kapanış arasında %4 e yakın bir gevşeme var ama “bu dönüştür” diyemiyorum çünkü hacim desteklemiyor. Alıcı gelmediğinden gerçekleşmiş bir gevşeme gibi duruyor. Bu hafta 4800 puanda destek var ama güçlü destek 4550 puanda. Dirençleri 5010 puan ve 5330 puanda. 5300 puanın üstüne çıksa bile haftalık kapanışı 5300 puan altından yapacaktır.
ALTIN/ONS: Bir önceki hafta; “Güçlü kapandı. Bu hafta ve bir sonraki hafta yukarı isteği devam edebilir.” Tahmininde bulunmuştum ama haftayı isteksiz geçirdi, haftanın kapanışıda bu sefer gevşeme işareti verdi. Bu hafta dirençler 1810, 1840 dolarda. Destek 1730 dolarda.
Global durgunluk altını nasıl etkileyecek?! Burada sorulması gereken soru bu. 2020 Pandemi durgunluğunda ABD tahvil faizleri hızla gevşerken altının ons fiyatı hızla çıkmıştı. Bir aydır ABD tahvil faizleri yine gevşiyor. Altına benzer etki yapar mı?! Bence FED ve ECB “faiz artışlarını sonlandırdık” demedikçe altının yukarı hareketleri sınırlı kalır.
DOLAR/TÜRK LİRASI: “Dolar 18,35 lira altında iki, üç hafta kalmadığı müddetçe yukarı zıplama tehlikesi taşıyor” demeye devam edeceğim. Haftalardır dolar, tüm dünya paraları karşısında değer kaybederken TL karşısında değerlenmeye devam ediyor. Döviz mevduatları bozulurken, ülkeye bir şekilde dolar girerken doların yukarı gitmesi ilginç. Merkez topladığı doları yılın son haftası piyasaya boşaltıp şok bir gevşeme planlıyor olabilir. “Basarsın 10 milyar dolar, piyasa dağılır” diyen ilginç ekonomistler var çünkü. Ya da seçime kadar döviz toplayıp dövizi 20 lira civarında tutup seçim öncesi piyasaya basacaklar. Haftalık direnç 18,75; destekler 18,60 ve 18,40 seviyesinde.
AVRO/DOLAR: 1,0470 seviyesini destek yapmayı becerecek gibi duruyor. 1,06 ve 1,08 dirençler. 15 Aralık tarihinde ECB faiz kararı açıklayacak. Bu karar dalgalanmaya yol açacaktır. Karara kadar çıkış devam ederse “faiz artırımı” kararı, “beklenti bitti” kar satışını büyük olasılık getirebilir.
BRENT PETROL: “86,80 dolar altında kaldı, artık yukarı hareketler sadece tepki olur gevşeme devam eder” diye tahmin ediyordum. Gevşeme devam ediyor. 76 dolar dayanmazsa 70 doları görebiliriz. Bu durum global durgunluğun hatta krizin dünyanın kapısından içeri adım attığını gösteriyor. 89 doların üstüne çıkıp bir hafta kalmadığı müddetçe artık 65 dolar hedefte.
Bu durum Türkiye maliyetleri için iyi bir durum aslında. İthalatımızın %35 civarı enerji. TL’nin değer kaybını engelleyebilirsek girdi maliyetlerimiz düşecektir. Ama dövizin ateşi duracak gibi durmuyor.
Bakın, 8 Aralık 2021 tarihinde brent petrol 75,82 dolardı. 8 Aralık 2022 tarihinde 78,16 doları gördü. Artış %3 civarında. Aynı dönemler içinde Türkiye’deki benzinin rafineri çıkış litre fiyatı 9,28 liradan 16,12 liraya çıktı. Artış %53. Bu fark ülkenin kötü yönetiminin faturası.
Kanada da bir yıl önce benzinin fiyatı 1,35 CAD civarındaydı. Brent petrol 130 dolar seviyelerine çıkınca 1,80 CAD civarına çıktı. Bugün yine 1,35 CAD civarında. Kanada’ki benzin fiyatı emtianın artışından kaynaklanmış. Türkiye’deki benzininin fiyat artışı kötü ekonomi yönetiminden kaynaklanıyor. Türkiye'nin ekonomi yönetimi “ekonomik doktrinler” uydurup durmasa bizde bu günlerde benzini 10 liradan alabilirdik.
Yorumlar
Popüler Haberler
Atatürk Havalimanı Katliamı: Ağırlaştırılmış müebbet alan IŞİD'liler tahliye edildi
'Ölünce beni kim yıkayacak?': TRT'nin reklam panoları tepki topladı
Komisyonda mikrofonlar açık unutuldu: 'Çok yanlış yaptı Bakan Hanım'
AK Partili Belediye Başkanı, AK Parti ilçe başkanını Ülkü Ocakları üyelerine dövdürdü
Bakan Fidan: HTŞ, yıllardır bizimle işbirliği içinde oldu
İstanbul'da deprem meydana geldi