Yazılar

Piyasalar “savaş” kelimesini kanıksadı mı?!

Abone Ol
İsrail- Filistin savaşı, Batı, daha doğrusu ABD ile İran savaşına evrilir mi? Piyasalar henüz buna karar verememiş görünüyor. Şimdiye kadar olan fiyatlamalar savaş paniği fiyatlamaları değil bence. Çin ve Major Merkez Banka faiz beklentileri:  Çin, ekonomisi üçüncü çeyrekte hükümet desteği ve tüketim harcamalarındaki artış ile büyüme gerçekleştirdi. Temmuz- Eylül GSYİH verileri bir önceki yıla göre beklenti %4,4 iken %4,9 arttı. Yılın ikinci çeyreğine göre de %1,3 arttı. Bu büyümeler bence global piyasalar için öldürmez ama süründürür büyümesi.

ABD ve İngiliz finansal verileri yeteri kadar olumlu olmasa da piyasalar “Faiz artışı”olmayacak konusunda kendilerini ikna etmiş durumda. İki ülke merkez bankasıda faiz artışını bu seferlik pas geçecek gibiler. Bir yıldır yazdığım gibi, FED  faiz kılıcını piyasaların üzerinden çekmeyecek. “Yapıyorum, yapacağım, az sonra” söylemleri devam edecek.

Savaş:  Artık kulağa çok tanıdık geliyor sanki. Rusya- Ukrayna bir buçuk yıl önce ilk savaşa başladıklarında piyasalar sert tepki göstermişti. Baktılar kendi kendilerine savaşıyorlar, dünya kendi kapitalizmine geri döndü. Bu ay  İsrail – Filistin savaşı başladı. Piyasalar şimdilik aşırı tepki göstermedi. Emtia ve finansal enstrümanlar son iki ayda gördükleri zirvelere yakınlaştı veya test etti. Teknik olarak zaten bu seviyeler hedefteydi.

İsrail- Filistin savaşı, Batı, daha doğrusu ABD ile İran savaşına evrilir mi? Piyasalar henüz buna karar verememiş görünüyor. Şimdiye kadar olan fiyatlamalar savaş paniği fiyatlamaları değil bence.

Yeni Delhi – Pekin, Pekin – Taywan, İsrail- Filistin, İran – ABD, Ortadoğu, Balkanlar. Bu gerginlikler bitecek gibi durmuyor. Bölgesel çatışmalar ve gerginliklerle yaşamaya alışacağız. 45 yıl ABD – SSCB gerginliğiyle yaşayan dünya eski alışkanlığına yeni aktörler buluyor.

Dolar endeksi; Eylül ayının son haftası önemli bir direnç olan 106 puan aşılınca 108 ve 110 puan zaten hedefe girmişti. Savaşın panik etkisi olsa çoktan 110 puanı görmesi gerekiyordu ama halen 106 puan seviyelerinde oyalanalıyor. Savaş, 106 puanın altına inmesini engelliyor o kadar. Krediler;  BDDK, 13 Kasım verilerine göre ilgili hafta krediler 72,8 milyar TL artmış.. Bireysel krediler yüzde bir artarken, ticari krediler binde altı artmış. Dolar/TL: Teknik 30 ile 31 lira arasını göstermeye devam ediyor. Arka kapı müdahalelerine, doların tüm para birimleri karşısında son üç haftadır sakin kalması da  TL ye destek sağlıyor. Ama dolar, önceki bir aydan  TL den %7 alacaklı. Bist100:  Geçen hafta;  Teknik olarak “satışa dönüyorum” havası oluştu ve destek 7700 ve 6900 diye tahmin etmiştim. Temmuz ayı başında da “Endeks 5700 puanı geçince hedefi 8200 ama sonrasına ben karışmam, devam etmesi saçmalık” tahmininde bulunmuştum. Bir ayı geçkin 8200 üstünde dayandı ama sonunda mantıklı hareket yapıp gevşedi. Haftayı 7700 puanın altından kapadı, haftaya üstüne atarak başlayamazsa gevşeme devam eder. Aşağıda 7000 puan var.

D&J ve S&P endeksleri gevşiyor gibi yapsa da  yerli yerinde duruyor, ilginçtir. Faiz artışlarını tınmadı, savaşı da tınmıyor. Şimdi de “Karlılık” söylemleri yayılır. Bu endeksler dayandıkça Bist de şimdilik sadece düzeltme yapmaya devam eder.

Altın/ons:  Mayıs ayından beri “düşecek, 1800 doları görecek” diye tüm beklentilerin aksine tahminlerde bulundum. Ekim ayının ilk haftası da 1800 dolardan 1900 dolar civarına tepki yükselişi gelecek diye tahmin etmiştim. 1997 doları gördü. Bu halen teknik düzeltme sınırları içinde, yani Filistin konusu sadece düzeltmenin bahanesi gibi duruyor. Bu hafta 1970 doların üstünde kalamazsa tahminimi teyit eder ve altının onsu yeniden düşmeye başlar. 1970 doların üstünde kalmayı becerirse 1800 ile 1850 dolar arasından alım yapmadık diye dövünebiliriz. Bu aynı zamanda savaş yayılıyor demektir. Euro/Usd: 1.0650 ile 1,0470 arasında sıkışıyor gibi. 1,04 aşağı kırılmaz dayanırsa çift dipten dönüyor diyebiliriz. Bu hafta 1,06 üstüne atarak başlarsa 1,0470 dipmiş diyeceğiz. 1,04 kırılır, bir hafta altında kalırsa 1.00 net hedefte. Brent petrol: Eylül ayı başında brent petrol 89 doları yukarı kırınca hedef  100 dolar tahmininde bulunmuştum. 86 dolara kadar gevşeyen fiyatını, Filistin gerilimi yukarı taşıdı. Ama teknik düzeltme seviyesini yani panik hareketi olan 100 dolar seviyesini geçmeyi denemedi bile. 89 ve 86 dolar destek, 93 ve 100 dolar direnç. ABD Tahvilleri: 10 yıllık tahvillerde %5,10 direncine her hafta biraz daha yaklaşıyor.%5,10 ciddi direnç, aşağıda %4,30 desteği var.  Savaş yayılacaksa güvenli liman olarak bu tahvillere alış gelmeli ve faizleri %4,30 altına gelmeli. Üstelik FED  faiz artışına son vermeye daha meyilli gibi duruyor. Ona rağmen piyasa, tahvil faizini beğenmeyerek daha yukarıdan alırım diye satmaya devam ediyor. Para baronları pozisyon değiştirmiyorsa ben adımı değiştiririm. Ama hangi pozisyonu alıyorlar kestirmek güç. TR Tahvil ve Mevduat Faizleri:  Bu hafta TCMB faiz kararı var. Beklenti 250 baz puan artırıp %32,5 seviyesine çıkarması. Yılsonuna kadar da %37,5 civarına çekmesi. Piyasalar Türkiye enflasyonunu 2023 için %55 ve 2024 için %50 civarında tahminliyor. Reel faiz var mı?! Bileşik faiz olarak dikkate alsan bile, halen yok! Bitcoin: Ağustos ayından beri Bitcoin’in Ekim ayının  ikinci haftasına kadar yatayda kalacağı, Ekim ayının ikinci haftası hareketleneceğini ve bu hareketlenmenin yukarı doğru olma olasılığının daha yüksek olduğunu yazdım. Haftalardır  26000 dolar civarında sıkışan ürün, Ekim ayının ikinci haftası ile birlikte 30000 doları gördü.  Bunda hukuksal olumlu kararlar kadar, FED in faiz artışlarında sona gelindiği inancı da var. O zaman “ABD tahvillerine niye alış gelmiyor!?” sorusu kafa karıştırıyor tabi  ki! 31500 doların üstünde kapanış yapmadığı müddetçe “yukarı gidecek” diye ısrarcı olmamak gerekiyor bence.

ü