CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, TUSAŞ’a yönelik düzenlenen ve beş kişinin öldüğü, 22 kişinin de yaralandığı saldırının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan ulusal güvenlik toplantısına AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in katılmasına tepki gösterdi.
MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın Fethullah Gülen’in ölümünün ardından AK Parti MKYK toplantısına katılmasına da tepki gösteren Toprak, “Devletin istihbarat ve güvenlik yetkilileri, kurumları devlete ve millete sorumlu olmak yerine partiye hizmet ediyorsa terör saldırıları, masum can kayıpları kaçınılmazdır” dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, bugün haftalık değerlendirme raporunu yayımladı.
'İstihbarat açıklarının ciddi boyutta olduğunu bir kez daha ortaya koydu'
Toprak’ın değerlendirmelerinden öne çıkanlar şöyle:
* Türk Uzay ve Havacılık Sanayii (TUSAŞ) tesislerine terör saldırısı, terörün ulusal güvenlik ve insanlarımızın can güvenliği için tehdit olmaya devam ettiğini gösterdi. Ulusal savunma sanayiinin en stratejik tesislerinden birisine yapılan bu saldırı, daha önce Mersin Polis Evi’ne ve geçen yıl TBMM açılışı öncesi İçişleri Bakanlığı’na yapılan saldırılarla benzeşmektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teröristlerin Suriye üzerinden giriş yaptıklarını ifade etmesi sınır güvenliği ve istihbarat açıklarının ciddi boyutta olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
* Uzun bir hazırlık süreci sonunda gerçekleştirildiği anlaşılan eylemle ilgili güvenlik kamerası görüntülerinin saldırı ve çatışmalar sürerken sosyal medyaya ve televizyon ekranlarına sızdırılması, terör propagandası açısından zafiyetin bir başka vahim boyutudur. Cumhurbaşkanının BRICS zirvesinde, İçişleri ve Milli Savunma Bakanı ve TUSAŞ yöneticilerinin Savunma Fuarı hazırlıkları için İstanbul’da oldukları bir sırada gerçekleştirilen eylem içeriden bilgi ve istihbarat sağlandığını düşündürmektedir.
'Özel güvenliğin yetersizliğini apaçık göstermektedir'
* Saldırıda yaralananlardan yedisinin Emniyet Özel Harekât personeli olması ayrıca dikkat çeken bir noktadır. İHA, SİHA ve Milli Savaş Uçağı üretiminin yapıldığı stratejik bir tesisin güvenliğinin özel güvenlik şirketine verilmesi ciddi handikaptır. Nitekim saldırganların ana nizamiyeye ticari taksiyle gelip saldırıya girişmeleri güvenlik açığının büyüklüğünü ve özel güvenliğin yetersizliğini apaçık göstermektedir. Tüm bunlar devletin emniyet, güvenlik, istihbarat birimlerince değerlendirilecektir. Cumhurbaşkanı BRICS zirvesi dönüşünde Atatürk Havalimanı’nda olağanüstü ulusal güvenlik toplantısı yaptı.
'MİT Başkanı FETÖ ile ilgili bilgi aktaracaksa bunu sadece TBMM’ye yapmalıdır'
* İçişleri, Dışişleri, Milli Savunma Bakanları, Genelkurmay ve MİT Başkanı, Cumhurbaşkanının Savunma, Dış Politika Başdanışmanlarının olduğu toplantıya AKP Parti Sözcüsü hangi sıfat, görev ve yetkiyle katıldı? Devlet güvenlik ve istihbaratındaki gayri ciddilik ve partizan tutumların diğer örneği MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın Fethullah Gülen’in ölümü ardından AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısına katılması, FETÖ’nün yeni yapılanması, organizasyonu ve lider adayları konusunda MKYK üyelerine istihbarat brifingi vermesidir. MİT başkanı AKP’nin değil, devletin en üst istihbarat görevlisidir. MİT Başkanı FETÖ ile ilgili bilgi aktaracaksa bunu sadece AKP-MKYK üyelerine değil, başta ana muhalefet olmak üzere TBMM’ye yapmalıdır.
'Devletin istihbarat yetkilileri, partiye hizmet ediyorsa terör saldırıları kaçınılmazdır'
* Devletin istihbarat ve güvenlik yetkilileri, kurumları devlete ve millete sorumlu olmak yerine partiye hizmet ediyorsa terör saldırıları, masum can kayıpları kaçınılmazdır. Türkiye’nin organize suç ve mafya yapılanmalarında Avrupa birincisi olduğu ortamda ittifak ortağının infaz yasasıyla salınan organize suç örgütü elebaşılarıyla kol kola fotoğraflarını medyaya servis etmesi, tek adam yönetimi ve parti devletinin, suç örgütlerini ve liderlerini kamuoyu önünde cesaretlendirip olağanlaştırmasının vahim görüntüsüdür.