Politika

Erdoğan Toprak: İran’ın göstereceği tavır, PKK'ya karşı ortaklıkta belirleyici olacaktır

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, “Bağdat ve Erbil’deki resmi müzakereler sonrası PKK’ya karşı ortak bir harekâtın planlandığını öngörebilirim” dedi.

Abone Ol
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, “Bağdat ve Erbil’deki resmi müzakereler sonrası PKK’ya karşı ortak bir harekâtın planlandığını öngörebilirim. Türkiye-Irak arasındaki terörle ortak mücadele mutabakatına İran’ın göstereceği tavır, belirleyici olacaktır” dedi. Toprak, haftalık değerlendirme raporunda konuyu şöyle dile getirdi:
  • Cumhurbaşkanının Bağdat ve Erbil’e yaptığı resmi ziyaretlerde özellikle Fırat ve Dicle sularının kullanımı-paylaşımı konusundaki 10 yıllık anlaşma iki ülke arasındaki önemli bir sorunun çözümü yanında, ciddi bir gerginliği sona erdirecektir. Kuzey Irak’taki PKK kamplarının tasfiyesi, teröre karşı ortak mücadele mekanizmasının kurulması ve Bağdat Yönetiminin PKK’yı terör örgütü olarak tanıması bu ziyaretteki önemli başlıklar ve kazanımlardır. Basra Körfezinden başlayarak farklı bölge ülkelerini de kapsayacak şekilde yürütülecek Kalkınma Yolu Projesi ile ilgili anlaşmanın imzalanması kara, deniz, demiryolu ulaşımı ve bölgede inşa edilecek dev altyapı tesisleri, limanlar açısından Türkiye ve bölge ekonomisine çok önemli katkılar sağlayacaktır.
  • Anlaşmayla Irak’ın en önemli ve stratejik liman şehri Basra’yı 1200 kilometrelik demiryoluyla Türkiye sınırına bağlayacak hattın inşası, küresel tedarik zinciri ve ulaşım altyapısı açısından çok ciddi bir hamle niteliğindedir.
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Irak Başbakanı Muhammed el Sudani tarafından imzalanan anlaşmalar arasında 10 yıl süreyle Fırat ve Dicle nehri sularının yönetimini kapsayan anlaşma da yer alıyor. Ayrıca iki ülke arasında güvenlik, ekonomi ve enerji alanlarındaki stratejik çerçeve anlaşmasını da kapsayan 26 ayrı mutabakata imzalar atıldı.
  • Geçtiğimiz yılın aralık ayından bu yana Dışişleri ve Savunma Bakanları, Genelkurmay ve MİT Başkanlarının karşılıklı temasları ve Şii milis grubu Haşdi Şaabi’nin de davet edildiği güvenlik zirvesi toplantılarıyla bu ziyaretin altyapısı güçlü bir şekilde hazırlandı. Dolayısıyla 12 yıl aradan sonra gerçekleşen bu temasların, ikili ilişkilerde zaman zaman gerginliklere yol açan süreçlerin giderilmesine, ilişkilerin hızla normalleşmesine katkı sağlayacağı, ekonomik ilişkilerde yeni bir dönemi başlatacağı öngörülebilir.
  • Başkent Bağdat’ın ardından Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (KIBKY) Erbil kentinde devam eden resmi program çerçevesinde, Bölgesel Yönetim Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakanı Mesrur Barzani ile yapılan görüşmelerde de güvenlik, terörle mücadele, Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattının yeniden faaliyete geçirilmesi konularında olumlu gelişmeler sağlandığı açıklandı. Türkiye ve Irak silahlı kuvvetlerinin Ortak Harekat Merkezi kurmaları ve bu merkez üzerinden PKK’nın Irak topraklarındaki faaliyetlerinin sonlandırılması, Türkiye sınırından girişlerin ve terör saldırılarının önlenmesi yönünden sağlanacak iş birliği iki ülkenin güvenliği açısından ciddi sonuçları olabilecek bir gelişmedir.
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaz aylarında terör sorununun kökten çözümleneceği yönündeki beyanları da göz önünde tutulduğunda, Bağdat ve Erbil’deki resmi müzakereler sonrası PKK’ya karşı ortak bir harekâtın planlandığını öngörebilirim. Türkiye-Irak arasındaki terörle ortak mücadele mutabakatına İran’ın göstereceği tavır, belirleyici olacaktır.