“Nasıl bir Ankara? Nasıl bir yerel yönetim?” Yazı Dizisi: Mahmut Üstün yazdı | Ankara sanayi ve bilişim kenti olmalıdır
Politikyol
Ankara bundan 25-30 yıl önceye kadar ciddi bir savunma ve elektronik sanayi kenti olma yolundaydı. Yine sahip olduğu üniversiteler ve eğitimli nüfusu ile Türkiye’nin bilişim kenti olmaya en yakın ili durumundaydı.
Oysa son 15 -20 yıl içinde Ankara sanayi ve tarım alanında çok ciddi bir gerileme yaşadı. Aynı gerilemeyi açılan çok sayıda AVM’ye karşın Ankara’nın genel ticari hayatında da görmek olanaklı… Kent merkezi başta olmak üzere Ankara’nın pek çok bölgesinde ticaret/esnaf çökmüş durumda.
Son olarak da ülkenin önemli finans kurumlarının merkezlerinin Ankara’dan taşınmasıyla ekonomik bakımdan gerileme süreci iyice perçinlenmiş oldu.
Tarım’da ve Sanayi’nde katma değer düşüşü var Ankara’nın…
Ankara’da resmi rakamlara göre 400 bine yaklaşan işsiz var. Üç büyük il içinde en fazla kepenk başkentte kapatılıyor. Yine bu şehirler içinde enflasyonun en yüksek olduğu il de Ankara…
Fakat hala önemli elektronik ve bilişim potansiyeli var Ankara’nın…
DPT tarafından 6 adet temel eğitim göstergesi kullanılarak yapılan eğitim sektörü gelişmişlik endeksine göre; Ankara 81 il arasında 1. sırada yer almaktadır. Ankara eğitimde de Türkiye’nin başkentidir.
Ankara’da lisans ve lisansüstü eğitim gören 150 bini aşan sayıda öğrenci bulunmaktadır. Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerin genç öğretim üyesi adayları yaygın olarak Ankara’da doktora yapmaktadır. Ankara’nın bu potansiyelinin harekete geçirilmesi öncelikle ele alınması gereken konuların başında gelmektedir.
Ankara tüm bu potansiyelleriyle bir elektronik sanayi merkezi ve Bilişim Vadisi olma imkanlarını fazlasıyla taşımaktadır. Ama ne yazık ki geçen süreçte Ankara tersine savunma ve elektronik sanayi de içinde olmak üzere sanayi alanında ciddi bir gerileme yaşadı.
Yukarıda vurguladığımız gibi tarım, sanayi ve finans alanında Ankara adeta terk edilmekte... Çok sayıda açılan AVM’ler Ankara’nın genel ekonomik hayatı bir yana ticari hayatında bile ciddi bir canlanmaya yol açamamakta... Tüm bunlarla birlikte potansiyelleri itibariyle Türkiye’de bir bilişim vadisi olmaya en yatkın il olduğu halde son yıllarda pek çok yetkilinin ağzından Ankara’nın değil de İstanbul’un Bilişim Vadisi yapılacağı açıklamalarını duymaktayız. Dahası bugün Ankara’nın köklü ve dünya çapında eğitim veren üniversiteleri/fakülteleri büyük bir tasfiyeyle yüzyüzedir. Bu manzarayı görünce insan ister istemez Cumhuriyet’in başkenti Ankara gözden çıkarıldı mı? Bilinçli ve kasıtlı biçimde çökertilmek mi isteniyor? sorularını sormamazlık edemiyor.
Öyle gözükmektedir ki Ankara’nın üniversiteleriyle, yerel yönetimleriyle, üretken kesimleriyle bugüne kadar hakim olan olumsuz gidişatı tersine çevirmek için sıkı bir işbirliği ve büyük bir gayret içinde olmak dışında bir çaresi bulunmamaktadır.
Yerel yönetimlerin sanayi, ticaret, kültür, turizm vb. alanlarda kentsel istihdamı artıracak bir perspektife, bir plana sahip olabilmesi ve hizmetlerini bu plan ve perspektif doğrultusunda yapabilmesi büyük önem taşımaktadır.
Cumhuriyet’in başkenti Ankara’nın yalnızca siyasetin ve bürokrasinin başkenti olarak kalması, sanayinin, ticaretin, kültürün başkenti olamaması, turizm potansiyellerini değerlendirememesi, yerel yönetim ve kentleşme politikaları alanında ki eksikliklerden ve yanlışlardan bağımsız düşünülemez.
Özellikle,AOSB, OSTİM, Siteler vb. gibi alanlara ilgisiz kalınması, tarihi eserlerin ve doğal güzelliklerin yanı sıra festival, siyaset ve kongre turizmi potansiyeline sahip olan Ankara’da bu alanlara yönelik açık duyarsızlık, Ankara’yı canlı, yaşayan, öncü bir kent olmaktan uzaklaştırmıştır.
Elektronik, bilişim sanayilerinin yanı sıra tarım ve turizm potansiyellerini de harekete geçirecek bir planlama ve böylesi bir anlayışla çalışmalarını yürüten yerel yönetimlerin varlığı Ankara için artık yaşamsal bir zorunluluktur.
"Toplum için Belediyecilik", yerelin üretim ve istihdam kapasitesini artırmayı ve toplumun yoksul ve dezavantajlı kesimleri lehine eşitleyici önlem ve politikaları hayata geçirmeyi hedefleyen belediyeciliktir.
Ankara’nın, böylesi bir atılım yapabilmesi ancak "Toplum İçin Belediyecilik" anlayışı ile olanaklıdır.
Yorumlar
Popüler Haberler
Atatürk Havalimanı Katliamı: Ağırlaştırılmış müebbet alan IŞİD'liler tahliye edildi
'Ölünce beni kim yıkayacak?': TRT'nin reklam panoları tepki topladı
Komisyonda mikrofonlar açık unutuldu: 'Çok yanlış yaptı Bakan Hanım'
AK Partili Belediye Başkanı, AK Parti ilçe başkanını Ülkü Ocakları üyelerine dövdürdü
Bakan Fidan: HTŞ, yıllardır bizimle işbirliği içinde oldu
İstanbul'da deprem meydana geldi