- Ceylanpınar ilçesindeki meraların ocak ayında TİGEME devredilmesinin gerekçeleri nelerdir? Bu kararın çiftçilerin aleyhine sonuçlanacağı bilinmesine rağmen kararın alınmasının nedenleri nelerdir?
- Ceylanpınar’da meralara giren 82 koyunun TİGEM tarafından alıkonulduğu ve koyunların verilmesi karşılığında para istendiği ve alındığı iddiaları doğru mudur? Eğer doğru ise TİGEM bu paraları hangi mevzuata göre almaktadır?
- Ceylanpınar’da köylülerin koyunlarına el koyan Ceylanpınar TİGEM yöneticileri hakkında Bakanlığınız tarafından herhangi bir soruşturma açılacak mıdır?
Rıdvan Turan, Ceylanpınar’da TİGEM ve jandarma tarafından el konulan koyunları meclis gündemine taşıdı
HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için soru önergesi verdi.
Dr. Rıdvan Turan önergesinde “Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesine bağlı Karataş köyündeki meralar geçtiğimiz ocak ayında Tarım İşletmeler Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir. Geçimini büyük oranda hayvancılıkla sağlayan Karataş köylüleri 3500’ü küçükbaş 500’ü büyükbaş olmak üzere toplam 4000 hayvanı meraların TİGEM’e devredilme sürecinden sonra otlatılacak yer sıkıntısından dolayı büyük bir sorunla karşı karşıya kalmıştır. Köylülerin karşılaştığı sorunlar mera sıkıntısıyla kalmamış TİGEM ocak ayında devraldığı meralara geçtiğimiz hafta giren 82 koyuna el koymuştur. Hayvanlarını TİGEM’den almak için girişimde bulunan köylülerden koyunlarını tekrar almaları için büyük miktarlarda para istemiştir. Hatta Karataş köyü muhtarı Mehmet Karataş’ın TİGEM’den bir koyununu almak için 500 TL para ödediği iddia edilmektedir. Ayrıca Kolluk kuvvetleri tarafından hayvanları TİGEM bünyesindeki meralara giren çiftçilere yönelik fiziki şiddet uygulandığı iddia edilmektedir.
Ceylanpınar ilçesinde yaklaşık 10 bin insan ortalama 150 bin hayvan ile geçimini sağlamaktadır. Bu insanlar atadan beri hayvancılıkla uğraştığı için başka bir meslek bilmemektedir. Ceylanpınar ilçesinde TİGEM öncülüğünde köylülerin çiftçilik yapmasını engelleyen uygulamaları ne hukuki ne de insani yönden elle tutulur hiçbir yanı yoktur. Tarımın öneminin arttığı bugünlerde Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kurumların tarımı geliştirmek yerine bitirmeye ilişkin uygulamaları kabul edilemez. Ceylanpınar’daki çiftçilerin alıkonulan koyunları hak sahiplerine teslim edilmeli ve köylülere yönelik hukuksuz uygulamaların sorumluları hakkında ivedilikle soruşturma açılmalıdır.” dedi.
HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:
Bunlar da ilginizi çekebilir