Hangi alanda kullanıyor olursa olsun yapay zeka kötüye kullanılmaya açıktır. İnsanlık için büyük bir risk olabilir.Hangi alanda kullanıyor olursa olsun yapay zekanın hackleme girişimleri ve onu kötüye kullanmaya açık hale getirecektir. Yapay zeka ne kadar iyi ve ‘’kusursuz’’ bir biçimde tasarlanmış olsa da hep, var olandan daha iyi olmak isteyenler, kötü niyetli kişi ve yapılar ve bunun için kendilerini geliştirenler var olacaktır. İyi amaçla tasarlanan yapay zeka uygulaması kötü niyetli insan ve güçlerin elinde tehlikeli bir silaha dönüşme potansiyeline sahip olacaktır. Dahası yapay zekanın insanlı bir bilince kavuşma potansiyeli geldiğimiz aşamada uzak bir ihtimal değildir. Bu durumda yapay zeka onu geliştiren insanlık için bir risk bile olabilir. Yapay zeka insanlığa isyan edebilir ve bize, insanoğluna zarar vermek için girişimlerde bulunabilir. Bu hiç de uzak olmayan bir olasılıktır. Bu durumda bana göre yapılacak en doğru ve en güvenli şey yapay zekanın hayatımızı şu an olduğundan daha fazla ele geçirmesine izin vermeden, bu tür çalışmaları en aza indirmek, mümkünse durdurmak ve yapay zeka olmadan, insanoğlunun kendi başına, kendi öz fikirleriyle ve bu tür şeylere ihtiyaç duymadan nerelere gelebildiğimizi görmek. Yapay zeka gibi konulara öncelik vermektense dünyada yaşanan sorunlara bir çözüm bulmaya çalışmak ve refah seviyesini en yüksekte tutmaya özen göstermek.
Yapay Zeka’nın hayatımızı ele geçirmesi
Politikyol
Yapay zeka konusunda yapılacak en doğru ve en güvenli şey yapay zekanın hayatımızı daha fazla ele geçirmesine izin vermemek. İnsanoğlunun buna ihtiyaç duymadan nerelere gelebildiğini görmek.
Yapay zeka en basit halinden insan zekasını taklit eden; insanların yapabildiği işlerin bir kısmını yapabilen robotik bir sistemdir. Yapay zekayı günümüzde çeşitli alanlarda kullanmaktayız. Yapay zeka bizim hayatımızı pek çok alanda kolaylaştırsa da gelecekte komplike sorunlar ortaya çıkarmaya da adaydır.
Yapay zeka, kullanıldığı alanlarda hata oranlarını oldukça aza indirmektedir. Yapay zekanın ortaya çıkmasının nedenlerinden biri de budur, yani insanların yaptığı hataları azaltmak veya önlemek. Örneğin yapay zekanın en çok kullanıldığı alanlardan birisi tıp, sağlık dünyasıdır. Yapay zeka tarafından geliştirilen yöntemlerle tedavi süreçleri daha hızlı ve daha doğru bir şekilde yapılabilmektedir. Bu yöntemle yeni aşılar, yeni tedavi yöntemleri geliştirilmektedir.
Benzer biçimde, trafik sinyalizasyon ve kontrollerinde yapay zeka kullanılması ulaşımı kolaylaştırmakta, trafiği hızlandırmakta, insan hatası dışındaki kazaları en aza indirmektedir. Sürücüsüz araçların gündelik hayatımıza girmesi insan kaynaklı hataları daha aza indirebilir.
Bugün yapay zeka hayatımızda. Onu kullanıyor, ondan yararlanıyoruz. O kadar ki, artık okullarda öğretmenler bile öğrencilerden yapmasını istediği ödevlerin gerçekten öğrencinin kendisi tarafından mı, yoksa yapay zeka tarafından yönetilen uygulamalar tarafından mı yazıldığını ayırt edemiyor ve öğrenciye nasıl bir not vereceğine, neyi gerçekten kendisi çalışarak hak ettiğine karar veremiyor.
Yapay zekanın hayatımızı kolaylaştırdığı ne kadar gerçekse, insanlar için bir o kadar risk olduğu unutulmamalıdır.
Bu konuda en büyük tehlike güvenlik konusundadır. Özellikle de kötü niyetli insanların yapay zekayı kendi çıkarları için kullanmaktan çekinmediği durumlarda.
Yorumlar
Popüler Haberler
Bolu Kartalkaya yangını: Hayatını kaybedenlerin kimlikleri belli oluyor
Kartalkaya yangınında Sözcü yazarı Nedim Türkmen ve ailesi hayatını kaybetti
Türkiye'de de satılan ünlü markanın şampuanında bakteri tespit edildi
Bolu yangını faciası: Ölü sayısı 66'ya yükseldi
Bolu Kartalkaya'da yangın faciası: Otel sahibi dahil dört gözaltı
Barış Boyun bağlantısı: Kırmızı bültenle aranan Ercan Yılmaz ve İbrahim Kaymak Türkiye'ye getirildi