- Hillary Clinton’a oy vereceği düşünülen seçmene dönük demokrasinin ve oy vermenin saçma olduğuna, sandığa gitmeye gerek olmadığına veya seçimin kazanılacağının garanti olduğuna dönük propaganda ile rehavet yaratmak.
- Trump’a oy vereceği kesin olduğu düşünülen aşırı sağcı, ırkçı ve aktif hedef gruplara dönük aşırı taleplerin öne çıktığı Hillary Clinton lehine reklamlar yayınlayarak karşı tepki yaratarak kendiliğinden Trump propagandası yapan kitleler oluşturmak. *
- Kararsız seçmene dönük anti-komünist hassasiyetleri kaşıyan propaganda filmleri yayınlayarak ABD’nin yerli ve milli değerlerinin tehlikede olduğu imajının yaratılması.
Çağdaş Ersoy yazdı | Sosyal Medya ve Siyaset – 1 : Trump’ın yapıp, CHP’nin yapmadığı
Politikyol
İleride sosyal medyanın tarihi yazılırken, tüm sosyal ağların atası olarak kabul edilecek olan Facebook’un adı son günlerde ABD Başkanlık seçimleri ve İngiltere’de yapılan Brexit oylamasında seçmeni manipüle ettiği iddiasıyla anılıyor. İddialar doğru mu değil mi bilinmez, zamanla anlaşılır ama bu vesileyle yeniden sosyal medya ve siyaset ilişkisini tartışmakta fayda var.
SOSYAL MEDYA VE KULLANICI: ARTIK MÜŞTERİ DEĞİLİZ
Kısaca sosyal medya ve kullanıcı ilişkisini özetleyerek başlayalım. Sosyal medya için bir ücret ödemezsiniz, yani sosyal medyanın müşterisi değilsiniz. Sosyal medya araçlarının sahipleri sizin de o topluluğun parçası olduğunuzu iddia eder, yani yüz milyonlarca insandan oluşan bir ailenin, üreten birimlerinden birisinizdir.
Peki, yüz milyonlarca üretici, kullanıcılar müşteri değil, bu üretim kime satılıyor ve ürün kim? Ürün kullanıcının kendisidir. Yani içerik üreticiler, son kullanıcılar, hiçbir şey paylaşmasa dahi sadece komik videolar izlemek, ne var ne yok diye bakmak isteyen pasif kullanıcılar da dahil olmak üzere herkes üründür. Sosyal medyada kullanıcı (ve onun kişisel bilgileri) alınıp satılan birer üründür. Bu ürünler yaş, cinsiyet, konuştuğu dil, siyasal eğilim, ırk vb. filtrelere göre sıralanırlar. Bu ürünlerin davranışları belli algoritmalar ile kategorize edilmeye çalışılır ve pazarlamacılar açısından muazzam bir hedef kitleye dönüşürler. Ankara’da Özel okulunuz var ve reklam mı yapacaksınız? Ankara’da yaşayan okul çağında çocukları olan orta ve üst gelir grubu ailelere reklam vermek ve reklamınızı sadece onların göreceği şekilde ayarlamak mümkün.
Peki bu yapılan yasal mı? Aslına bakarsanız evet. Kabul ettiğimiz kullanıcı sözleşmeleri ve girdiğimiz sitelerde onay verdiğimiz çerez (cookie) politikaları ile biz kişisel bilgilerimizi gönüllü olarak paylaşıyoruz. Google, Microsoft, Facebook, Twitter, her biri kişisel bilgilerimizi topluyor ve bunun karşılığında bize “kişiselleşmiş” kullanıcı deneyimi sunuyorlar. Görmek istediğimiz şeyleri görüyoruz, görmek istemediklerimizi görmüyoruz. Her sosyal medya kullanıcısı kendisine ait birer sanal sosyal hayata sahip oluyor ve karşılığında da arada reklamlı içerik görüyoruz. Duygularımızı hedef alan reklamlar, ne giyeceğimize, ne içeceğimize, tatilde nereye gideceğimize karar verirken bize yardımcı(!) oluyor.
SİYASET-MEDYA-SOSYAL MEDYA
Tabi ki reklamlar sadece ürün veya hizmet satmak için değil, siyaseti yönlendirmek için de kullanılıyor. Reklamın adı burada propagandaya, müşterinin adı da seçmene dönüşüyor. "Bu durum doğru mu değil mi, siyasi olarak etik mi" diye tartışmanın anlamı yok. Yeni dönemin siyasi enstrümanı ve seçmen davranışına etki etmenin en güçlü yollarından birisi algı yönetimidir.
Sosyal Medyanın akıl almaz yükselişi karşısında geleneksel medya tamamen bitmiş durumda değil. Televizyon reklamları halen oldukça etkili. Sonuçta hangi kanalı hangi gelir grubunun, hangi toplumsal kesimin izlediğine dair elde bulgular var. Bazı televizyon kanallarında lüks rezidans, diğerlerinde ucuz bisküvi reklamı göstererek reklamlar hedef kitleye yönlenebiliyor ancak televizyonda yine de Youtube ve Facebook kadar özelleşebilmek mümkün değil.
Trump ile Facebook ilişkisinde gerçekleştirilen yöntemlere göz atalım:
Yorumlar
Popüler Haberler
Deniz Zeyrek, Sözcü gazetesinden ayrıldı
MHP'li vekillerin istifa gerekçesine PolitikYol ulaştı: VIP altın kaçakçılığı
Yasadışı bahis soruşturmasında yeni dalga: 7 fenomene yakalama kararı
Sivas’ta dershane bulunan binada yangın: Bir öğretmen öldü
Selçuk Üniversitesi, mutluluğun formülünü aramayı bıraktı
Liderlik hayali kuran Türkiye, puansız Karadağ'a takıldı