Nisan 2022 başından beri yazıyorum. “Doları Eylül sonuna kadar tutabilirler”. Tuttular mı?! Vallahi bu kadar saçma kararlara göre hakikaten iyi tuttular. Bu tutma işi, 70 milyar dolara mal olmuş gibi duruyor.Bu baskı sürdüğü müddetçe hareket 18.20- 18.40 bandında sıkışıp 20.20 ye fırlayacaktır. Orada da dört ile sekiz hafta arası sıkışıp 22.70 e kadar gidecektir. Ani kötü bir habere 22.70’e direk de gidebilir. 22.70 artık teknik olarak hedefte. Eylül bittiği andan itibaren doları tutacak bizim gücümüz yok. ECB süpriz sert bir faiz artışı daha yaparsa doların hızını kesebilir. Bu durumda 22.70 hedefine ulaşma süresi uzar. AVRO/DOLAR: Bir önceki yazımda; “ECB’nin 75 baz faiz artışı ile sert toparladı. Ama sadece tepki şimdilik. 0.99 – 1.00 civarının dip olma olması için 1.0235 seviyesinin üstüne çıkıp iki gün kalması gerek. Bu durum gerçekleşmediği müddetçe 0.96 hedefte kalmaya devam edecektir.” Yazmıştım. 1.02 ye kadar gidebildi ve geri döndü. Bu hafta büyük olasılık 0.99’a kadar toparlanma gelebilir. Ama 0.96 hedefte kalmaya devam ediyor. Düşüşün bitmesi için 1.02 üstünde bir hafta kalması, ikinci hafta altına gelse bile hemen 1.02 nin üstüne atması gerekiyor. Olabilir mi!? Olabilir. Olmadığı müddetçe 0.96 hedefte. BITCOIN: “19.650 dolar önemli.” diye haziran ayından beri yazmaktan tükenmez kalemim bile tükendi. Haziran ayından beri 19.650 dolar altında iki hafta üst üste hiç kapanış yapmadı. Toplamda da iki defa 19.650 dolar altında kapandı. Bu hafta çok, çok önemli. Haftalık kapanış yine 19.650 dolar altında olursa 12.500 hedefi iyice belirginleşecek. BİST: Yabancılar olmadan borsamız ne yazık ki çöp. Ve çöplükte düşeni yemek kanundur. Benim bildiğim borsa tarihimizin en büyük soygunu gerçekleşti ama sinek vızıltısını geçmedi etkisi. 5 milyar dolarlık bir vurgundan bahsediliyor. Uzunca bir süre hisse yorumu yapmayacağım. Bu konuda yorum yapmak komiklik resmen. Borsanın çökeceğini, 3050 puanı göreceğini, ondan sonra uzun süre 3200 – 3400 puan arasında yataya geçeceğini yazmıştım iki hafta önce. Görüşümü sürdürüyorum. D&J: için aylar önce 29.500 puan çok önemli diyordum. Bu hafta ikinci defadır bu desteğini denedi ve destek dayandı. Bence dayanmamalı. Buradan dönerse para babaları maldan çıkamadı demektir. Çift dipten döndü havası olabilir. Mart 2022 ayından beri D&J iki defa tepeden %13 değer kaybederek yeni dip yapmış. 15 Ağustos ayında son yaptığı tepenin %13 altı 29.800 puan civarına geliyor. 29.500 neredeyse iki ayrı etgenden ciddi dip. Kırarsa babalar maldan çıktı demektir. Çıkamadılar ise bir kez daha yukarıya, 31.900 ile 33.600 puan arası bir yere çekebilirler. Yok 29.500 altında kalırsa 26.500 puana iner. Tüm borsaları, Türkiye Borsa’sını da peşinden sürükler.
Rüzgâra karşı tükürmeye devam!
Politikyol
Şangay Beşlisi hayali ile yaşamaya devam edersek, çevirmek güçleşecektir. “Bizden habersiz Orta Doğu’da yaprak kıpırdamaz” hayali ülkeyi 50 yıl geriye götürdü. Şangay Beşlisi hayali sonumuz olmaz umarım.
FED ve TCMB: Fed 75 baz faiz artırdı, TCMB 100 baz puan faiz indirdi. Major ülke merkez bankaları faiz artışına tam gaz devam ederken Türkiye ayrışmaya devam ediyor. Aslında MB faizi bence sıfırlamalıydı. Olan, oldu artık. Ülkede döviz alacak yatırımcı yok, kaçacak yabancı yok. Döviz bu kararlardan aşırı etkilenmeyecektir.. Dövizi sorun haline getiren etgenler başka. Bu kararlar, ilerde gerçek etgenlere çarpan etkisi yapacaktır. Bunu bilin de!
Vadesine bir yıldan az kalan 180 milyar dış borç ödemesi var. Borcun 150 milyar doları, reel sektörün ve bankaların. 30 milyar doları MB’nin. “Koca TCMB’si için 30 milyar dolar borç ne olacak” diyebilirsiniz de bankanın kasası eksi 55 milyar dolar. O yüzden 30 milyar dolar büyük para. Bu borcun ne kadarı çevrilir, göreceğiz. Net hata noksan kaleminden görüyoruz ki, şimdiye kadar 24 milyar dolar ülkeye kaynağı belirsiz para girmiş. Bu daha ne kadar sürer?
Şangay Beşlisi hayali ile yaşamaya devam edersek, çevirmek güçleşecektir. “Bizden habersiz Orta Doğu’da yaprak kıpırdamaz” hayali ülkeyi 50 yıl geriye götürdü. Şangay Beşlisi hayali sonumuz olmaz umarım.
Bu 180 milyar dolarlık borcun üstüne 50 milyar dolarda cari açık ekleyin. Alın size 230 milyar dolar döviz ihtiyacı. Toplam gelirin ne? 800 milyar dolar civarı. Oran %28. Dolar 22 lira olsa, gelir 650 milyar dolara gevşer. Oran %35. Nasıl ama? Emeği geçenlerin aklına, bilgisine sağlık.
Üretim ve Krediler: 16 Eylül TCMB verilerine göre, ilgili hafta krediler 29 milyar TL artmış. Böylece Eylül ayı haftalık ortalaması 30 milyar TL’ye gevşemiş oldu. 70 – 80 milyar TL’lik haftalık ortalamalardan 30 milyar TL’ye düştük.
Kredi kullanmasak da tüketici talebi yapılan maaş zamları ve enflasyon yüzünden “bu ay aldığım fiyata, iki ay sonra alamam” telaşı yüzünden yüksek kalmaya devam ediyor şimdilik. Bu yüzden üretim pek gevşemiyor. Gerçi TÜİK verilerine göre Temmuz ayında “Sanayi Üretimi” beklenmedik şekilde %6 civarında daralmış. Ama bence bu başlangıç.
Avrupa’nın ve ABD nin durgunluğa girdiğini sağır sultan bile duydu. Türkiye’deki ihracat ağırlıklı şirketlerin üretimleri yaz aylarında düşmüştü. Yaz rehaveti diyordum. Ama duyuyorum ki Haziran ayına kadar yaptıkları üretimin %30 hatta %50 si kadar daha az bir üretimi planlıyorlar yılın son çeyreği için. Dövizin artmaya devam etmesi bile, ihracatı “rekor” seviyede tutmaya yetmeyebilir bundan sonra.
PİYASA
ALTIN/ONS: Aylardır “altının düşme olasılığı daha fazla. Faiz artıkça altın düşer” diye yazıp durdum. Aylardır “altın uçacak, bu enflasyonist ortamda altından başka alternatif yok” diyenler, bu hafta “altın gevşemeye devam edebilir” yazmışlar. Canlarım benim ya. Biz tekniğe dönelim. Bu hafta tekrardan 1675 doların üstüne çıkıp kalabilmeli ki en azından yataya geçsin. Beceremezse, 1560 dolar artık hedefte. Benim için “buranın altı imkansıza yakın zor” diyeceğim yer, 1370 dolar. Hatırlarsanız aylar önce altının 1300 – 1500 dolar arası bir yerde dip yapabileceğini yazmıştım.
DOLAR ENDEKSİ: Üç hafta önce; “109,30 direncinin hemen kırılmayacağını iki, üç haftaya gereksinimi olduğunu ve kırarsa hemen 113 puana gideceğini” yazmıştım. Bu hafta kırdı ve direk 113 puanı gördü. Umarım buralarda yatışır. Buranın üstünde kalmaya devam ederse 120 puan hedefe girer ki, bırakıp gidelim dünyayı daha iyi. Destek 108.50 puanda.
ABD 10 YR TAHVİL: ABD hazinesinin tahvil ihalesine alış gelmeyince piyasada sert satış geldi. %3.26 direncini beklemediğim kadar kolay kırıp %3.81’e fırladı. Ben FED’in faizi %4.25 civarında bırakacağını düşünüyorum ve uzun zamandır bunu yazıyorum. Tahvilde %3.81, dünyanın FED faizinde %4.25 üstüne inanmaya başladığını gösteriyor. Tahvilde %4 önemli bir direnç. %3.26 destek.
DOLAR/TÜRK LİRASI: Nisan 2022 başından beri yazıyorum. “Doları Eylül sonuna kadar tutabilirler”. Tuttular mı?! Vallahi bu kadar saçma kararlara göre hakikaten iyi tuttular. Bu tutma işi, 70 milyar dolara mal olmuş gibi duruyor. Bakın teknik olarak böyle bir grafik hissede olsa yemin ederim “mal topluyorlar” derim. Mum grafiğinde sürekli “mezar taşı” oluşuyor. Günlükte de, haftalıkta da. Dikkat demek bu. Ama bu kadar sık gördüğüm bir ürün hiç hatırlamıyorum. Tecrübelerim ve hislerim bağırıyor; “Normal değil buuuu!” Haftalık destek 18.20’ye geldi. Mucize haberlerde destek, 17.40. Bunun altı artık çok zor sanırım.
Yorumlar
Popüler Haberler
Atatürk Havalimanı Katliamı: Ağırlaştırılmış müebbet alan IŞİD'liler tahliye edildi
Komisyonda mikrofonlar açık unutuldu: 'Çok yanlış yaptı Bakan Hanım'
Erdoğan'ın asgari ücret paylaşımına yorum yapan kişiye soruşturma
Bakan Fidan: HTŞ, yıllardır bizimle işbirliği içinde oldu
Bakan Işıkhan asgari ücreti açıkladı
İstanbul'da deprem meydana geldi