- ABD’nın Ortadoğudaki en temel hedefi enerji kaynaklarına, yani petrole ulaşılabilirliği sağlamaktır. Bu politika öncelikle ABD şirketlerinin çıkarlarının korunmasına hizmet eder. İkinci olarak da, bu anlamda petrolün pazarına hakim olunması, fiyatının belirlenmesinde etkin olunması, ulaşım yollarının kontrol altında tutulması demektir.
- ABD’nın Ortadoğudaki, ikinci temel hedefi, kendisinin oluşturduğu dünya düzenine uymayan devlet ve örgütleri uydurmaktır. Özellikle kafa tutanları bu düzene boyun eğdirmek ya da uydurmaktır. Her ne kadar Trump küresel düzene karşı gibi bir söylem geliştirse de ABD devletinin temel kurumları dünya devleti, küresel devlet politikasından vazgeçmiş değildir. Bu amaç ve hedefler hala yürürlükte ve ABD’nın çeşitli güçleri ve kurumları tarafından yürütülmektedir. Bir takım nuanslar olsa da ABD seçkinleri olan siyasi elitler(Beyaz Saray), askeri elitler (Pentagon) ve ekonomik elitler (Wall Street) bu noktada, yanı Amerika Birleşmiş Devletlerinirin hegemon olma politikasında birleşmiş ve anlaşmış durumdadırlar. Yani demem o ki Beyaz Saray sadece Trump’tan ibaret olmadığı gibi, onun dışındaki kurumlar da Beyaz Sarayı dikkate alarak iş yürütürler. En önemlisi analiz yaparken Pentagon ve Wall Street’i de unutmamak gerekir. O nedenle ABD uluslararsı düzeyde kendi kurduğu düzene ve çıkarlarına uymayanları uydurmak, kafa tutanları biat ettirmek istemesi geçmişten gelen geleneksel politikasıdır ve bu politika hala devam etmektedir. Geçmişte, Türkiye’nin de bir parçası olduğu Büyük Ortadoğu Politikası (BOP) ile neşru nema bulan bu politika başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın birçok yerinde uygulanmaktadır.
- ABD için Ortadoğu politikasının önemli bir ayağı da İsrail’ın Ortadoğudaki güvenliğidir. Daha doğrusu İsrail’in güvenliğinin her ne pahasına olursa olsun güvenceye almaktır. Bu durum, ABD’nın kadim gücü Yahudi lobisi nedeniyle ve Ortadoğuda kendi çıkarları açısından vazgeçemeyeceği stratejik bir hedeftir. Bu hedef otomatik olarak İran’ı sınırlamayı gerektiriyor. O yüzden ABD için, İran’nın Ortadoğu’daki nüfuzunun (özellikle Suriye’de, Irak’ta, Lübnan’da) her ne pahasına olursa olsun kırılması bunu yapamıyorsa belli oranda sınırlandırılması büyük önem taşıyor. Nukleer anlaşmanın buzulması ve ambargo meselesini de bu minvalde okumak gerekir. Suriye politikasını da bu bakış belirliyor.
- Ve nihayet ABD, Ortadoğu’daki küresel çıkarlarını korumak, Rusya ve Çini frenlemek istiyor. Rusya hala bölgesel bir devlet konumundan küresel bir konuma geçmemişse bile Çin hızla bu konuma yükseliyor ve hatt ABD’nın bu konudaki tahtını zorluyor.
- ABD aynı zamanda Ortadoğu’yu bir sıçrama tahtası gibi kullanarak Kafkaslara, Balkanklara ve uzak Asya’ya siyasi, askeri ve ekonomik olarak sıçramayı, açılmayı amaçlıyor.
Ahmet Özer yazdı | ABD'nin Ortadoğu hedefleri: İran ve Suudi politikası
Politikyol
S 400 ile başlayan, Doğu Akdenizle devam eden kriz, ABD’nın İran’a yeniden ambargo uygulamaya başlaması Ortadoğu politikalarını ve Türkiye ilişkilerini yeniden tartışmaya açtı. Bu yazıda, ABD İran Suudi Arabistan başta olmak üzere Ortadoğu politik hedeflerini ve bunların altında yatan nedenleri ele alacağım. Bundan sonraki ikinci yazıda ise ABD Türkiye ilişkilerini irdeleyeceğim.
ABD’nın Ortadoğu Hedefleri
ABD’nin Ortadoğu’daki politik hedefleri beş ana başlıkta toplanabilir. Bunlar;
Yorumlar
Popüler Haberler
İstanbul'da üç eğlence merkezi kalıcı olarak kapandı
Milli Piyango sonuçları açıklandı
'Sarallar' operasyonu: Nadir Metal'in CEO'su Burak Yakın ile 'ünlülerin kebapçısı' Fikret Aydoğdu tutuklandı
Ferdi Tayfur hayatını kaybetti
TELE1, sunucusunun 'Ferdi Tayfur çıkışı' için özür diledi
Kabine kulisi: 'Yeri sağlam' görülen ve 'gidici' gözüyle bakılan isimler