Mardin’de AK Parti ve HDP güç kaybediyor. CHP, Mardin’de güç kazanıyor ancak hala daha milletvekili çıkarabilecek bir potansiyele ulaşmış değil. Mardin, sekiz yüz yetmiş bin nüfusu ile parlamentoda altı milletvekili ile temsil ediliyor. 2018 genel seçimlerinde Mardin’de HDP dört, AK Parti iki milletvekili kazanmıştı. Mardin’de Kızıltepe, Artuklu, Nusaybin ve Midyat yüz binden fazla nüfuslarıyla ön plana çıkıyor. En fazla göç alan ilçeler ise Nusaybin ve Midyat. Bu iki ilçe Batman ve Şırnak’tan yoğun olarak göç almış durumda. Tarım şehrin ekonomisine yön veriyor. En fazla buğday, pirinç, nohut ve arpa üretiliyor. Aşağıda 2018 genel seçimlerinde alınan milletvekilliği sonuçlarına göre hazırlanan grafik ve harita bulunuyor. [caption id="attachment_215758" align="aligncenter" width="624"] Sarı: AK Parti
Mor: HDP[/caption] 2018 Genel seçimlerinde HDP %60 oy oranıyla birinci parti ve ardından %29,5 ile AK Parti geliyor. Üçüncü sırada %2,8 ile CHP bulunurken, MHP’nin %2,4, Hüda-Par’ın ise %2,1 oy oranı bulunuyor.
  • Yeşilli, Ömerli, Midyat ve Artuklu ilçeleri AK Parti’nin Mardin’de en fazla oy aldığı ilçeler. AK Parti’nin bu dört ilçede ortalaması %50 seviyesinde. Nusaybin ve Derik’te ise AK Parti %15’in altında bir oy oranına sahip.
  • CHP’nin ilçelerde oy oranı %1-5 arasında değişiyor. En fazla oy aldığı ilçeler ise Mazıdağı ve Artuklu.
  • HDP, Mazıdağı, Kızıltepe, Nusaybin ve Derik ilçelerinde %70’den fazla oy aldı 2018 seçimlerinde. En az oy aldığı ilçe ise %22 ile Yeşilli oldu.
  • MHP’nin oyları Ömerli ve Yeşilli ilçelerinde %7-8 civarında. MHP, Mardin’de çoğunlukla AK Parti’nin güçlü olduğu bölgelerde varlık gösterebilmiş durumda.
  • Hüda-Par Mardin’de %2,1 oy oranında oy aldı ancak Dargeçit ve Mazıdağı ilçelerinde %5 civarında oy oranına kadar yükseldi. Ömerli’de ise partinin oyları %1’in altında kaldı.
MARDİN’DE MAHALLE BAZLI DEĞİŞİMLER Mardin’de AK Parti, ve HDP’nin yoğun oy aldığı mahalleler bulunuyor. 2011’den 2018 seçimlerine kadar Mardin’de partilerin önde oldukları mahalle sayılarını incelediğimiz analizin grafiği aşağıdadır.
  • 2011 genel seçimlerinde Mardin’de bulunan mahallelerin üç yüz kırk beşinde HDP’nin üstünlüğü vardı. HDP’nin önde bulunduğu mahalleler Mazıdağı, Kızıltepe, Nusaybin ve Derik ilçelerinde yoğunlaşıyor. 2015 Haziran seçimlerinde beş yüz sekiz, 2015 Kasım seçimlerinde dört yüz altmışaltı ve 2018 seçimlerinde ise dört yüz mahallede birinci olan HDP’nin bugün itibariyle dört yüz kırk dört mahallede birinci olması tahmin edilmektedir. 2018’de HDP’nin en yüksek oy oranına ulaştığı üç mahalle sıralanmıştır.
  1. Derik-Atlı Mahallesi: %99
  2. Derik-Ambarlı Mahallesi: %98,1
  3. Nusaybin-Dallıağaç Mahallesi: %97,9
  • CHP’nin önde olduğu mahalleler çoğunlukla Ömerli ve Kızıltepe’de bulunuyor. Partinin 2011 seçimlerinde önde bulunduğu yirmi dört mahallenin yirmisinde Kürt yurttaşlar yaşamakta. CHP’nin önde bulunduğu mahallelerin hepsinde 2015 Haziran seçimlerinde HDP öne geçiyor. 2022 Ağustos itibariyle CHP’nin elli dört mahallede birinci olması tahmin edilmektedir. 2018 genel seçimlerinde en yüksek oy aldığı mahalleler sıralanmıştır.
  1. Kızıltepe-Işıklar Mahallesi: %98,4
  2. Kızıltepe-Yukarıazıklı Mahallesi: %56,4
  3. Kızıltepe-Dora Mahallesi: %50
  • AK Parti, 2011 seçimlerinde üç yüz yirmi sekiz mahallede birinci durumdaydı. 2015 Haziran seçimlerine gelindiğinde ise önde olunan mahalle sayısı HDP’nin çok güçlenmesiyle beraber yüz altmışa geriledi. 2015 Haziran seçimlerinden sonra ise AK Parti üstünlüğü kaybettiği yüz otuz bir mahallede yeniden lider duruma geldi ancak 2022 Ağustos itibariyle AK Parti’nin yüz seksen dokuz mahallede birinci olması beklenmektedir. Aşağıda AK Parti’nin en yüksek oy aldığı üç mahalle sıralanmıştır.
  1. Kızıltepe-Arıtepe Mahallesi: %98,9
  2. Derik-Kanatlı Mahallesi: %98,9
  3. Kızıltepe-Akziyaret Mahallesi: %97,9
PARTİLERİN ÖNDE OLDUKLARI MAHALLELERDE OY GEÇİŞLERİ Bu başlık altında Şanlıurfa’da AK Parti, CHP ve MHP’nin 2011 seçimlerinde en yüksek oy oranına ulaştıkları 100 mahalle belirlendi ve her partinin yüksek oy aldığı mahallelerde 2011-2018 genel seçimleri arasındaki oy geçişleri tespit edildi. İlk analiz 2011 genel seçimlerinde AK Parti’nin en yüksek oy oranına ulaştığı 100 mahalle için yapılacak ve aşağıdaki grafik AK Parti’nin Şanlıurfa’da en yüksek oy oranına ulaştığı 100 mahallenin son dört genel seçimdeki sonuçlarını göstermekte. 2011 seçimlerinden 2018 seçimlerine kadar AK Parti’nin oy kaybı 27,6 puan.
  • 2011-2018 arasında yapılan seçimlerde AK Parti oyları en yüksek oy aldığı yüz mahallede %73,2 ile %47,3 arasında değişmekte ve en düşük oyu 2015 Haziran genel seçimlerinde alıyor.
  • 2015 Haziran seçimlerinde AK Parti, HDP ve Hüda-Par’a oy kaybediyor. 2015 Kasım seçimlerinde ise HDP’ye kaybettiği oyların bir kısmını geri kazanıyor. Aynı seçimde Hüda-Par seçime katılmamış ve AK Parti’yi desteklemişti.
  • 2018 genel seçimlerinde AK Parti HDP’den bir miktar oy almış görünüyor ancak hem MHP hem de Hüda-Par’a oy kaybetmesinden dolayı oy oranında gerileme mevcut.
HDP ilk yüz mahallesinde çok güçlü ancak devamlı oy kaybediyor.
  • 2015 Haziran seçimlerinde HDP en yüksek oy aldığı yüz mahalledeki yüz seçmenin doksan dokuzunun oyunu almaya başarmıştı ancak 2018’de bu oran %87’ye geriledi. HDP, kalelerinde AK Parti ve HDP’ye oy kaybediyor.
CHP, yüksek oy aldığı mahallelerde 2011’deki kadar güçlü değil. Aşağıdaki grafik 2011 seçimlerinde CHP’nin Mardin’de en fazla oy aldığı yüz mahallenin 2018’e kadar değişen aritmetiğini göstermektedir.
  • Belirlenen yüz mahallede 2011 seçimlerinde CHP birinci parti konumunda ancak 2015 Haziran seçimlerinde HDP hem CHP hem de AK Parti’den aldığı oylarla açık ara birinci duruma geliyor. 2015 Haziran seçimlerinden sonra ise AK Parti ve CHP devamlı olarak oy artırırken HDP’de oy kaybı var. 2022 itibariyle bu mahallelerde CHP’deki oy artışının devam etmesi ve HDP’nin biraz daha güç kaybetmesi beklenmektedir.
Temmuz 2022 itibariyle Anket Verileri Işığında Mardin’de Seçim Aritmetiği Aşağıdaki grafikte Mardin’de partilerin bugünkü tahmini oy oranları yer almaktadır. Tahmin edilen sonuçlar kamuoyu araştırmalarında “Bu Pazar bir seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?’’ ve “2018 genel seçimlerinde hangi partiye vermiştiniz?” sorularına verilen cevaplardan oluşan anket verilerinin geçmiş seçim sonuçlarındaki bölgesel ağırlıklar kullanılarak ilçelere göre dağıtılması ve ardından ilçelerin seçmen sayısı ile oranlanmasıyla il genel sonucu elde edilmiştir. Aşağıdaki tabloda partilerin ilçeler bazında tahmin edilen oy oranları verilmiştir. Renklendirilen sütunlardaki partiler o ilçede birinci parti olmuştur. Güncel anket verilerinin 2018 seçimlerinde oluşan ağırlığa göre dağıtılması sonucunda Mardin’de; Artuklu, Midyat ve Yeşilli ilçelerinde AK Parti birinci sırada görünüyor. Diğer tüm ilçelerde ise HDP önde.                  Ağustos 2022 Mardin Genel Seçim Tahminleri
  • Anket verilerine göre 2018’den bu yana AK Parti’de %5,4, HDP’de %2,8, MHP’de ise %1,1 civarında oy kaybı tahmin edilmekte.
  • Temmuz 2022 verilerine göre CHP %3,9, İyi Parti %1,2 oy artırmakta.
  • Yeni kurulan partilerden ise Deva Partisi %1,5 Gelecek Partisi %1, Zafer Partisi %0,5, Yeniden Refah Partisi %0,7 oy oranına ulaşmakta.
BUGÜNKÜ ARİTMETİKTE MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI NASIL OLUR? Milletvekilliği seçiminde Kahramanmaraş’taki dağılımın nasıl olabileceğine dair 3 ayrı senaryo var.
  1. Tüm partiler ayrı listelerle seçime katılıyor
  2. Cumhur İttifakı ortak liste (Ak Parti+MHP+BBP), Millet İttifakı (CHP+İyi Parti+DP), 3.İttifak (SP+DEVA+GP), HDP
  3. Cumhur İttifakı (Ak Parti+MHP+BBP), 6’lı İttifak (CHP+İyi Parti+DP+SP+DEVA+GP), HDP
Senaryo-1 Tüm partilerin ayrı ayrı seçime katıldığı bu senaryoda milletvekili dağılımı aşağıdaki gibi oluyor. [caption id="attachment_215766" align="aligncenter" width="549"] Sarı: AK Parti
Mor: HDP[/caption] Senaryo-1’de HDP dört, AK Parti iki milletvekili kazanıyor. %18,2 oranındaki oy parlamentoda temsil edilemiyor. Senaryo-2 Senaryo-2’de Cumhur İttifakı ortak liste ile seçime katılıyor ve muhalefette İyi Parti, CHP ve DP ortak liste ve SP, DEVA, GP ise kendi aralarında farklı bir ortak listeyle seçime katılıyor. HDP ise senaryo-1’de olduğu gibi seçime tek başına katılıyor.
  • Bu senaryoda iktidar-muhalefet dengesinde milletvekili sayısı açısından bir değişiklik yok. Senaryo-1’de olduğu gibi HDP dört, AK Parti iki milletvekilliği elde etmekte.
[caption id="attachment_215768" align="aligncenter" width="648"] Sarı: AK Parti
Mor: HDP[/caption] Senaryo-3 Senaryo-3, 6’lı masa üyelerinin tek liste seçime katıldığı, Cumhur İttifakının da listede ortaklaştığı ve HDP’nin yalnız seçime katıldığı bir durumu öngörmekte.
  • Senaryo-3’te altı parti tek listede seçime katılıyor ancak sonuç yine değişmiyor. İktidar bloğu iki, HDP dört milletvekili elde etmekte. 6’lı ittifak milletvekili çıkarmak için %0,9 daha fazla oy oranına sahip olmalı.
[caption id="attachment_215770" align="aligncenter" width="630"] Sarı: AK Parti
Mor: HDP[/caption] Mardin’de Değişimin Yönü
  1. Mardin’de AK Parti ve HDP güç kaybediyor. AK Parti’nin oy kaybı HDP’den daha fazla. Her iki partinin ortak noktası ise CHP’ye oy kaptırmaları.
  2. CHP, Mardin’de güç kazanıyor ancak hala daha milletvekili çıkarabilecek bir potansiyele ulaşmış değil.
  3. İyi Parti ve MHP’de ise ciddi bir değişiklik yok ancak Türkiye konjonktürüne bağlı olarak az miktarda da olsa İyi Parti’de artış, MHP’de oy kaybı var.