ANKARA KULİSİ | Anketler ne kadar doğru?
Politikyol
Neredeyse son bir yıldır yayınlanan anketlerin büyük bölümü topluma “Cumhurbaşkanı” adayları dayatıyor. Türkiye’de çok beğenilen kişi olmanın siyasette aynı sonucu vermediği bilinmesine rağmen bu anketlerin amacı nedir?
Parlamentoda karşılaştığım eski bir kaynağımla sohbet ederken söz kamuoyu gündemine getirilen “Cumhurbaşkanı adayı isimleri” ve anketlere geldi.
Kaynağım, hükümeti destekleyen gazetecilerin öne sürdüğü isimlerle anketlerde çıkan isimlerin aynı olmasına dikkati çekti. Sonra da “acaba bu anketler bir merkezde manipüle mi ediliyor?” sorusunu yöneltti. Türk Dil Kurumu Sözlüğünde “Yönlendirme. Seçme, ekleme ve çıkarma yoluyla bilgileri değiştirme” anlamına gelen “manipülasyon” ile ne amaçlanıyor?
Kaynağım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı üçüncü hatta dördüncü sırada gösteren anketlerde patlama yaşandığını hatırlatarak, bunların bir merkezden yönetildiğini söyledi. Kaynağıma göre amaç, halk nezdinde büyük beğenisi bulunan başarılı belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş’ın isimleri üzerinden Millet İttifakında kırılma, tartışma yaratmak. Böylece ittifakı bölerek küçültmek…
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun bu süreci ustaca yönettiğini belirten kaynağım, “Millet İttifakı liderleri bu bu yönlendirmenin farkına vardılar ve her defasında isimlerden önce ilkelerde-prensiplerde anlaşmaya dikkati çektiler. Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş da sağduyu ile hareket ederek planı boşa çıkardılar” dedi.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun belediye başkanlarının adaylığını onaylamadığını açıklamasından sonra aynı merkezlerin bu kez Kılıçdaroğlu’nun adaylığını gündeme taşıdığını anlatan kaynağım, “Millet İttifakında adayın ilan edilmemesi ve 6 partinin parlementer sisteme geçiş amacıyla anayasa çalışması hükümeti zora sokuyor” değerlendirmesinde bulundu.
Millet İttifakının genişlemesi ise AK Parti’nin en büyük korkusu. Millet İttifakının seçimlere giderken başta ekonomi olmak üzere sorunlara çözüm önerileri getirmesi ve geniş katılımlı bir kabine listesi açıklamasının ise iktidarı değiştireceğine kesin gözüyle bakılıyor.
İKTİDAR FAKTÖRÜ
Kaynağım anketlerde “iktidar faktörü”nün önemine dikkati çekerek” şu anda AK Parti’nin oylarının hala yüksek görülmesi iktidar faktörüdür. 2002 seçimlerine giderken DSP ve ANAP oyları da anketlerde yüksek çıkıyordu” hatırlatmasında bulundu.
Yorumlar
Popüler Haberler
İstanbul'da üç eğlence merkezi kalıcı olarak kapandı
UKOME toplantısı: İBB'nin zam teklifi reddedildi, yeni taksilerin tasarımı kabul edildi
TELE1, sunucusunun 'Ferdi Tayfur çıkışı' için özür diledi
Rize'de PTT şubesine saldırı: Saldırgan yakalandı
Ferdi Tayfur hayatını kaybetti
Kabine kulisi: 'Yeri sağlam' görülen ve 'gidici' gözüyle bakılan isimler