Urfalı çocuk işçi Yasin; “niyetliyiz”
Politikyol
Tarihte insanların yaşadıkları zulümlerin sorumlusu olan iktidarı elinde tutan güçlerken, ezilenleri anlamak için bugün yapılacak olan şey zulmü uğrayanların çektikleri acılara benzer acılar çekmek olamaz.
Birçok inancın insanlara zorunlu kıldığı değişik ibadet şekilleri mevcutken, bunların hayata geçirilişinde kişinin hür iradesi esas ise söylenecek bir söz yok. Zorunlu olan ibadetlerin muhakkak tarih ile ilişkisi olan bir hikâyesi de var. Tarihte insanların yaşadıkları zulümlerin sorumlusu olan iktidarı elinde tutan güçlerken, ezilenleri anlamak için bugün yapılacak olan şey zulmü uğrayanların çektikleri acılara benzer acılar çekmek olamaz.
İslamiyette Oruç ibadetinin belli bir yaştan sonra sağlık ile ilişkili bir problem yok ise zorunlu olmasının temelinde yoksulların açlık ile çektiklerinin anlaşılmasının yanında yoksullara fitre adı altında maddi destek sağlanması gibi sorumluluklar var. Bu bağlamda zulümlerin, yoksullukların kabullenişinde, dört kutsal kitap ve kitapların dışında birçok önemli isimde, toplumsal yaşamda ve siyasette, ekonomide belirleyici olmaya devam ediyor.
Şimdi asıl konumuza geleyim. Geçen Pazar günü sokakta karşılaşıp sohbet etme şansı bulduğum mendil satan çocuk işçilerden birisi olan Yasin ile yetişkin birisiyle ilk tanıştığımda bazı sorular yönelttik. Okula gidip gitmediğini sorduğumda “evet gidiyorum” yanıtını aldım. Yasin Urfalı, Okulu da oradaymış, ama ailesi ve kendisi Ankara’nın Şentepe mahallesinde yaşıyor. Annesi ile babası da kâğıt toplayıcılığı yapıyormuş. Doğduğu yerden göç etmek zorunda kalınca geri de okulu da kalmış. “Urfa’ya dönünce giderim abi” diyor. 8 yaşında kendisi. Suriyelileri ve diğer mültecileri geri gönderecek olan siyasi partiler Yasin’i de Urfa’ya gönderebilecek mi?
Yasin ile sohbet ederken Seyit Ahmet geldi. Ahmet’e “Yasin kardeşin mi?” diye sordum; kuzenlermiş. Ahmet devam etti; “kardeş sayılırız abi.” Yoksulluk okul arkadaşı yapacakken iş arkadaşı yapmıştı iki kuzeni.
Urfa peygamberler şehri olarak bilinir. Bu ilin hikâyeleri de fazladır. Yasin ve kuzeninin hikâyesini de bugün yine zenginler yazıyor. Onların zenginliği sokak da çocuklara mendil sattırıyor.
TÜİK’in verilerine göre 2021 yılında Urfa’dan başka şehirlere göç eden kişi sayısı 66 bin 987 olmuş. Ülke içerisinde göçün en önemli nedeni işsizlik ve yoksulluktur.
Yasin bir şey daha sordu; “niyetli misin abi?”
“Niyetliyiz, kararlıyız Yasin.” Yoksulluğu ve zulmü bitireceğiz. Göç zorunlu olmayacak. Yoksulluğumuzun resmini çekemeyecek, hikâyelerini anlatamayacaklar.
Yorumlar
Popüler Haberler
Yasadışı bahis operasyonu: Serdar Ortaç ve Mehmet Ali Erbil'e tutuklama talebi
Mahkeme tespit etti: Boğaziçi Üniversitesi, mülakatta usulsüzlük yapmış!
MSB kaynakları, Bosna'da görev yapan Türk askerinin pedofili suçunu doğruladı
Adaylık kulisi: 'İktidarı en mutsuz edecek' İmamoğlu-Yavaş formülü
Ahmak davası: AYM’nin İmamoğlu kararı 9 ay sonra Resmi Gazete'de
Otopsi raporu ortaya çıktı: Rojin'in ölüm nedeni belli oldu