Getirisi baştan belli olan ürün en çok kaybettiren konumunda. Bu da ülkemizde piyasaların ne kadar öngörülemez olduğunun bir göstergesi.

Yılı bitirdik. Yeni bir yıla başladık. TÜİK bu hafta yatırım araçlarının reel getirilerine ilişkin verileri yayınladı.

Sadece 2023 yılına değil de 2005’den itibaren 2023 yılsonuna kadar olan süreçte yatırım araçlarının enflasyon karşısında seyri ne olmuş? Toplu olarak görmekte fayda var.

Aşağıdaki grafiklerde mavi çizgiler nominal getiriyi (enflasyondan arındırılmamış), kırmızı çizgileri ise yatırımcının reel getirisini (enflasyondan arındırılmış) ifade etmektedir. Burada en önemli nokta kırmızı çizginin sıfır noktasının olduğu yatay eksenin (kalın siyah yatay çizgi) altına düşüp düşmemesidir. Eğer reel getiri siyah kalın çizginin üzerinde ise yatırımcı enflasyona ezilmemiş demektir. Aksi takdirde yatırımcı kaybetmiştir.

Grafikler dikkatli incelendiğinde en fazla kaybeden mevduat müşterisidir. 06.2017-07.2019 arası ve 11.2020’den itibaren ise sürekli, mevduat müşterisi kaybeden durumunda.

03.2017-06.2019 aralığı ile 11. 2020’den itibaren de sürekli olarak DİBS yatırımcısı reel olarak kaybedenler tarafında kalmış.

Yatırımcısını uzun vadede en az tedirgin eden yatırım aracı altın görünüyor.

Dolar yatırımcısı gelgitleri çok sık yaşamış.

Borsa yatırımcısı ise 07.2022’den itibaren yıl sonuna kadar reel olarak ciddi avantajlı.

Sonuç, getirisi baştan belli olan ürün en çok kaybettiren konumunda. Bu da ülkemizde piyasaların ne kadar öngörülemez olduğunun bir göstergesi.