Türkiye Büyük Millet Meclisi, (TBMM) 9 askerin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin bilgilendirme yapacağı Meclis Genel Kurul oturumu Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında başladı. 

Genel Kurul'da, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, terörle mücadeleye ilişkin bilgilendirmede bulunuyor.

TBMM Başkanı Kurtulmuş konuşmasında, "Türkiye, sorunlarını çözmeye muktedir bir devlettir. Terör belasını da bütün unsurlarıyla tasfiye edecek, yok edecek, tarihin çöplüğüne atacaktır" ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş ayrıca, "Terörün önündeki en büyük engel, demokratik meşruiyetimizin kaynağı TBMM'dir, bizatihi siyasetin kendisidir, buradaki milletvekilleri, TBMM'nin ruhudur" şeklinde konuştu.

"TERÖR ÖRGÜTÜNÜN HAREKET KABİLİYETİNİ BİTME NOKTASINA GETİRDİK"

Oturumda konuşan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bugüne kadar terörle mücadelede; yurt içinde ve sınır ötesinde icra ettiğimiz başarılı operasyonlar ile terör örgütüne çok ağır darbeler indirdik, örgütün hareket kabiliyetini bitme noktasına getirdik.

Terörle Mücadele’de elde ettiğimiz tüm başarılarda en büyük pay, aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimize aittir. Şehit ve gazilerimiz, asil Türk milletinin özgürlüğünün simgesi, vatan sevdasının ölümsüz temsilcileridir.

Bu mücadelemiz sırasında ne acıdır ki şehit haberi alındıktan sonra, bilen-bilmeyen bazı kesimler tarafından çeşitli yorumlar yapılmakta, spekülasyonlar oluşturulmaktadır. Bir kısmı siyasi maksatlı olan bu söylemlerin, kahraman Mehmetçiğin gayretini yok sayma ve yürüttüğümüz mücadeleye zarar verme amaçlı olduğu görülmektedir.  “Ordumuzun bölgede ne işi var” diye soruluyor. Ayrıca “Suriye ve Irak’ta bedel ödediğimiz”, veya “üs bölgelerinde gerekli tedbirlerin alınmadığı” gibi stratejik öngörüden yoksun; teknik ve taktikten uzak, bilinçsiz ve art niyetli söylemlere şahit oluyoruz. Şüphesiz ki bu söylemlerde bulunanlar, yakın geçmişte yaşananları, Irak ve Suriye’den kaynaklı ödediğimiz bedelleri de unutmuşa benziyorlar.

"YAKLAŞIK 300 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA GÜVENLİ BİR HAT OLUŞTURDUK"

Sınırımızda kurulmak istenen terör koridorunu parçaladık. Terörü kaynağında yok etme stratejisini uyguladık. Irak'ta Pençe -Kilit operasyonlarıyla kilit kapatıldı. Üs bölgeleri sayesinde güvenli hat oluşturduk. Yaklaşık 300 kilometre uzunluğunda güvenli bir hat oluşturduk" dedi.

Güler, "Türkiye’nin sınırlarına, güvenliğine ve istikrarına yönelik Irak topraklarından doğan yıkıcı ve bölücü faaliyetlere karşı her türlü tedbiri alacağımızı bir kez daha vurgulamak isterim. Terörle mücadelemiz, Nerede bir terörist ve terör hedefi varsa “yok etme” anlayışıyla, artan bir etki ve yoğun bir baskıyla, tüm terör inleri yıkılıp, tek bir terörist kalmayıncaya kadar büyük bir gayretle devam edecektir" dedi.

Yaşar Güler'in ardından ise Dış İşleri Bakanı Hakan Fidan, konuşma yaptı.

FİDAN: TÜM TERÖR ÖRGÜTLERİNİN KÖKÜNÜN KALICI BİÇİMDE KAZINMASI ELZEMDİR

Hakan Fidan konuşmasında, "Meşru müdafaa hakkımız çerçevesinde, PKK/YPG ve destekçileriyle sınır ötesindeki mücadelemiz, son terör odağı etkisiz hâle getirilinceye kadar devam edecektir. Her zaman söylediğimiz gibi, bölgemizde barış ve güvenliğin güçlendirilmesi, milli güvenlik sistemimizin parçası olan dış politikamızın önceliklerinin başında yer almaktadır. Bu stratejinin parçası olarak tüm terör örgütlerinin kökünün kalıcı biçimde kazınması elzemdir." dedi.

Fidan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

"Ülkemizin yıllardır karşı karşıya kaldığı terör tehdidi, diğer pek çok ülkenin karşılaştığı tehdidin çok ötesindedir. Zira ülkemizi hedef alan PKK, FETÖ, DEAŞ, DHKP/C; farklı ideolojilere sahip olmakla birlikte, birbirleriyle etkileşim halindedir. Bu örgütler, yeri geldiğinde hedefleri doğrultusunda işbirliği de yapabilmektedirler.

Bu kapsamda sınır ötesinde de yürüttüğümüz terörle mücadele stratejimizde önemli ve yeni adımlar attık.

Gelinen noktada örgüt (PKK), Türkiye'den çok Suriye'nin ve Irak'ın güvenlik tehdidi haline gelmiştir

Komşu ve müttefiklerimiz mücadeleye destek vermeli. Türkiye'de zemin kaybeden PKK, ağırlığını sınır ötesine taşımak zorunda kalmıştır.

Süleymaniye'ye yönelik yaptırımlarımıza rağmen KYB, PKK'ya müzahir tutumunu değiştirmezse daha ileri tedbirler almakta tereddüt etmeyeceğiz.

"TERÖR ÖRGÜTÜNÜN SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞTİR"

Meclisimizin terörle mücadele konusundaki kararlı tutumu, bundan sonraki çalışmalarımızda bize güç verecektir.  Terör örgütünün son kullanma tarihi geçmiştir. Ülkemize kasteden bölücü terör örgütüne, sınırlarımız boyunca ve ötesinde kendisini güvende hissedebileceği hiçbir alan bırakmayacağız.

Sınırlarımıza mücavir toprakların, hain emellerin planlanıp icra edildiği, dokunulmaz sahalar olmasına izin vermeyeceğiz."

Bakanların konuşmalarının ardından siyasi parti grubu temsilcilerinin konuşmalarına geçildi. 

Saadet Partisi Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Bülent Kaya, "Ülkemizde 40 yıldır devam eden bir terör ortamı var. 5 milyonu aşan düzensiz göçün bizi yeri götüreceği yere dikkat çekmek istiyorum" dedi.

Kaya, şunları söyledi:

"40 terörist kaldı onun da çoğunun ayakkabı numaralarını da biliyoruz diyerek bu meseleyi dar bir çerçeveye sıkıştırarak bir sonuç alamayız.

Terör ve teröristle mücadele militarist bir dil kullanmakla değil, kapsayıcı bir dil kullanmakla olur. Sahip olduğunuz bilgilerin bir kısmını muhalefet ile paylaşın. Bu meclisin fonksiyonunu evet ya da hayır demekten ibaret saymayın. Bu bir iktidar meselesi değil, devlet meselesidir."

Kaya'nın konuşmasının ardından Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş birleşime ara verdi.

Editör: Havva Anıt