Avrupa'nın ana silah üreticilerinden Saab’ın CEO'su Micael Johansson POLITICO'ya verdiği bir mülakatta, Çin'in barut, denizaltı ve savaş gemilerinin yapımında kullanılan metalde kilit bir bileşenin tedarikine hakim olduğuna dikkat çekti. Saab, Avrupa'nın mühimmat barutu üretiminde Çin'e 'çok bağımlı' olduğu ve 'kıtanın güvenliğini tehdit edebilecek bir tedarik krizi' riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı. Micael Johansson verdiği söyleşide hükümetleri, şirketlerin 'kritik askeri bileşenler'i daha kolay tedarik edebilmeleri için çevre düzenlemelerini azaltmaya çağırdı.

Pekin, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin savunma sanayileri için ihtiyaç duydukları hammaddelerin tedarikinde kilit bir rol oynarken, Çin aynı zamanda Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaş makinesine de hayati destek sağlıyor.

Johansson, 'mermileri ateşlemek için kullanılan itici gaz olan barutun tedariğinde Batılı silah firmalarının kaynaklarını çeşitlendirmeleri gerektiğini' söyledi. Johansson, Avrupa silah sanayinin özellikle 'barut ve barutu oluşturan nitroselüloz' konusunda hala 'darboğazda olduğunu' söyledi.

Avrupa, üretimde tökezliyor

Ukrayna'daki savaş başladığından beri Avrupa'daki savunma şirketleri hem Kiev'i desteklemek hem de savunmayı güçlendirmek için daha fazla silah ve mühimmatı daha hızlı üretme baskısı altında.

Ukrayna'nın Rusya karşısında silah gücü giderek azalırken, Batı'nın Kiev'e yeterli mühimmat göndermemesi savaşın sonucunu şimdiden şekillendiriyor.

Avrupa Komisyonu, 2026 yılı başına kadar bloğun yılda 2 milyon mermi üreteceğini hesaplıyor. Ancak hızlı üretimin önündeki en büyük engellerden biri itici gaz ve patlayıcı barut sıkıntısı.

Avrupa Komisyonu bu konuda destek olmaya çabalıyor: Mühimmat Üretimini Destekleme Yasası (ASAP) kapsamındaki 500 milyon avroluk AB sübvansiyonlarının neredeyse yarısı barut üretimini artırmaya yönelik projelere tahsis edildi.

Bahçeli'den UEFA kararına karşı çağrı: Cezadan vazgeçilmezse sahaya çıkılmamalı, Türkiye dönülmeli Bahçeli'den UEFA kararına karşı çağrı: Cezadan vazgeçilmezse sahaya çıkılmamalı, Türkiye dönülmeli

Barutu oluşturan nitroselüloz, çoğunlukla Çin'den gelen pamuk liflerinden yapılıyor.

Yeni 'çözüm'ler deneniyor

Söz konusu silahlar olduğunda, Çin hammaddelerine ve bileşenlerine bel bağlamanın riskleri Avrupa için yüksek. ABD istihbarat servislerine göre Çin, Moskova'nın savaş çabalarına yardımcı olmak için Rusya'ya nitroselüloz sağlıyor.

Bu AB'nin de farkında olduğu bir risk. Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan bir AB yetkilisi, Saab CEO'sunun görüşlerine paralel olarak birliğin barut üreticilerinin tedarik kaynaklarını çeşitlendirmesi gerektiğini söyledi: "Bunu ya yeni üreticiler bularak -ki bu üreticilerin pamuğunu barut üretimi için yeniden kalifiye hale getirmeleri gerektiriyor, bu da zaman alan bir süreç. Ya da ahşap selüloz gibi yeni çözümlere yatırım yaparak yapabilirler ki bazıları bunu zaten yapıyor."

Finlandiya-Norveçli mühimmat üreticisi Nammo daha 2022'de, yaygın olarak kullanılan pamuk bazlı selüloz yerine ağaç bazlı selülozu ikame etmek için araştırmaya başlamıştı.

Silah üreticisi, çevre düzenlemelerinden vazgeçilmesini istiyor

Johansson ayrıca, Çin'e aşırı bağımlılığın nitroselülozun ötesine geçtiğini söyledi. Saab CEO'su, Avrupalı üreticilerin 'Çin'e ve bir ölçüde Rusya'ya bağımlılıklarını görmek için alüminyum ve titanyum gibi malzemelere bakmaları gerektiğini' söyledi.

Moskova'nın Ukrayna'yı işgalinden önce Airbus gibi Avrupa'nın havacılık ve uzay devleri, savunma sanayii için kilit bir malzeme olan ve hem askeri uçak hem de denizaltı yapımında kullanılan titanyum konusunda büyük ölçüde Rusya'ya bağımlıydı. Alüminyum ise savaş gemileri ve askeri araçlar için kullanılabiliyor.

İsveçli yönetici, şunları dedi: "Avrupa da dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinden bu malzemeleri almak için gereken çevresel onayların alınması 10 yıl kadar sürüyor. İleriye dönük olarak bu tür bağımlılıkları değiştirmek istiyorsak bu şekilde devam edemeyiz."
Editör: Altan Sancar