Yeni Sağlık Bakanı Prof. Kemal Memişoğlu kimdir? Yeni Sağlık Bakanı Prof. Kemal Memişoğlu kimdir?

Avrupa Konseyi, Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen tutuklulukları süren eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala’yı serbest bırakmaya çağırdı.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türkiye Raportörü Stefan Schennach, 11-14 Haziran tarihlerinde Ankara ve İstanbul’daki temaslarında Türkiye'ye, Demirtaş ve Kavala başta olmak üzere AİHM kararlarına uyulması gerektiği uyarısını yineledi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi de geçen hafta düzenlediği toplantılarda Kavala ve Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğini kayda geçirdi.

Temaslarına ilişkin 18 Haziran’da bir açıklama yayınlayan Schennah, Kavala ve Demirtaş'la cezaevinde görüşme olanağı bulduğunu söyledi.

Schennah, bunun için de Türkiye’nin AKPM heyeti başkanlığını yürüten AKP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş’e teşekkür ettiğini kaydetti.

Avusturyalı raportör, Türkiye'de Dışişleri ve Adalet Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleriyle de görüştüğünü açıkladı.

Raportör, Kavala ve Demirtaş davalarında 'çözümün Türkiye yargısında olduğunu, Bakanlar Komitesi’nin gündeminde olan bu iki davaya yasal çözüm bulunabileceğini' söyledi.

Kavala ve Demirtaş davaları, Bakanlar Komitesi’nin 11-13 Haziran'daki toplantılarında da bir daha ele alındı ve Türkiye’ye aynı çağrılar yinelendi.

Ne olmuştu?

AİHM Kavala hakkında Aralık 2019'da, Demirtaş hakkında ise Kasım 2018 ve Aralık 2020'de hak ihlali kararı vermişti. 1949'da Avrupa Konseyi'ni kuran anlaşmayı imzalayan ve 'kurucu üye' statüsünde bulunan Türkiye, AİHM kararlarını uygulamakla yükümlü. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise, Demirtaş kararlarıyla ilgili soruları "AİHM'nin verdiği kararlar bizi bağlamaz. Biz karşı hamlemizi yaparız, işi bitiririz" diye yanıtlamıştı.

Değişen bir şey yok

Avrupa Konseyi, Türkiye’nin AİHM kararlarını uygulamaması nedeniyle 2022 başında ihlal prosedürü başlatmış ve Bakanlar Komitesi’ne iletmişti.

Konsey, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 46'ncı maddesinde yer alan yükümlülüklerini yerine getirmediği hükmüne varmış ve Kavala’ya ilişkin kararın uygulanmaması durumunda yaptırım uygulamak durumunda kalacağını kaydetmişti.

Komite, iki yılı aşan süreçte Türkiye'yle diyaloğa öncelik vermiş ve yaptırım sürecini ötelemişti.

Editör: Altan Sancar