Hepimiz sosyal medya platformlarının yapay zekâyı pazarlama, reklam konularında kullandıklarını biliyoruz. Sosyal platformların yapay zekâyı yapılan yorumlar, yapılan haberlerin doğruluğu ve kişisel hak ve özgürlüklerin korunmasında daha fazla kullanma zamanı gelmedi mi? Günümüzde sosyal medya insanların düşüncelerini, fikirlerini ifade ettiği en yaygın platform. Aynı şekilde insanlar gündelik haberleri, olayları da yine bu platformlardan izliyorlar. Tiktok, instagram, Twitter gibi pek çok uygulama bugün biz gençlerin de en çok kullandığı uygulamalar. Bu platformlarda sadece anlık durumlarımızı, duygularımızı değil düşüncelerimizi, fikirlerimizi ifade edebiliyoruz. Hatta öyle ki, aldığınız ürünle ilgili şikâyeti firmanın adını etiketleyerek buralardan paylaşabiliyor ve sonuç alıyoruz. Ya da başka bir ülkenin bir bakana ya da ülke liderine görüşlerinizi adını etiketleyerek paylaşma imkanına sahibiz burada. Ya da sevdiğimiz bir sanatçıya duygularımız yazabiliyoruz. Sosyal medya platformları tüm farklılıklarımıza rağmen hepimizi eşitliyor. Gençlerin pek siyasetle ilgilenmediği ifade edilse de çevremde pek çok genç ülkedeki, dünyadaki gelişmeleri evin salonundaki TV’den değil elimizde cep telefonu ya da masamızdaki bilgisayardan sosyal medya platformlarından takip ediyor, birbirimizle paylaşıyoruz. Çokça ifade edildiği gibi sosyal medya, hepimiz için olumlu fırsatlar kadar olumsuz durumları da yaratma imkanına sahip. Sosyal medya insanların her düşüncesini özgürce ifade edebileceği bir platform mudur? Ya da her haberin yakınabileceğim platform mudur? Yasal sınırlar içinde evet. İfade özgürlüğü herhangi bir konuda sadece olumlu ve iyi fikirlerin ve insanlar için değil o konu hakkında olumsuz düşüncelerin ifade edilmesine imkân tanımalıdır. Çünkü ifade özgürlüğü, insan olmanın doğal haklarından birisidir.
Bu yüzden sosyal medya platformlarının sahip ve yöneticilerine sorumluluk düşmektedir. Bu hesapların kapatılması, bu tür paylaşımların yalan haberlerin kaldırılması bu platformların  ilk sorumlulukları olmalı.
Bu hakkın sosyal medyada negatif şekilde kullanıldığını da hepimiz biliyoruz. Özellikle anonim hesaplar tarafından. Bu hesaplar tartışmalı fikirler öne sürmekten nefret söylemine, zorbalık yapmaktan kişisel haklara hakaret kadar pek çok suçu işlemektedir. Hesapların anonim açılması da bu yüzden olsa gerek. Bunları yapmak için kullandıkları bir yöntem de sahte hesaplar açmak. Sadece sosyal medya paylaşımları değil yalan haber de ifade özgürlüğünün kötü kullanımıdır.  Bugün herhangi bir konuda yaptığınız bir arama karşınıza saniyeler içinde milyonlarca bilgi sunuyor. Bunların ne kadarı doğru ne kadarı gerçek bilmiyoruz. Yalan haberler bizi yanıltabileceği gibi yanlış kararlar almamıza da yol açabilir. Bu yüzden sosyal medya platformlarının sahip ve yöneticilerine sorumluluk düşmektedir. Bu hesapların kapatılması, bu tür paylaşımların yalan haberlerin kaldırılması bu platformların  ilk sorumlulukları olmalı. Tabii bununla birlikte ülkelerin yaptığı yasal düzenlemeler de önemli ve önleyici olmak zorundadır. Bu platformlar ifade özgürlüğü konusunda yasaların denetiminde olmalıdır. İfade özgürlüğü herkesin en doğal hakkı ama bu hakkın kötü kullanımını önlemek de bu platformların ve yasaların sorumluluğu altında olmalıdır. Sosyal medya platformlarında ifade özgürlüğünün kötüye kullanılması, yalan haber paylaşılmasını önleme konusunda bu platformlar son yıllarda gelişen yapay zekâdan daha açık yararlanmalılar.  Sosyal medya paylaşımları, haberler yapay zekâ denetiminden geçtikten sonra yayınlanabilir mesela. Hepimiz sosyal medya platformlarının yapay zekâyı pazarlama, reklam konularında kullandıklarını biliyoruz. Sosyal platformların yapay zekâyı yapılan yorumlar, yapılan haberlerin doğruluğu ve kişisel hak ve özgürlüklerin korunmasında daha fazla kullanmaları sağlanmalıdır. Bu sadece biz gençlerin değil hepimizin yararına olacaktır.