İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde AK Parti grubu,  Yedikule Spor Tesisi’ne futbolun ‘sol kanadı’ olarak tanınan Metin Kurt’un adının verilmesine ‘ideolojik duruşu’ nedeniyle karşı çıktı. Tesise CHP’nin çoğunluk oyları ile “Yedikule Metin Kurt Spor Tesisi” adı verildi. Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre; İBB Meclisi’nin haziran ayı oturumlarında bazı sokak, meydan ve tesislerde isim değişikliğine gidildi. Bakırköy Sakızağacı Mahallesinde bulunan "Tayyare Meydanı Sokağı"na, 2004 yılında hayatını kaybeden Bakırköylü sanatçı Cem Karaca’nın adı verildi. Karar oybirliği ile alındı. "Esenyurt Ahmet Arif Caddesi Park ve Meydan Düzenlemesi" çalışması ile hayata geçirilen meydana da oybirliği ile Türk edebiyatının çınarlarından Yaşar Kemal’in adı verildi.

AK Parti itiraz etti: İdeolojik duruşu var

İBB’nin yenilediği Zeytinburnu’ndaki Yedikule Gençlik Kulübü Spor Tesisleri’nin adının “Yedikule Metin Kurt Spor Tesisi" olarak değiştirilmesi teklifine ise AK Partililer karşı çıktı. AK Parti Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş “Metin Kurt milli bir futbolcu ama daha çok ideolojik duruşu var. Türkiye Komünist Partisi milletvekili adayı olmuş. Orayla tek bağlantısı Yedikule Spor’da bir dönem antrenörlük yapmış başka bağlantısı yok. Orada yaşamış biri değil. İdeolojik anlamda bu ismin verildiğini düşünüyoruz. Bu nedenle muhalefet şerhi koyuyoruz” dedi.

‘Düşüncelerimiz aynı olmayabilir’

CHP’li Meclis Üyesi Can Çobanoğlu şunları söyledi:

Suriye'de Türkiye'nin kontrol ettiği alanlardaki protestolarda Türk bayraklarına saldırıldı Suriye'de Türkiye'nin kontrol ettiği alanlardaki protestolarda Türk bayraklarına saldırıldı
“Metin Kurt, hepimiz için spor anlamında idol olmuş bir isim. Sahada rakibine olan saygısı, efendiliği, hakkaniyetli davranışlarıyla spor camiasının örnek kişilerinden biridir. Fikirlerimiz ne olursa olsun eğer hizmet ettiğimiz alan spor ise örnek olmuş kişilerin isimlerinin yaşatılması önemli. Düşünceleriniz, hayata bakışınız aynı olmayabilir ama fikir özgürlüğü varsa eğer bu ülkede futbolda sendikalaşmayı ilk kez gündeme getiren arkadaşlarını haklarını koruyan bir insanın adının o komplekse verilmesinin uygun olduğu görüşündeyim” diye konuştu.

AK Parti'nin itirazı kabul görmedi, oy çokluğuyla kabul edildi

CHP Grup Sözcüsü Gencay Özcan da “Sadece düşüncesi, hayata bakışı kendilerinden farklı diye Türk sporuna katkı vermiş, futbolda örgütlenmeyi savunan bir insanın bu ülkeye yapmış olduğu katkıyı görmezden gelmeleri gerekmez. İdeolojik gerekçelerle isminin buraya verilememesini insani bulmadım, kendilerine de yakıştıramadım” dedi. AK Partili meclis üyesi Muhammet Kaynar da mevzuata göre bir yerine var olan isminin değiştirilebilmesi için gerekli üçte iki çoğunluğun sağlanamadığını savundu. Ancak itirazı kabul görmedi, oylama yapıldı. Ve oyçokluğu ile tesise Metin Kurt’un adı verildi.

İmamoğlu talimat vermişti

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da üniversite yıllarında antrenman yaptığı Yedikule Spor Tesisleri, İBB tarafından baştan aşağı yenilenmişti. Geçtiğimiz ocak ayında tesisin açılışı sırasında İmamoğlu’na Türk futbolunun unutulmaz sol açıklarından merhum Metin Kurt’un da eski bir Yedikulespor yöneticisi olduğunu bilgisi verilmişti. Bunun üzerine İmamoğlu, “Metin Kurt hem özel bir sporcu hem de hak ve hukuk koruma konusunda, sadece futbol değil, bütün Türkiye'de özel bir konuma sahip. Arkadaşlarım inceliyorlar, baksınlar. Böylesi değerli bir ismin burada yaşatılması güzel olur. Metin Kurt çok özel bir insan” demişti.

Metin Kurt kimdir?

Kırklareli’nde 15 Mart 1948’de dünyaya gelen Metin Kurt, ailesinin geçim sıkıntısı nedeniyle futbola yöneldi. Beyoğlu Yeni Çarşı, Alibeyköy Adalet, Altay, PTT, Galatasaray ve Kayserispor kulüplerinde forma giydi. 27’si A Milli Takım düzeyinde olmak üzere ümit ve genç toplam 37 kez Milli formayı giydi.

PTT’de “adaletsizliğe tahammülü olmayan” bir kimlik sergilemeye başlayan Metin Kurt, Galatasaray’da oynadığı 1970-1976 yılları arasında, daha önceki kuşakların el yordamıyla başlattığı futbolcuların ve sporcuların örgütlenme girişimlerini daha üst seviyeye taşımak üzere harekete geçti. Sendikal örgütlenme girişimi ve mücadelesi nedeniyle Galatasaray’dan uzaklaştırıldı.

Son olarak 2010 yılında Devrimci Spor Emekçileri Sendikası’nın kurucu başkanlığını yaptı. 2011 genel seçimlerinde TKP’den milletvekili adayı oldu. İstanbul’da 24 Ağustos 2012’de yaşama veda etti.

Editör: PolitikYol