Geçen hafta Hazine Bakanımızı televizyonda canlı izleyen tüm kamuoyunun içindeki ufak umut kırıntısı da yok oldu. Gerek iş tecrübesi gerek bilgi seviyesi gerek konuşma şekli ile yaralarımızın üzerine tuz biber ekti ne yazık ki!
Geçen hafta; Son haftalara göre nispeten daha sakin bir hafta geçirdik. Merak ettiğimiz konu; “Acaba Kur Korumalı Mevduat amacına ulaştı mı? Yani vatandaş dövizden TL mevduata döndü mü? Dövizin beli kırıldı mı? MB net döviz rezervleri arttı mı?
Tüm bunların cevabı ne yazık ki “HAYIR”.
24 Aralık MB verilerine göre vatandaş, doların 18 liradan 10 liraya düştüğü haftada 430 milyon dolarlık döviz mevduatını bozmuş. KKM yüzünden dövizden çıkış biraz daha fazladır tabii ki. Ancak, aniden yükselen kur yüzünden döviz alamayan vatandaşın, doların 11 liranın altına gelmesini alım fırsatı olarak değerlendirdiği anlaşılıyor. Şirketler ise 1.6 milyar dolarlık döviz alışı yapmışlar. Bu ülkede ihracatcı, üretici bile ithalatçı olduğundan Ekim, Kasım ayında aldıkları malların ödemelerini kapatmak için, dolar 12 civarına geldiğinde dövizlerini aldılar sanırım. Vatandaşın üstünü başını yırtarak KKM hesabına yöneldiğinin doğru olmadığı ortaya çıktı. 24 Aralık haftası gizli bir elin döviz sattığı belli oldu.
MB swap hariç net rezervlerinin bir haftada 9 milyar dolar daha azalarak, EKSİ 56 milyar dolara çıktığını gördük.
Dövizin dim dik durduğunu izledik. Yurtdışı piyasaların tatilde olduğu bir haftada dolar 10.60 liradan 13.60 liraya yükseldi.
Geçen hafta Hazine Bakanımızı televizyon ekranlarında canlı izleyen tüm kamuoyunun içindeki ufak umut kırıntısı da yok oldu. Gerek iş tecrübesi gerek bilgi seviyesi gerek konuşma şekli ile yaralarımızın üzerine tuz biber ekti ne yazık ki!
Bu haftaya Aralık ayı enflasyon datası ile “Merhaba” diyeceğiz. Beklenti aylık enflasyonun %8 seviyesinin üstünde gelmesi, yıllık enflasyonun en az %29 olması. Daha düşük gelir mi? Gelirse komik olur, piyasa inanmaz. Yüksek gelme olasılığını ise piyasa kısmen satın aldı sanki.
DOLAR/TÜRK LİRASI; geçen hafta; “Aşağıda 10.00 lira, yukarıda 13.20 lira belirleyici olacak sanki” tahmininde bulunmuştum. Haftayı sakin geçirip yeni yıl ile hareketlenme olasılığını daha fazla buluyordum ancak yeni yılı Aralık ayının son haftasından almaya başladılar. Pazartesi günü 13.10 altına gelmezse yukarı hareket devam eder. 14.20, 15.15 ve 16.40 dirençler. Buralara doğru sert hareket olursa iktidarın son tavşanını şapkadan çıkarmasını bekliyorum. Bu gerçekten son tavşan olur. Bundan sonra aynı şapkadan tavşan değil çıksa çıksa timsah çıkar. Büyük olasılık yüksek tutarlı bir swap anlaşması olur bu son tavşan. Üç, beş milyar dolarlık Körfez Ülkeleri ile yapılan bir swap negatif etki yapar. 15 milyar dolar ve üstü swaplar kurlarda geçici gevşeme yapar. Ben 11.80 seviyesinin altını gelmesinin zor olduğunu düşünüyorum. Yukarıda 18.40 zirvesi tüm göz alıcılığıyla duruyor. Erken seçim bu zirveyi, belki biraz üstünü tekrar görmemize sebep olabilir. Seçim olmaz ise teknik analize göre dolar diyor ki “ Ben gözümü 26 lira üstüne diktim.”
AVRO/DOLAR; Gevşeme yerini yataya bırakmış gibi duruyor. Altı haftadır 12.30 – 13.85 arasında sıkıştı. En geç iki haftaya 1.17 seviyelerine doğru bir hareket yapabilir. 13.90 üstünde attığı gün sonrası hareket 1.17 ye kadar sürer.
Buralara doğru sert hareket olursa iktidarın son tavşanını şapkadan çıkarmasını bekliyorum. Bu gerçekten son tavşan olur. Bundan sonra aynı şapkadan tavşan değil çıksa çıksa timsah çıkar.
ALTIN/ONS; geçen hafta; “1812 doların üstünde başlayıp üstünde kalmayı becerirse ‘Yukarı dönüyorda’ ilk sinyal gelir. Haftalık kapanışı da 1803 dolar üstünden yaparsa teyidi olur.” tahmininde bulunmuştuk. Sinyal de teyit de geldi. Hareketin yukarı devamı için 1800 doların altına gelmemesi gerek. Dirençler 1875 dolar, 1915 dolar.
BORSA; geçen hafta; “Dolar bazında 1.75 dolar seviyelerini görüyor. Dolar, TL karşısında gevşedikçe hisse değerlendi. Bu da son zamanlarda 1.50 dolardan alış yapan yabancıların satış yapma olasılığını artırıyor.” tahmininde bulunmuştum. Gerçekten bu senenin en yüklü ikinci satışını yapmışlar. 570 milyon dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirmişler. Dolar bazında 1.40 dolar seviyelerine indi. Umudumuz 1.30 dolar seviyelerinden yabancı alışı gelmesi. Gelmez ise TL bazında 1610 ile 1580 puan arasında bir seviyeye kolayca gevşeyebilir.
BITCOIN; Dört haftadır 46 000 – 52 000 dolar arasında sıkıştı. 53.200 doların üstüne çıkmadığı müddetçe yukarı eğilimden, 42.100 altına gelmedikçe aşağı eğilimden bahsetmek doğru olmaz.
(Not: Yazıdaki yorumlar, kişisel düşüncelerimdir. Bu yüzden hiç biri yatırım tavsiyesi değildir.)