Türkiye'deki döviz varlığının önemli bir kısmı carry trade'den sağlanıyor. Özellikle 2021'deki ekonomik krizden sonra carry trade sistemiyle Türkiye’ye döviz getirilmesi için teşvik edici adımlar atıldı.

Carry trade'le gelen dövizse yatırım amaçlı gelmiyor. Buradaki amaç kısa vadede 'paradan para kazanmak.'

Borsa güne nasıl başladı? Borsa güne nasıl başladı?

Türkiye'de carry trade hala üst seviyelerde. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir buçuk ay önce yaptığı açıklamadaysa "Bizim programımız carry trade'e sırtını yaslamaz" diyerek carry trade'le ilgili tartışmalara tepki göstermişti.

Tartışmalar sürerken Merkez Bankası, finansal okuryazarlık ve ekonomi eğitimi faaliyetleri kapsamında 'carry trade' ile ilgili bir video yayınladı.

Merkez Bankası'ndan carry trade videosu

Carry trade, şu ifadelerle tanımlandı: "Yatırımcıların, düşük faizli para birimlerinden borç alarak daha yüksek faizli para birimlerine yatırım yapmasına carry trade denir. Carry trade işlemleri, döviz kuru değişmediği sürece iki ülke arasındaki faiz farkı kadar getiri potansiyeli taşır. Bu işlemlerin getiri sağlanmasına etki eden en önemli unsur döviz kurlarıdır. Çünkü, yüksek faizli para biriminin, aradaki faiz farkından daha çok değer kaybetmesi halinde yatırımcı için zarar oluşur."

Videoda söz konusu işlemlerin nasıl çalıştığı bir örnekle anlatılırken, carry trade işlemlerinin her zaman karla sonuçlanmayabileceği uyarısında bulunuldu.

Carry trade işlemlerinin yatırımcıların kur beklentilerini yansıttığı belirtilen videoda, bu işlemlerin uluslararası fon akışlarının yönünün belirlenmesi açısından oldukça önemli olduğu kaydedildi.

Videoda, bu işlemleri yapan yatırımcıların döviz kurundaki oynaklığı ve oluşabilecek riskleri dikkate alması gerektiği aktarıldı.

Editör: Haber Merkezi