ECE PİROĞLU

İstanbul'da Kadıköy Belediyesi'ne ait Sinematek/Sinema Evi, bu yıl üçüncü kez uzman sinemacıların katılacağı panellere, söyleşilere ve atölyelere 'Sektör Buluşmaları' kapsamında ev sahipliği yapacak. Sinema Adası’nın kurucusu Esra Güzel'le bu buluşmaların gençlere etkisini ve bu yıl programda yer alacak etkinlikleri konuştuk.

Sinema Adası'nın organizatörlüğünde bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan 'Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları' 31 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında sinema endüstrisinin profesyonellerini bir araya getirecek.

Sektörde aktif çalışan veya sektöre girmek isteyen sinemaseverlerle profesyonelleri buluşturarak ulusal ve uluslararası sinemacılara ağ kurma imkanı ve erişilebilirlik sağlamayı hedefleyen etkinlik serisini Sinema Adası’nın kurucusu Esra Güzel'le konuştuk.

'Kafasında soru işareti olanların meraklarını giderecekleri platform'

Bu etkinliğin ortaya çıkış motivasyonu nedir?

Koca'nın yerine Kemal Memişoğlu bakanlığa getirildi Koca'nın yerine Kemal Memişoğlu bakanlığa getirildi

Sinema sektörünün nasıl işlediğiyle ilgili dışarıdan bakan insanların, özellikle de sektöre adım atmak isteyenlerin kafasında büyük soru işaretleri olur. Nereden başlanacağı, çalışma şartlarının nasıl olduğu ya da birçok teknik detayı bilmek konusunda sorunlar yaşanır. Bilgiye ve sektördeki isimlere 'ulaşmanın' zorluğuyla ilgili olumsuz bir algı var. Tam da yola çıkışımız bu soru işaretlerine ve olumsuz algıya dayanıyor. Sinema profesyonellerinin bilgi ve deneyimlerini aktaracağı, kafasında soru işaretleri olanların da meraklarını giderecekleri bir platform oluşturmak istedik.

Diğer yandan sektör, kendi içinde de sorunsuz değil. Bir araya gelip bu sorunları konuşmak, çeşitli çözüm önerilerinde bulunmak sinema endüstrisinin gelişimi için oldukça önemli. Geçen iki yılda bu konularda önemli isimler tarafından önemli konuşmalara imza atıldığını düşünüyorum.

Esra Güzel

'Sektör Buluşmaları' daha çok kimleri hedefliyor?

Sektör Buluşmaları herkese açık. Sinema endüstrisiyle ilgili merak ettikleri olan, işleyişi öğrenmek isteyen herkes katılabilir. Ancak daha çok sektöre adım atmak isteyenlerin, kafasındaki projeyi nasıl hayata geçireceğini düşünenlerin, bilgi edinmeye çalışanların katılması kendileri için faydalı oluyor.

'Gençler sektörün 'ulaşılmaz' olmadığını görüyor'

Bu buluşmaların sektöre ve özellikle gençlere etkisi neler oluyor?

Öncelikle gençler sektörün 'ulaşılmaz' olmadığını görüyorlar. Panellerde sorularını soruyorlar ya da atölyelerde usta isimlerden dersler alabiliyorlar. Avluda yer alan Network Alanı’nda sektör bileşenleriyle tanışıp konuşabiliyorlar. İlk seneki etkinlikte asistanlık yapan arkadaşımız iki senedir BluTV’de çalışıyor örneğin. Yine ilk sene etkinliğe izleyici olarak katılan Ersen Akkol ise iki senedir program koordinatörlüğümüzü yapıyor. Katılımcıların sektörden isimlerle tanışmaları, deneyimlerini dinlemeleri kendilerine büyük fayda sağlıyor.

'Bu uzun vadeli bir hayaldi...'

Sinema Adası olarak Sektör Buluşmaları’nın üçüncüsünü gerçekleştiriyor olmaktan dolayı çok mutluyuz. Geriye dönüp baktığımızda ürettiğimiz içeriklerden dolayı gururluyum. Sinema Adası’nı 2018 yılında, 26 yaşında bütün sektörün buluştuğu, bir araya geldiği bir 'ada' olarak hayal etmiştim. Bu uzun vadeli bir hayaldi, daha uzun yıllar üretmeye devam etmenin hayalini kuruyorum.

'Buluşmalar, sektöre adım atmak isteyenlerin aklındaki ilk soruyla başlıyor'

Bu yıl programda neler olacak?

Bu yıl ilk etkinliğimiz 'Bağımsız Bir Sinema Türkiye'de Mümkün Mü' paneli olacak. Yine sektöre adım atmak isteyenlerin ilk aklındaki soruyla Sektör Buluşmaları’nı açıyoruz. Alkım Özmen’in moderatörlüğünde Ceylan Özgün Özçelik, İrem Akbal ve ben bağımsız sinemacıların karşılaştığı zorluklar üzerine bir oturum gerçekleştireceğiz.

İlk gün 'Kuir Sinema', 'Sil Baştan: İlk Film Yolculuğu', 'Dizi Üretim ve Yaratım Süreci: PRENS' ve daha birçok söyleşi etkinliğimiz var.

İkinci gün uluslararası konukların söyleşileri olacak

İkinci gün 'Sendikaların Güncel Konu ve Sorunlara Bakışı' oturumuyla başlayacak. İkinci günde uluslararası konuklarımız, Irak’tan Shawkat Amin Korki, Yunanistan’dan Yannis Palavos ve Ürdün’den Amjad Al Rasheed’in söyleşileri olacak.

Üçüncü gün 'Arafta Sinemacılar Kuşağı: Kısa Uzun Bir Yoldayım' başlıklı oturumumuzla başlayacak. Bu söyleşide kısa filmleriyle ödül alan isimler deneyimlerini aktaracak.

Altın Portakal'da gösterilemeyen kısa filmler dört şehirde ücretsiz gösterilecek

Öte yandan bu yıl, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin iptali nedeniyle gösterilemeyen kısa filmler Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları kapsamında dört şehirde birden ücretsiz olarak izleyiciyle buluşacak. Her gün 18.00-20.00 saatleri arasında gösterimler olacak. Gösterimler sonrasında yönetmenlerin katılımıyla söyleşiler düzenlenecek.

Programın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Editör: Ece Piroğlu