CHP'li Kılıç: "DEÜ Rektörlüğü örgütlü gücün karşısında duramayacak"
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde sendikal faaliyetlere yapılan müdahaleleri Meclis gündemine taşıdı. Kılıç, "DEÜ Rektörlüğü örgütlü gücün karşısında duramayacak" dedi.
Kılıç, konuyla ilgili hazırladığı yazılı soru önergesini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sundu.
SENDİKAL FAALİYETLERİ ENGELLEMEK SUÇTUR
Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, memurları ve memur emeklilerini ilgilendiren TİS görüşmeleri devam ederken, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi’nin, her toplu sözleşme sürecinde yaptığı gibi bu toplu sözleşme sürecinde de üyelerini bilgilendirme görevini yerine getirdiği sırada, 9 Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’nün talimatıyla hastane özel güvenliği tarafından engellendiğini belirtti. Üyelerini bilgilendirmenin, sendikaların hem hakkı hem de görevi olduğuna işaret eden CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, bu hakkın, Anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle güvence altına alındığını ifade etti. Kılıç, açıklamasında şunları kaydetti:
“Bu hakkın kullanılması keyfiyete bağlı nedenlerle engellenemeyeceği gibi engellenmesi de TCK’nın 118. Maddesine göre bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasını gerektirir! Üniversite Rektörlüğü açıkça ve bilerek suç işlemektedir."
CEZASIZLIK POLİTİKALARI KİŞİLERE SUÇ İŞLEME ÖZGÜRLÜĞÜ TANIYOR
"AKP iktidarının uyguladığı ‘yandaşa cezasızlık politikaları’ kişilere suç işleme özgürlüğü tanımaktadır. Yandaşlar da bu durumu, her türlü demokratik faaliyeti sınırlamak amacıyla bir baskı aracı olarak kullanmaktadır. Bu baskı; kimi zaman üniversitelerde sendikal faaliyetler sınırlanırken, kimi zaman RTÜK’te basın özgürlüğü sınırlanırken kimi zaman da madenlerde madencilerin yaşam hakları ellerinden alınırken karşımıza çıkmaktadır. Bütün bu hukuksuzlukların sebebi; yargının bağımsız olmamasından, talimatla hareket etmesinden kaynaklanmaktadır. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun önderliğinde iktidar olduğumuzda, bu hukuksuzlukların hesabını bağımsız yargı önünde soracağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.”
"9 EYLÜL ÜNİVERSİTESİ'NDE YAŞANANLAR İLK DEĞİL"
Kılıç, 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde sendikal faaliyetlere yapılan müdahalenin ilk kez olmadığını, 5 Mart 2021 tarihinde de DEÜ Hastanesi SES İş Yeri Temsilcisi Günseli Uğur ve SES üyesi Arzu Sert’in, “pandemi döneminde kaybedilen sağlık emekçilerini anmak için SES üyelerine yaptığı 1 dakikalık saygı duruşu çağrısından dolayı” uzaklaştırma cezası aldıklarını belirtti. O dönemde bu konuyla ilgili, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sunduğunu ancak aldığı yanıtın, “Bakanlığımız görev alanına girmiyor” gibi absürt bir cevap olduğunu ifade eden Kılıç, “Pandeminin başından sonuna kadar verileri saklayarak ve çarpıtarak halkın güvenini yitiren Sağlık Bakanı, bu tutumuyla sorumlu olduğu sağlık emekçilerinin de güvenini tamamen yitirmiştir” açıklamasında bulundu.
EMEKÇİLERİN MÜCADELESİ ENGELLENİYOR
Kılıç, açıklamasını şöyle tamamladı:
“Açlık sınırının asgari ücretin üstünde olduğu, yoksulluk sınırının 10 bin liralara dayandığı göz önüne alındığında, toplu iş sözleşmeleriyle yoksulluk sınırının altında yaşayan kamu emekçilerinin bugünü ve geleceği çalınmaktadır. Yandaşlar milletin sofrasına ortak olurken, tek mücadele alanı TİS görüşmeleri olan emekçilerin ekonomik özlük hakları için mücadele etmesi engellenmektedir. Pandemi döneminin kahramanları sağlık emekçilerimizi tek yumruk olmaya, bu hukuksuzlukların karşısında mücadele etmeye çağırıyorum. Örgütlü mücadelemizi büyüterek sendikal hakların önüne çekilen barikatları yıkacağız.”
Bunlar da ilginizi çekebilir