Politika

İstanbul İtfaiyesi filosunu genişletiyor, bakanlık personel alımını engelliyor

İstanbul İtfaiyesi, filosuna kazandırdığı yeni ambulans, itfaiye araçları, merdiven ve su ikmal araçlarıyla olaylara müdahale kabiliyetini artırdı. Alımı yapılan 134 araçla birlikte toplam sayı 970’e yükselirken, filo yaşı da 16’dan 12’ye düşürüldü.

Abone Ol

310 yıl önce kurulan, dünyanın en köklü ve güçlü kurumlarından İstanbul İtfaiyesi, uluslararası standartlarda teknolojik ekipmanlarla donatılan araçları filosuna kazandırdı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’in katılımıyla, son beş yılda filoya kazandırılan 134 aracın bir bölümü İstanbul İtfaiyesi Yeni Araç Tanıtım Etkinliği’nde tanıtıldı. İSPARK Yenikapı Spor ve Kültür Merkezi Açık Otoparkı’nda programda katliamın 29’ncu yılını anmak için yakasına taktığı Srebrenitsa çiçeğiyle konuşan İmamoğlu özetle şunları söyledi:

'İstanbul itfaiyesiyle gurur duyuyorum'

  • Geçmişten bugüne itfaiye teşkilatımızın var olmasına katkı sunmuş kim var ise; her yöneticisine, her bireyine şükranlarımı, minnetlerimi sunuyorum. İstanbul İtfaiyesi ve onun kahraman itfaiyecileriyle İstanbul halkı adına ve şahsen gurur duyduğumu buradan belirtmek istiyorum. Afet anında can ve mal kaybının önüne geçebilme adına ilk yardımda, arama kurtarmada, yangında, depremde her ortamda zamanla yarışan bir ekip olduğumuzun bilinmesini isterim.

  • Burada zamanla yarışırken 7/24 hazır durumda olan ekibimizin çok değerli bir eğitimden geçtiğini ve bu sürecin çok hassas olduğunu da hatırlatmak isterim. İstanbul'umuzun bazı kritik konuları vardır ki bunlar asla ihmal edilemez. Çözüme kavuşturulmalıdır. İstanbul İtfaiyesi ciddi anlamda hem bir yandan bu eğitimleri vererek hazır ettiği elemanlarıyla, bu meslek grubunun değerli temsilcileriyle asil bir görevi, önemli bir görevi yerine getiriyorlar. Ama bir yandan evet her teşkilatın olduğu gibi bu teşkilatın da yenilenmesi revize edilmesi gerekiyor. Sonuçta burada emek veren insanlarımız zamanı geliyor, emekli oluyorlar ya da başka vesilelerle başka görevlere dahil olabiliyorlar.

'Personel alımı ne yazık ki engellenmektedir'

  • İstanbul'un özellikle de terörle mücadelede ve afet anına hazırlıkla ilgili sorumluluklarından ötürü en çok ihtiyaç duyduğu personel alımıyla ilgili alan ve en kritik alan İstanbul İtfaiyesi'dir. Biz uzun zamandır bu konuda takipte olduğumuzu ve bu takibi yaparken de şahitliği vardır. Buradan kulaklarını çınlatalım, İstanbul Valimi iken böyle bir ihtiyacın ihmal edilmemesi gerektiğini şimdiki İçişleri Bakanı Sayın Yerlikaya'yla birlikte konuşarak, böyle bir alımın İstanbul için elzem olduğunun altını çizerek, karar vermiş ve akabinde İstanbul İtfaiyesi'ne personel alımını başlatmaya dönük izin istemiştik. Çok sınırlı sayıda bir izin gelmiştir. Tam 2 bin 300 kişilik personel alımı süreci yıllardır diyebileceğim seviyede ne yazık ki engellenmektedir.

  • Burada çok deneyimli, yönetici, itfaiyeci, dostlarımı görüyorum. Onların da ifadesiyle, tam anlamıyla afet anında müdahaleye acil durumlardaki müdahaleye koşan itfaiyeci dostlarımızın eleman alımı sürecinin başladığı an itibariyle, o müdahaleye koşacak sürecin tamamlanması neredeyse 2-2,5 yıl sürüyor. Yani bu kuruma, insan yetiştirmek öyle kolay bir iş değil. Yani bugün bize o onay gelse, biz süreci başlatsak işe aldığımız o yürekli, bu mesleği seçen insanlarımız 2-2,5 yıl sonra doğru zamanda doğru müdahaleyi yapabilen, yetişmiş bir eleman haline geliyor.

'Anlamsız, mesnetsiz, komik, trajik durumun sebebi nedir?'

  • Dolayısıyla yıllardır ve aylardır, bu dosyanın Şehircilik Bakanlığı’nda, 2 bin 300 kişinin bizim kurumumuza katılmasının engellenmesinin altında yatan anlamsız, mesnetsiz, komik, trajik durumun sebebi nedir? Yerel yönetimler Genel Müdürlüğü dahil, ben dahi bunu telefonla söyledim. Bir önceki bakana, ondan önceki bakana, şimdi de yeni dönemi hayırlı olsun Sayın Kurum'a bunu defalarca  ilettim. Anlamı nedir? Yani devletimizin bir kurumuna 2 bin 300 kişilik itfaiye eri katılımını engellemenin anlamı nedir? Bunun kavramı nedir? Altında yatan anlamsız tavır nedir? Milletimize, 16 milyon insanımıza, hatta her yöresinde afet olduğunda oraya koştuğunu bildikleri için 86 milyon yurttaşımıza, bu 2.300 kişilik itfaiye erinin alınmaması meselesini şikayet ediyorum. Buradan şikayet ediyorum, altına imza atmayan her kim ise… Aynı şekilde tekrar bir şikayetimi daha yineleyeyim, başta söyledim. İtfaiye erleri, itfaiye çalışanları, itfaiye grubunun bir meslek grubu haline gelmesi konusundaki uyarılarımızın ve yazılarımızın da dikkate alınarak bu mesleği yapanların haklarının teslim edilmesini de yine buradan uyarı olarak iletiyorum.

  • İstanbul İtfaiyesi'ne 134 yeni araç kazandırmış olduk. Aldığımız araçlar arasında İifaiye ilk müdahale araçları, ambulans, su ikmal araçları, merdiven araçları, itfaiye hizmet araçları yer alıyor. 800 milyon liraya varan maliyetle aldığımız bu 134 araçla birlikte ekibimizin 970 araca ulaştığını, teşkilatımızın araç sayısını da yüzde 16 oranında katkı sağladığımızı belirtmek isterim. Böylece araç filomuzun yaş ortalaması da 16’dan 12’ye düşmüştür. Araçların bakım arıza durumlarının daha da azalacağı gibi son teknolojiler ile ürünler araçlarımızın donanımsal özelliklerini artmasıyla hizmet kalitemizin de artacağı bir gerçektir. Bu sayede inşallah İstanbul İtfaiyemiz tabii ki kötü anlara maruz kalmayız. Afet oluyor, geçinden versin, en hazırlıklı şekliyle karşılayacağımız süreçler olsun oluşsun. Temennimiz budur. Ama ihtiyaç olduğunda da tam donanımlı ekibimizle, ekipmanımızla hazır olduğumuzu İstanbullulara duyurmak isterim.