Gözlemlediğim kadarıyla rüşvet ve kara para aklama gibi sorunların minimum seviyeye indirilip liyakatin esas alındığı bir düzen kurulursa, Karadağ'ın önündeki engeller ortadan kalkacaktır.Karadağ ziyaretinde Boşnak Partisi genel başkanı Ervin Ibrahimović ve Karadağ İslam Cemaati başkanı Rifat Fejzic ile de bir araya gelerek Karadağ’da yer alan Müslüman nüfus için önemli ziyaretlerde bulundu. AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİ VE KARADAĞ- TÜRKİYE İLİŞKİLERİ Karadağ'ın AB üyeliği süreci, üç yıllık Karadağ yaşamımda bana en çok yöneltilen sorulardan birisi oldu. AB üyeliği, belirli şartları gerektiren ancak aynı zamanda siyasi ve politik bir olgudur. Gözlemlediğim kadarıyla rüşvet ve kara para aklama gibi sorunların minimum seviyeye indirilip liyakatin esas alındığı bir düzen kurulursa, Karadağ'ın önündeki engeller ortadan kalkacaktır. Bu süreci yakından takip etmeye devam edeceğiz. Karadağ-Türkiye ilişkileri, Karadağ'ın bağımsızlığını kazandığı günden bu yana dostane ve iş birliğine dayalı bir şekilde ilerlemektedir. Bu ilişkiler, ekonomik, siyasi ve politik boyutlarıyla önemli olsa da asırlar boyunca süren tarihi ve kültürel bağları da göz ardı etmemek gerekir. Sayın Fidan'ın ziyareti sırasında da bu ilişkilerin önemi vurgulamıştır. Son dönemde Karadağ'a yatırım yapan Türk iş insanlarının sayısındaki artış, bu ilişkilerin gücünü doğrulayan bir göstergedir. --- Kaynaklar: https://www.predsjednik.me/novosti/2403 https://www.dha.com.tr/dunya/bakan-fidan-karadag-turk-ticaret-odasi-ticari-ve-yatirim-iliskilerimize-guc-katacak-2273200
Podgorica’da Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci zirvesi ve Fidan’ın ziyareti
Politikyol
Karadağ-Türkiye ilişkileri, Karadağ'ın bağımsızlığını kazandığı günden bu yana dostane bir şekilde ilerlemektedir. Fidan’ın ziyareti ve son dönemde ülkeye yatırım yapan Türk iş insanlarının sayısındaki artış, ilişkilerin gücünü göstermektedir.
Geçtiğimiz 27 Haziran’da başkent Podgorica’da Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi düzenlendi. Balkan devletleri arasındaki iş birliğini güçlendirmeye yönelik düzenlenen zirvede cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı temsilen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katıldı.
GÜNEYDOĞU AVRUPA İŞBİRLİĞİ SÜRECİ (GDAÜ)
Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ), Balkanlar'da bulunan ve Güneydoğu Avrupa bölgesinde yer alan ülkeler arasındaki işbirliğini teşvik eden bir girişim olmakla birlikte ülkemiz Türkiye’de bu girişimde kurucu üye sıfatı ile yer alıyor. GDAÜ’nün temel amaçları arasında bölgedeki karlılığı ve ekonomik iş birliğini arttırmak, alt yapı çalışmalarını desteklemek ve kültürel bağların önemine bir kez daha vurgu yapmak sayılabilir.
Karadağ Cumhurbaşkanı Jakov Milatović’in açılışını yaptığı zirveye üye ülkeler olan Kuzey Makedonya, Kosova, Bulgaristan, Arnavutluk, Hırvatistan, Sırbistan, Moldova, Türkiye devletlerinin en üst düzey yetkilileri katılım sağladı.
Cumhurbaşkanı Milatović “"Başkanlığımızın kapsayıcı bir önceliği olarak belirlenen Avrupa entegrasyonu, bölgemizden ve ötesinden adaylar için gerekli siyasi, kurumsal, ekonomik ve güvenlik reformları için ana katalizör olmaya devam ediyor. Ortak çabalarla ilerlemek ve entegrasyon sürecini hızlandırmak için bölgenin bir uzlaşma bulması gerekiyor. Bu nedenle Avrupa Birliği üyeliği tek seferlik bir kelime olarak değil, karşılıklı sorumluluk ve faydaların kalıcı bir dengesi olarak görülmelidir." şeklindeki açıklamaları ile Avrupa Birliği sürecine vurgu yaptı. Ayrıca Milatović, Karadağ'ın NATO'ya katılmasının altıncı yıldönümünü kutlayarak bu katılımın birlik üyeliği açısından bir ilk adım olduğunu belirtti. Karadağ'ın Avrupa Birliği süreci, tartışmalı bir konu olmasına rağmen, ilerleyişi zamanla göreceğimiz bir süreçtir. Karadağ, yakın dönemde gerçekleştirdiği seçimler ve hukuki düzenlemelerle birlik üyeliğine bir adım daha yaklaşabilir.
Bu yıl Karadağ'ın ev sahipliği yaptığı zirveyi 1 Temmuz'da Kuzey Makedonya devralmıştır.
CUMHURBAŞKANINI TEMSİLEN DIŞİŞLERİ BAKANI FİDAN ZİRVEYE KATILDI
Türkiye, Balkan devletleri üzerinde etkili bir siyasete sahip olmakla birlikte GDAÜ’de hem üye hem de süreci yöneten ülke konumundadır. Haziran ayında yapılan zirveye Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı temsilen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katıldı.
Hem zirveye katılan hem de Cumhurbaşkanı Milatović ile bir araya gelen Bakan Fidan, Karadağ Türk Ticaret Odası’nın açılışına da katıldı. Bakan Fidan yapmış olduğu açıklamasında “Karadağ ile tarihi, insani, siyasi ve kültürel bağlara sahibiz. Bu güçlü bağlar, ekonomi alanında da her geçen gün derinleşmektedir. Karadağ, stratejik konumuyla, altyapısıyla ve turizm potansiyeliyle Adriyatik Denizi’ne açılan coğrafi ve lojistik bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Nitekim Türk sermayeli yatırımların toplam tutarı 344 milyon euroya ulaşmıştır. Doğrudan yabancı yatırımlar bakımından Karadağ’da en üst sıralarda bulunmaktayız. Serbest ticaret anlaşmasının kapsamının genişletilmesiyle geçtiğimiz yıl ikili ticaret hacmimiz 200 milyon doları aşmış bulunmaktadır. Ticaret adamlarımızın ortaya koyduğu 250 milyon dolarlık ticaret hacmi hedefimize bu yıl sonunda ulaşmayı öngörüyoruz. “ dedi. Karadağ hükümetine Türk iş insanlarına yönelik teşviklerinden ve yapıcı yaklaşımlarından dolayı teşekkürlerini de iletmekten geri kalmadı.
Yorumlar
Popüler Haberler
Türkiye'de de satılan ünlü markanın şampuanında bakteri tespit edildi
Bolu Kartalkaya yangını: Hayatını kaybedenlerin kimlikleri belli oluyor
Rasim Şişman kimdir?
Kartalkaya yangınında Sözcü yazarı Nedim Türkmen ve ailesi hayatını kaybetti
Bolu yangını faciası: Ölü sayısı 66'ya yükseldi
Bolu Kartalkaya'da yangın faciası: Otel sahibi dahil dört gözaltı