Manşet

YÖK: Türkmenistan ile ortak diploma programları açılacak

Abone Ol
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Türkmenistan Eğitim Bakanlığı arasında yapılan mutabakat kapsamında, Türkiye ve Türkmenistan'da ortak diploma programları açılarak lisans ve lisansüstü programlara öğrenci kabul edilecek.

YÖK'ten yapılan açıklamaya göre; Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov'un 26 Ekim'deki Türkiye ziyaretinde YÖK Başkanı Erol Özvar ve Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Nurmuhammet Amannepesov, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi.

Görüşmede, yükseköğretim ve bilimsel araştırma alanlarında iş birliği yapılması amacıyla mutabakat zaptı imzalandı. Bu kapsamda, iki ülkenin üniversiteleri arasında akademik ve bilimsel alanlarda iş birliklerinin hayata geçirilmesi kararlaştırıldı. Belirli programlarda öğrenci, öğretim görevlisi ve araştırmacıların eğitim ve staj hareketliliğinin, kısa süreli araştırma programlarına katılımlarının desteklenmesi ve eğitim materyalleri değişimi, ortak çalıştaylar, konferanslar, seminerler ve karşılıklı üniversite ziyaretlerinin planlanmasında da mutabakat sağlandı.

YÜKSEKÖĞRETİM ORTAK DAİMİ KOMİTESİ KURULACAK 

Türkiye ve Türkmenistan'ın yükseköğretim kurumları arasında akademik ve bilimsel alanlardaki değişimler hayata geçirilecek, iki ülke üniversiteleri arasında dijital eğitim ve araştırma geliştirme alanlarında iş birliği mümkün hale gelecek ve ortak diploma programları açılacak. Taraflar mevzuatları çerçevesinde birbirlerinin yükseköğretim kurumlarına lisans ve lisansüstü düzeylerde öğrenci gönderebilecek. Derece ve diplomaların tanınmasına yönelik işlemlerde gerekli çalışmalar yapılacak. İş birliği planlarının birlikte geliştirilmesi, çalışmaların uygulanması ve değerlendirilmesi amacıyla da Yükseköğretim Ortak Daimi Komitesi kurulacak.

Öte yandan; Türkmenistan uyruklu öğrenciler, Türkiye'de ön lisans programlarında en çok ilk ve acil yardım, bankacılık ve sigortacılık, muhasebe ve sergi uygulamalarını tercih ediyor. Lisans programlarında tarih, hemşirelik ve sınıf öğretmenliği, yüksek lisansta tarih, doktorada ise uluslararası ilişkiler ve tarih öne çıkıyor. İmzalanan mutabakat zaptıyla tercih edilen bölüm sayısının da çeşitlenmesi bekleniyor.