Muğla’da hiçbir senaryo farklı değil. İktidar-muhalefet dengesinde milletvekili sayısı açısından bir değişiklik ortaya çıkmamakta. Ancak AK Parti üçüncü parti duruma düşmüş görünüyor.
Muğla’nın bir milyon nüfusu bulunuyor ve parlamentoda yedi milletvekili ile temsil ediliyor. Muğla’nın ekonomisi büyük ölçüde turizme ve birkaç küçük ilçesinde ise tarıma dayalı. Bodrum, Fethiye, Datça ve Marmaris gibi turizm sektörü açısından önemli ilçeleri bulunuyor Muğla’nın. İlin toplam nüfusu içindeki Muğlalı oranı %50,4 seviyesinde. Bu oran gösteriyor ki Muğla’da ikamet eden her iki vatandaştan biri Muğla’ya sonradan gelen insanlar. İlçelere göre göç durumu incelendiğinde ise şöyle bir tablo var.
Bodrum’da yaşayanların %26’sı Muğlalı. Bodrum’da yerli halktan sonra en fazla İstanbullular, Vanlılar ve Aydınlılar ikamet ediyor. Marmaris’te yerlilik oranı %32 ve en fazla göç alınan şehirler ise İstanbul, Aydın, İzmir. Datça’nın ise %35’i Muğlalı yurttaşlardan oluşuyor. Burada ise Ankara, İstanbul ve Sivas kütüğüne kayıtlı vatandaşlar yoğun olarak bulunuyor.
Aşağıda 2018 genel seçimlerinde alınan milletvekilliği sonuçlarına göre hazırlanan grafik ve harita bulunuyor.
2018 Genel seçimlerinde CHP %41 oy oranıyla birinci parti ve onu %27 ile AK Parti takip ediyor. İyi Parti %16,7, HDP ise %6,4 seviyesinde. MHP ise Muğla’da %6,3 ile Türkiye ortalamasının çok gerisinde bir oy oranına sahip.
- Seydikemer ve Kavaklıdere ilçeleri AK Parti’nin Muğla’da en yüksek oy oranına eriştiği ilçeler. Bu iki ilçede Ak Parti’nin oy oranı %47 seviyesinde 2018 genel seçimlerinde. Bodrum, Datça ve Marmaris ise AK Parti’nin en düşük oy aldığı ilçeler.
- CHP, Bodrum, Datça ve Marmaris ilçelerinde %50 civarında bir oy oranına sahip. Buralarda CHP’den hem İyi Parti hem de HDP’ye oy geçişi var 2018 seçimlerinde.
- HDP’de CHP’nin yüksek oy aldığı ilçeler (Marmaris, Bodrum ve Datça’da) maksimum oy oranını almakta. Muğla’da HDP-CHP oylarının dağılımı açısından pozitif yönde %95 oranında korelasyon bulunuyor.
- MHP, 2018 genel seçimlerinde %9 oranında oy kaybetti. En yüksek oy aldığı üç ilçe Seydikemer, Kavaklıdere ve Dalaman. En az oy aldığı ilçeler ise Bodrum, Milas ve Yatağan.
MUĞLA’DA MAHALLE BAZLI DEĞİŞİMLER
Muğla’da AK Parti, MHP, CHP’nin yoğun oy aldığı mahalleler bulunuyor. 2011’den 2018 seçimlerine kadar Muğla’da partilerin önde oldukları mahalle sayılarını incelediğimiz analizin grafiği aşağıdadır.
Muğla’da 2022 Temmuz itibariyle AK Parti’nin 2018 genel seçimlerine göre 172 mahallede üstünlüğünü kaybetmesi beklenmektedir.
- 2011 genel seçimlerinde Muğla’da bulunan mahallelerin %50’sinde CHP’nin üstünlüğü vardı. Seydikemer, Kavaklıdere ve Dalaman hariç tüm ilçelerde birinci olan CHP, önde olunan mahalle sayısında da yapılan son dört genel seçimin hepsinde en fazla mahallede birinci olan parti Muğla’da. 2022 Temmuz itibariyle AK Parti’nin 2018 genel seçimlerine göre 172 mahallede üstünlüğünü kaybetmesi beklenmektedir. AK Parti 2022 itibariyle birinci olunan mahalle sayısında üçüncü sırada. AK Parti’nin 2018 genel seçimlerinde en yüksek oy aldığı mahalleler ise şunlar:
- Milas-Sakarkaya Mahallesi: %80
- Fethiye-Söğütlü Mahallesi: %76
- Dalaman-Taşbaşı Mahallesi: %75
- CHP’nin önde olduğu mahalleler şehrin geneline yayılmış durumda. Partinin önde bulunduğu üç yüz yedi mahallenin iki yüz kırk mahallede oy oranı %50’den fazla. CHP, en çok mahallede 2015 Haziran ve 2018 genel seçimlerinde önde bulunuyor. Bu duruma en fazla etki eden faktör AK Parti’nin yüksek oranda oy kaybetmiş olması. 2011 seçimlerinde iki yüz seksen yedi mahallede birinci parti olan CHP, 2015 Haziran seçimlerinde hem AK Parti’nin oy kaybetmesi hem de kendisinin oy artırmasıyla birlikte altmış sekiz mahallede daha öne geçiyor ve toplamda üç yüz elli beş mahallede lider konuma geliyor. 2022 Temmuz itibariyle ise CHP’nin Muğla’da üç yüz yetmiş beş mahallede birinci olması tahmin edilmektedir. CHP’nin 2018 genel seçimlerinde en yüksek oy aldığı mahalleler sıralanmıştır.
- Ula-Çörüş Mahallesi: %78
- Ortaca-Fevziye Mahallesi: %73
- Bodrum-Çömlekçi Mahallesi: %72
- MHP’nin oy oranı düşüş gösterdi 2018 genel seçimlerinde ve önde bulunduğu mahalle sayısı da altı oldu. 2015 Kasım seçimlerinde Muğla genelinde yalnızca yedi mahallede birinci parti olan MHP, 2018 genel seçimlerinde önde olduğu mahalle sayısını ikiye düşürüyor. 2018 genel seçimlerinde. 2022 Temmuz itibariyle iki mahallede MHP’nin birinci olması bekleniyor.
- HDP’nin Muğla’daki oylarında 2,3 puan oy artışı var ancak HDP oyları belirli mahallelerde yoğunlaşmadığı için önde bulunan mahalle sayısı bir ile sınırlı kalmakta. HDP’nin oyları CHP’nin yüksek oy aldığı mahallelerde %6 civarında artarken Kürt vatandaşların ortalamadan daha fazla yaşadığı bölgelerde sabit kalıyor.
PARTİLERİN ÖNDE OLDUKLARI MAHALLELERDE OY GEÇİŞLERİ
Bu başlık altında Muğla’da AK Parti, CHP ve MHP’nin 2011 seçimlerinde en yüksek oy oranına ulaştıkları 100 mahalle belirlendi ve her partinin yüksek oy aldığı mahallelerde 2011-2018 genel seçimleri arasındaki oy geçişleri tespit edildi.
İlk analiz 2011 genel seçimlerinde AK Parti’nin en yüksek oy oranına ulaştığı 100 mahalle için yapılacak ve aşağıdaki grafik AK Parti’nin Muğla’da en yüksek oy oranına ulaştığı 100 mahallenin son dört genel seçimdeki sonuçlarını göstermekte.
2011 seçimlerinden bu yana AK Parti’nin oy kaybı 11,9 puan.
- 2011-2018 arasında yapılan seçimlerde AK Parti oyları en yüksek oy aldığı yüz mahallede %57,1 ile %43,1 arasında değişmekte ve en düşük oyu 2018 genel seçimlerinde alıyor.
- 2015 Haziran seçimlerinde AK Parti, MHP ve CHP’ye doğru oy kaybediyor. 2015 Kasım ayında yapılan seçimde ise kaybettiği oyları tekrar konsolide ediyor.
- 2015 Haziran seçimlerinde ve 2018 genel seçimlerinde CHP’nin AK Parti’den oy aldığı tespit edilmiştir. Her iki seçimde de CHP’nin oy oranı Muğla genelinde azalırken AK Parti’nin yüksek oy oranına sahip olduğu mahallelerde oy oranı artmakta CHP’nin. Bu durum Muğla’da AK Parti ile CHP’nin arasında oy geçişi olduğunu göstermekte.
- 2018 genel seçimlerinde AK Parti yüksek oy aldığı mahallelerde MHP’ye %10 civarında oy kaybı var.
Yedi yıl içerisinde CHP’de %7 oy kaybı var.
Muğla’da CHP’nin en fazla oy aldığı yüz mahallenin ellisi İstanbul, Ankara ve İzmir’den yoğun olarak göç almış mahalleler.
- Muğla’da CHP’nin en fazla oy aldığı yüz mahallenin ellisi İstanbul, Ankara ve İzmir’den yoğun olarak göç almış mahalleler. 2011 seçimlerinde CHP’nin bu bölgelerdeki oy ortalaması %60,4 civarındayken 2018 genel seçimlerinde %53,2’ye düşmüş durumda. Arada %7 civarında bir oy kaybı söz konusu CHP adına. 2015 Haziran seçimlerinde HDP’ye %3-4 civarında oy kaybetmiş durumda. 2018 seçimlerinde ise MHP %18 oy kaybediyor ve dördüncü parti konumunda.
MHP, 2011 seçimlerinde en fazla oy oranına sahip olduğu 100 mahallede artık %10 civarında oy oranına sahip durumunda.
Aşağıdaki grafik 2011 seçimlerinde MHP’nin Muğla’da en fazla oy aldığı 100 mahallenin 2018’e kadar değişen aritmetiğini göstermektedir.
- Belirlenen yüz mahallede AK Parti birinci durumda 2011 genel seçimlerinde. 2015 Haziran seçimlerinde AK Parti’nin MHP’ye %10 civarında oy kaybetmesiyle MHP ile AK Parti arasındaki fark %4 civarına düşüyor. 2015 Kasım seçimlerinde ise Ak Parti kaybettiği oyları tekrar kazanarak yeniden %54 oy ile birinci parti oluyor. 2018’de ise MHP ile Ak Parti’nin oy oranları eşit.
- CHP’nin oy oranı ise 2011’e göre %2 civarında artmış görünmekte.
TEMMUZ 2022 İTİBARİYLE ANKET VERİLERİ IŞIĞINDA MUĞLA’DA SEÇİM ARİTMETİĞİ
Aşağıdaki grafikte Muğla’da partilerin bugünkü tahmini oy oranları yer almaktadır. Tahmin edilen sonuçlar kamuoyu araştırmalarında “Bu Pazar bir seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?’’ ve “2018 genel seçimlerinde hangi partiye vermiştiniz?” sorularına verilen cevaplardan oluşan anket verilerinin geçmiş seçim sonuçlarındaki bölgesel ağırlıklar kullanılarak ilçelere göre dağıtılması ve ardından ilçelerin seçmen sayısı ile oranlanmasıyla il genel sonucu elde edilmiştir.
Aşağıdaki tabloda partilerin ilçeler bazında tahmin edilen oy oranları verilmiştir. Renklendirilen sütunlardaki partiler o ilçede birinci parti olmuştur.
Güncel anket verilerinin 2018 seçimlerinde oluşan ağırlığa göre dağıtılması sonucunda Muğla’da; Kavaklıdere ve Seydikemer ilçelerinde AK Parti birinci sırada görünüyor. Diğer tüm ilçelerde ise CHP önde.
Temmuz 2022 Hatay Genel Seçim Tahminleri
- Anket verilerine göre 2018’den bu yana AK Parti’de %8,6, HDP’de %1,4, MHP’de ise %2,9 civarında oy kaybı tahmin edilmekte.
- Temmuz 2022 verilerine göre CHP %3,4, İyi Parti %4,9 oy artırmakta.
- Yeni kurulan partilerden ise Deva Partisi %2, Gelecek Partisi %1, Zafer Partisi %1,4, Yeniden Refah Partisi %0,5 ve Memleket Partisi %1 oy oranına ulaşmakta.
BUGÜNKÜ ARİTMETİKTE MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI NASIL OLUR?
Milletvekilliği seçiminde Hatay’daki dağılımın nasıl olabileceğine dair 3 ayrı senaryo var.
- Tüm partiler ayrı listelerle seçime katılıyor
- Cumhur İttifakı ortak liste (AK Parti+MHP+BBP), Millet İttifakı (CHP+İyi Parti+DP), 3.İttifak (SP+DEVA+GP), HDP
- Cumhur İttifakı (AK Parti+MHP+BBP), 6’lı İttifak (CHP+İyi Parti+DP+SP+DEVA+GP), HDP
Senaryo-1
Tüm partilerin ayrı ayrı seçime katıldığı bu senaryoda milletvekili dağılımı aşağıdaki gibi oluyor.
Senaryo-1’de CHP dört, AK Parti bir, İyi Parti bir milletvekili kazanmakta. Cumhur ittifakı bir, Millet İttifakı altı milletvekiline sahip olmakta şehirde. %15,3 oranındaki oy ise parlamentoya milletvekili gönderememiş görülmekte.
Senaryo-2
Senaryo-2’de Cumhur İttifakı ortak liste ile seçime katılıyor ve muhalefette İyi Parti, CHP ve DP ortak liste ve SP, DEVA, GP ise kendi aralarında farklı bir ortak listeyle seçime katılıyor. HDP ise senaryo-1’de olduğu gibi seçime tek başına katılıyor.
- Bu senaryoda iktidar-muhalefet dengesinde milletvekili sayısı açısından bir değişiklik ortaya çıkmamakta. Millet ittifakı altı, Cumhur ittifakı ise bir milletvekili elde etmekte.
- SP, DEVA ve GP’nin ortak listede birleşmesi Muğla’da milletvekili çıkarmaları için yeterli olmamış görünmekte.
Senaryo-3
Senaryo-3, 6’lı masa üyelerinin tek liste seçime katıldığı, Cumhur İttifakı’nın da listede ortaklaştığı ve HDP’nin yalnız seçime katıldığı bir durumu öngörmekte.
- Senaryo-3’te altı parti tek listede seçime katılıyor ancak sonuç yine değişmiyor. İktidar bloğu bir, muhalefet altı milletvekili elde etmekte.
- SP, GP ve DEVA oyları Millet İttifakı listesinden seçime katılmaları durumunda Millet İttifakı’na fazladan milletvekili kazandırmaya yetmiyor.
MUĞLA’DA DEĞİŞİMİN YÖNÜ
- Muğla’da CHP 2002’den bu yana yapılan tüm seçimlerde birinci oldu ve Ağustos 2022 itibariyle de %44,7 oy oranıyla ilk sırada. CHP, 2018 seçimlerinde İyi Parti ve HDP’ye kaybettiği oyların bir kısmını geri kazanıyor ancak hala daha 2015 Kasım seçimlerinde aldığı oy oranına gelmiş değil.
- AK Parti, 2002’den bu yana en düşük oy oranında görünüyor Muğla’da. AK Parti 2018 seçimlerinden sonra Deva Partisi, Gelecek Partisi, İyi Parti ve Yeniden Refah Partisine oy kaybediyor görünmekle beraber %18,4 oy oranıyla üçüncü parti konumuna düşmüş durumda.
- MHP, geleneksel olarak Muğla’da güçlü bir parti ve 1999’dan 2018’e kadar tüm seçimlerde MHP’nin Hatay’daki oy oranı Türkiye genelinden yukarı bir oranda oldu. Bugün itibariyle MHP tabanının İyi Parti’ye doğru kaydığı sandık analizlerinden ve anket verilerinden tespit ediliyor.
- HDP, Muğla’da çoğunlukla sol-seküler kesimden oy alıyor. 2018 seçimlerinde CHP’den HDP’ye %2,5 oranında oy geçişi olmuştu. Bugün itibariyle HDP’den CHP’ye yaklaşık %1,5 oranında oy kaybı var.