Türkiye İşçi Partisi'nden Hatay milletvekili seçildikten sonra AYM kararlarına rağmen vekilliği düşürülen Can Atalay, 6 Şubat depremlerinde kaybolanların bulunması için seferberlik çağrısı yaptı.  Gezi davası kapsamında Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Atalay, X hesabından yaptığı paylaşımla 6 Şubat depremlerinde kaybolanların akıbeti için TBMM'de araştırma komisyonu kurulmasını talep etti. Kayıpların bulunması için beş maddelik öneri listesi sıralayan Atalay, açıklamasına ise 'Seçilmiş Hatay Milletvekili' imzası attı. Atalay’ın paylaşımı şu şekilde:
  • Seslerinin duyulmamasının ıstırabı bu insanlarımızın acılarını büyütürken ülkeyi yönetenler nasıl sessiz olabiliyor. Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı, bir yılı aşkın süredir bu insanlarla ilgili neden tek kelime bile etmedi. TBMM’de bu kayıplar için Araştırma Komisyonu kurulmasını engellemek için eller nasıl havaya kalkabildi. Kayıp yakınları, sevdiklerinin fotoğrafları ellerinde kapı kapı gezerken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı nasıl ‘Kayıp yok’ diyebiliyor. Tarihimizin en büyük acısının içinde bu insanları nasıl yalnız bırakabiliyoruz? Sadece bir derneğe 147 kayıp ile ilgili başvuru var. Bu kayıpların 37’si çocuk. Deprem bölgesindeki kimsesizler mezarlıklarında yüzlerce insan bulunuyor. Bazı kayıpların enkazdan çıkarıldığı, hastaneye götürüldüğüne dair tanıklıklar, bilgiler mevcut ama bunlar etkin bir şekilde soruşturulmuyor. Yakınlarının hayatını kaybettiğini bilen ve sadece mezarlarının olmasını isteyen insanların taleplerine yanıt verilmiyor. Çocuğunun, kardeşinin, torunun akıbetini soran, emin olmak isteyen insanlarımıza ‘Yapılabilecek her şeyi yaptık, etkin, eksiksiz bir arama gerçekleştirdik’ dememizin sadece o ailelere değil tüm topluma ‘iyi’ geleceğini kim reddebilir?
  • 6 Şubat kadar büyük bir toplumsal travmanın ardından tek bir insanını arkada bırakmamak, kayıpların tümünü araştırmayı toplumsal bir seferberlik haline getirmek her birimize, hepimize, tüm topluma iyi gelecektir.
  • Bu nedenlerle;

    1- Yakını 6 Şubat depremlerinden bu yana kayıp olan her bir insanımızın sesinin işitilmesini, etkin bir aramanın toplumsal bir seferberliğe dönüştürülmesini,

    2- Özellikle devlet korumasındaki çocuklar ve halen bakıma muhtaç durumda olan insanlarımız arasında etkin bir aramanın yapılmasını,

    3- Kayıp iddialarının yoğunlaştığı alanlarda ve enkazın taşındığı, döküldüğü alanlarda teknik arama yapılmasını,

    4- TRT ve diğer TV kanalları ile sosyal mecralarda kayıpların fotoğraflarının, bilgilerinin yayınlanmasını,

    5- Bu seferberliğin etkin bir unsuru olacak TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulmasını öneriyor ve talep ediyoruz.

    AK Parti'den TÜRK-İŞ'in asgari ücret teklifine ilk yorum AK Parti'den TÜRK-İŞ'in asgari ücret teklifine ilk yorum
    Yakınlarını arayan insanların kayıplarını bulmak toplum olarak görevimiz. Eğer sevdikleri hayatlarını kaybettiyse bile onlara, her birine bir mezar borçluyuz.

https://twitter.com/CanAtalay1/status/1780144110042526114