CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Gezi tutuklusu Tayfun Kahraman'ın 'kağıtlarının incelendiğini' söyleyerek "Artık Vera'yı okula babası götürsün" dedi. Özel bugün, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ve Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan'la birlikte Tayfun Kahraman'ın kızı Vera'nın İstanbul'daki kreş mezuniyetine katıldı. Etkinlik sonrası basına konuşan CHP lideri, 'Tayfun Kahraman'ın herkes adına bir görev yaptığını' söyleyerek şunları dedi: "O, o görevde olduğu için buraya gelemedi. Benden rica etti, 'Vera'nın mezuniyetine sen gider misin' diye." 2022'de hapse giren Kahraman'ın Vera'yı kreşe hiç bırakıp alamadığını söyleyen Özel, "Bu kadar yeter" dedi. CHP lideri ayrıca Tayfun Kahraman'ın 'kağıtlarının incelendiğini' söyleyerek şunları dedi: "O arkadaşların vicdanlarına sesleniyorum. Kimin sözüne kıymet veriyorlarsa bir kez daha o kişilere sesleniyorum. Bu bitsin. Artık okula Vera'yı babası götürsün. Vera'nın babasının dört arkadaşı daha var, onlar için de aynı talepte bulunuyoruz." Özel, sözlerini şöyle noktaladı: "Vera'ya teşekkür ediyorum. Arkadaşlarıyla birlikte bir şarkı okudular. 'Bir gün birisi ağaçları kesmeye kalkarsa, o ağaçlar hepimizin' diye bir şarkı okudular. Şarkı okudu diye kimseye kötülük yapılmaz. O şarkının sözlerine uydu diye kimsenin cezalandırılmaması lazım."
Ne olmuştu?
Yargıtay, 28 Eylül 2023’te Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku’nun cezalarını onamış, Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ayşe Mücella Yapıcı’nın cezalarını bozmuştu.
'Yumuşama' süreci Gezi davasını da konu almıştı
Türkiye, CHP'nin 50 yıl aradan sonra birinci parti olarak çıktığı 31 Mart 2024 yerel seçimleri sonrası yeni bir sürece girmiş, iktidar ile CHP arasında temaslar başlamıştı.
CHP lideri Özgür Özel ve AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sekiz yıl aradan sonra 2 Mayıs'ta genel başkanlar olarak ilk kez görüşmüştü.
Erdoğan, görüşmenin ardından ‘siyasetin yumuşama dönemine girdiğini’ söylemişti. Özel ise ‘yumuşama’ kavramını reddederek sürecin ‘normalleşme’ olduğunu savunmuştu. Süreç medyaya da yansımış, iktidara yakın Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Osman Kavala başta olmak üzere Gezi tutuklularının serbest bırakılması gerektiğine dair yazılar yazmaya başlamıştı.Kavala'nın avukatı yeniden yargılanmanın reddine itiraz etmişti
Kavala'nın avukatı Hilal Zengin, 30 Nisan'da yeniden yargılanma talebiyle İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurmuştu.
Talep 16 Mayıs'ta reddedilmiş, Zengin ertesi gün karara itiraz etmişti.