Politika

CHP'li Kayıhan Pala: Şehir hastaneleri Sağlık Bakanlığı bütçesini rehin aldı

Abone Ol
CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, Bursa'da kapatılan hastanelere ilişkin olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Pala, "Şehir hastaneleri Sağlık Bakanlığı bütçesini rehin aldı" dedi.

Pala, Bursa Şehir Hastanesi açılırken kent merkezindeki köklü hastanelerin kapatılması, Bursa’da gereksinim duyulan hasta yatağı ve yoğun bakım yatağı sayısına önemli bir katkı yapılmasını engellemesini verdiği soru önergesiyle Sağlık Bakanlığına illeti.

Pala, Şehir Hastanelere ilişkin son olarak şunları aktardı:

“Keşke haklı çıkmasaydık” dedirtiyor hayat bize. Bilim insanı kimliğimizle olgulara baktığımız için neyin karşımıza çıkabileceğini çok önceden öngördük. Şehir hastaneleri Sağlık Bakanlığı bütçesini rehin aldı. 13 tane şehir hastanesine aktarılan kullanım ve hizmet bedelleri Sağlık Bakanlığı bütçesinin yaklaşık beşte biri, yüzde yirmisi. 13 hastaneye bütçenin yüzde yirmisini veriyorsunuz. Geri kalan yüzde sekseni 800 üstünde devlet hastanesine, 8 bin kadar aile sağlığı merkezine, 3 bin 200’ün üstündeki 112 acil servis ve ambulans sistemine, bin tane Toplum Sağlığı Merkezi'ne ayırıyorsunuz. Ayrıca 750 binin üzerindeki sağlık çalışanının özlük haklarına buradan para ayırıyorsunuz.” dedi.

Pala, verdiği önergede şu soruların yanıtlanmasını istedi:

- Bursa Şehir Hastanesi kurulurken kent merkezindeki köklü hastaneler neden kapatılmıştır?

- Bursa Devlet Hastanesi için kapatılmadan birkaç ay önce bağış kampanyası açılmış ve Bursalıların büyük desteğiyle hastanenin acil servisi, yoğun bakımları ve bazı hasta odaları yenilenmişken, hastanenin kapatılmasına neden karar verilmiştir? Yeni alınan cihaz ve hastane mobilyaları ne yapılmıştır? Bağış yapan Bursalılara neden açıklama yapılmamıştır?

- Kapatılan devlet hastanelerinin yeniden açılması gündemde midir? Gündemdeyse hangi hastanelerin hangi tarihte kaç hasta yatağı ve kaç yoğun bakım yatağı ile açılması planlanmaktadır?

- Kapatılan hastanelerdeki tıbbi donanım ve hastane eşyası ne yapılmıştır? Bunların sayımına, dağıtım yerlerine ve zimmet edilen kişi/kuruluşlara ilişkin belgeler nelerdir?

- Uzun süredir inşaatı devam eden Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi neden bir türlü hizmet sunmaya başlayamamaktadır? Bu hastanenin yatak sayısı ve yoğun bakım yatak sayısı kaç olacaktır? Hastane ne zaman hizmete açılabilecektir?

- Yıldırım'da Tıp Fakültesinin eski yerinde yapılacağı söylenen 600 yataklı devlet hastanesinin inşaatı neden henüz başlatılamamıştır? Söz konusu hastanenin ilki 2016 ve ikincisi 2022 yılında yapılan ihaleleri neden iptal edilmiştir?

- Bankalılığınız tarafından devlet hastanelerinin kapatılmasıyla birlikte kent merkezinde çok sayıda özel hastane açılmaya başlanmıştır. Son on yılda Bursa' da açılan özel hastane sayısı nedir? Bu hastanelerdeki toplam yatak sayısı ve yoğun bakım yatağı sayısı kaçtır?

- Kapatılan hastanelerin arsalan Bakanlığınız tarafından ne şekilde değerlendirilecektir? Bu arsaların kamu yararı gözetecek şekilde yeniden sağlık tesisi olarak kullanılması sağlanacak mıdır?