- Bağımlılık
- Suç ortaklığı
- Ayrıştırma
Çözülme mi kontrollü ayrıştırma mı?
Politikyol
Türkiye siyaseti mevcut iktidarın hayatta kalma çabası arttıkça çalkalanıyor. Durgun sularda yol alamayan gemi karaya ulaşmak için fırtınadan medet umar oldu. Oysa fırtınanın yönü hiç de tahmin edildiği gibi değil. Bu kez çok bilinmeyenli bir denklemde bütün ülke videolarla ortaya atılan şifreleri çözme derdinde. Şeffaflığın, bağımsız kurumların, yargının güvenilirliğinin zedelendiği, medyanın baskı altına alındığı bir ortamda doğru bilgiye ulaşmak ise hayli zor.
Ortaya atılan iddiaların ispatı ve kamuoyunun aydınlatılması iktidarın ve devlet kurumlarının sorumluluğunda; ancak olan biteni anlamak ve anlamlandırmak için rejim dinamiklerine göz atmak faydalı olacaktır.
“Kurumlar çok iyi olunca insanın çok iyi olması zorunlu değildir. Böyle bir durumda doğal olarak insana çok iyi olabilme olanağı hazırlanmış olur ve insan ne kendisine ne de başkalarına acı çektirmeksizin özgür, adil ve yürekli olabilir.” Bertolt Brecht Me-ti adlı eserinde böyle anlatıyor iyi kurumlar yaratmanın önemini. Türkiye ise parlamento dahil olmak üzere kurumları iyileştirmek yerine, işleyen kurumları çalışmaz hale getirdi. Böyle bir ortamda “namuslu, mert, onurlu” olduğunu söyleyen farklı kişiler “devletin onurunu kurtarma” iddiasına giriştiler. Yurttaşlara ise hayatlarını doğrudan ilgilendiren meselelere seyirci kalmak ve şifre çözmek düştü.
BAŞKANLIK SİSTEMİ: SADAKAT SİSTEMİ
Türkiye’de yaşanan siyasal gelişmeleri günlük yorumların dışında rejim dinamikleri ile incelemek meseleye farklı açılardan bakmayı sağlayabilir. Rekabetçi otoriter rejim olarak sınıflandırmayı tercih ettiğim Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte neopatrimonyal rejim özelliklerini de göstermeye başladı. Bu sistemde yönetim hami ile himaye edilen arasındaki patronaj ilişkilerine dönüşmüştür. Türkiye’de bu tarz patronaj ilişkileri hem toplumda hem siyaset alanında daha evvel de etkili olmuştur. Ancak mevcut sistemde bu patronaj ilişkilerini kurumlara sirayet etmiş ve adeta resmileşmiştir. Sadakate dayalı bu yönetim tarzında devlete yönetenin özel mülkü, kamu kaynaklarına da sadakat ölçüsünde dağıtılan mükafat muamelesi yapılır.
Siyasi rekabeti düzenleyen normlar kurumsallığını yitirir, rejim sadakate dayalı ilişki ağlarıyla beslenirse rejimi ayakta tutmak da yöneticinin "Makyavelist" taktiklerine kalıyor. Siyaset bilimci Xavier Marquez'e göre bu taktikler:
Yorumlar
Popüler Haberler
Deniz Zeyrek, Sözcü gazetesinden ayrıldı
Mahkeme tespit etti: Boğaziçi Üniversitesi, mülakatta usulsüzlük yapmış!
MSB kaynakları, Bosna'da görev yapan Türk askerinin pedofili suçunu doğruladı
Adaylık kulisi: 'İktidarı en mutsuz edecek' İmamoğlu-Yavaş formülü
Otopsi raporu ortaya çıktı: Rojin'in ölüm nedeni belli oldu
Ahmak davası: AYM’nin İmamoğlu kararı 9 ay sonra Resmi Gazete'de