Politika

Şimşek, ‘Tasarruf’ dedi, AK Partiler yasa teklif etti: ‘Çifte maaş’a güvence geliyor

AK Parti, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘kamuda tasarruf’ açıklamasının aksine çifte maaşını kalıcı hale getirmek için yasa tasarısı hazırladı. Buna göre bazı bürokrat maaşının yanı sıra ayda 98 bin lira da huzur hakkı alabilecek.

Abone Ol

Kamuda görev yapan birçok bürokratın ‘huzur hakkı’ adı altında birden fazla yerden gelir etmesi tepki çekiyor.

Emekli maaşının 10 bin lira, asgari ücretin ise 17 bin lira olduğu bu süreçte kamuda birden fazla yerden gelir elde edilmesinin Şimşek’in gündeme getirdiği ‘kamuda tasarruf genelgesiyle’ engelleneceği düşünülmüştü. Ancak Şimşek’in bile yanında çalışan hemen hemen tüm bürokratların çifte maaşlı olduğu ortaya çıkmıştı.

AK Parti, engellemenin değil, güvence altına almanın yolunu seçti. Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre AK Partili milletvekilleri çifte maaş düzenlemesinin de yer aldığı bir torba kanun teklifini TBMM’ye sundu.

AK Parti’nin getirmek istediği yeni yasa sayesinde, kamuda ikinci bir koltuk verilen bürokrat veya bakan yardımcılarına maaş yerine ‘huzur hakkı, ücret, ikramiye’ gibi isimler altında ikinci bir para daha ödenecek. Bu gelir ayda 98 bin 42 lirayı, yılda da 1 milyon 170 bin lirayı bulacak.

İkinci gelir, memur maaş katsayısına endekslendiği için her altı ayda bir 108.000 sayısının katsayıyla çarpımı oranında, yani memura yapılan zam oranında artacak.

Örneğin bir genel müdür kendi kurumunda ya da başka bir kurumda yönetim kurulu üyesi olduğunda, 110 bin liralık genel müdür maaşının yanı sıra ayda 98 bin 42 liraya kadar da huzur hakkı alacak. Bu genel müdürün çifte geliri sayesinde aylık kazancı 208 bin liraya, yıllık geliri yaklaşık 2.5 milyon liraya ulaşacak. Aynı bürokrat 3-5 kurumda görevlendirilirse oralardan elde edeceği gelir bütçeye aktarılacak.

‘Çifte gelir’ maaş sayılmayacak

Binlerce bürokratın cebine ikinci bir gelir girdiği halde ikinci gelirin ismi ‘maaş’ olmadığı gerekçesiyle yasal sayılacak. Milyonlarca emekli 10 bin, çalışanlar da 17 bin lira gibi aylık gelirlere mahkum edilirken kamuda çalışanların cebine ‘maaş değil’ denilerek ikinci bir gelir ödenecek.