Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon haziranda aylık yüzde 1,64 artarken, yıllık bazda yüzde 71,60 seviyesine geriledi

Bağımsız araştırmacılar tarafından kurulan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise aylık enflasyonu yüzde 4,27, yıllık enflasyonu yüzde 113,08 olarak hesapladı.

Merkez Bankası (TCMB), TÜİK verilerini baz alarak haziran ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayınladı. Banka'nın açıklamasında "Yıllık enflasyon, hizmet grubunda sınırlı olmak üzere, tüm gruplarda gerilemiştir" denildi.

Rapora göre kira, lokanta ve otel gruplarında fiyatlar arttı. Bu fiyatların 'artış hızı’ ise yavaşladı. Ulaştırma ve haberleşme gruplarındaysa fiyat artışı devam etti.

Borsa İstanbul'da dün en çok kazandıran hisseler Borsa İstanbul'da dün en çok kazandıran hisseler

Dayanıklı mal fiyatlarının uzun bir aranın ardından haziranda gerilediğine dikkat çeken Merkez Bankası, son aylarda artış eğiliminde olan kırmızı et fiyatlarının düştüğünü kaydetti.

Raporda öne çıkanlar şöyle:

*Yıllık enflasyon, hizmet grubunda sınırlı olmak üzere, tüm gruplarda gerilemiştir.

Fiyatı artan ürünler

*Hizmet grubunda aylık fiyat artışı, önceki aya kıyasla zayıflamakla beraber görece yüksek seyrini korumuştur. Aylık fiyat artışı kira ve lokanta-otel alt gruplarında yavaşlarken, ulaştırma ve haberleşme hizmetlerinde güçlenmiştir.

Gıda

*Dayanıklı mal fiyatları döviz kurundaki ılımlı seyir, iç talep gelişmeleri ve otomobilde gerçekleşen indirim kampanyalarına bağlı olarak uzun bir aranın ardından haziran ayında gerilemiştir. Gıda grubunda aylık fiyat artışı bir önceki aya yakın gerçekleşmiştir. Bu dönemde, işlenmiş gıda alt grubunda ekmek ve tahıllar fiyat artışı ile öne çıkan kalem olmuştur.

*İşlenmemiş gıda alt grubunda ise mevsimsellikten arındırılmış veriler, taze meyve ve sebze fiyatlarının önemli ölçüde yükseldiğine işaret etmiştir. Öte yandan, son aylarda belirgin bir artış eğilimi sergileyen kırmızı et fiyatları haziran ayında azalmıştır.

Enerji

*Enerji grubundaki fiyat artışında ise akaryakıttaki indirimlere karşın, şebeke suyu fiyatları belirleyici olmuştur. Üretici fiyatları aylık artışı zayıflamaya devam etmiş, yıllık üretici enflasyonu yüksek bazın da etkisiyle önemli ölçüde gerilemiştir. Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle, B ve C göstergelerinin aylık artış oranları zayıflamış, göstergelerin yıllık enflasyonları gerilemiştir.

Editör: Haber Merkezi