Politika

Yakın tarihin en büyük takası Ankara'da yapıldı: MİT koordinasyonunda ABD ile Rusya arasında esir takası

Abone Ol

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) koordinasyonunda ABD ile Rusya arasında casus takası gerçekleştiriyor. MİT'ten yapılan açıklamada, "Son dönemin en geniş kapsamlı olan bu takas operasyonunda teşkilatımız büyük bir arabuluculuk rolü üstlenmiştir" denildi.

ABD ve Rusya’dan hareket eden uçaklarla getirilen esirler Ankara Esenboğa Havalimanı’nda MİT’in koordinesinde takas ediliyor.

NTV’de yer alan habere göre, ABD ve Rusya uçakları Esenboğa Havalimanı'na indi.

Aralarında WSJ muhabiri de var

Takas edilen tutuklular arasında Wall Street Journal muhabiri Ivan Gershckovic de bulunuyor.

MİT'ten yapılan açıklamada, ise "Teşkilatımız koordinesinde bugün bir takas operasyonu gerçekleşecektir. Son dönemin en geniş kapsamlı olan bu takas operasyonunda teşkilatımız büyük bir arabuluculuk rolü üstlenmiştir" denildi.

Dış basında, Rusya ve Belarus ile ABD, Almanya ve Slovenya arasında büyük ölçekli bir esir takası gerçekleştirileceğine dair haberler yer almıştı.

Açıklamada takas ile ilgili detaylı bilgilerin daha sonra paylaşılacağı belirtildi.

MİT Başkanı Kalın taraflarla görüştü

MİT Başkanlığı, taraflarca güvenilir bulunduğu için muhatap ülkeler tarafından gelen talepler doğrultusunda MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın taraflarla yaptığı bir çok görüşmenin neticesinde bu takasın gerçekleşmesi sağlandı.

Geçmişte de aracılık edilmişti

Geçmişte de yine Ankara’da, Hakan Fidan’ın MİT Başkanlığı döneminde ABD ve Rus İstihbarat Başkanları bir araya gelerek nükleer konusunda kritik görüşmeler yapmışlardı. Ayrıca bir süre önce yine Ankara Esenboğa Havalimanı’nda Rusya ve Ukrayna arasında esir takası gerçekleşmişti.

WSJ muhabiri Gershkovich neden tutukluydu?

Takas edilen esirler arasında ‘casusluk’ suçlamasıyla Rusya’da yargılanan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich (32) yer alması dikkat çekerken, takasıyla birlikte tutuklanması süreci de yeniden gündem oldu.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Gershkovich’in Rusya’nın “askeri endüstri komplekslerinden birine dair devlet sırrı olarak kabul edilen bilgileri topladığını” iddia etmişti. Kremlin hükümeti muhabiri suçüstü yakaladığını iddia etmiş ve gözaltına almıştı.

30 Mart 2023’ten beri tutuklu olan Gershkovic o günden bu yana Lefortovo hapishanesinde tutuklu tutuluyordu.

Yargılama sonunda 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Savcılar, Gershkovich için 18 yıl hapis cezası istemişti.

Muhabiri “CIA için gizli belge toplamakla” suçlayan başsavcı, Sverdlovsk bölge mahkemesine muhabir hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söylemişti.

Muhabirin “haksız yere tutuklandığını” iddia eden Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kremlin’in muhabiri bir koz olarak kullandığını savunuyordu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Gershkovich’i bir esir takası anlaşmasıyla serbest bırakmayı dört gözle beklediğini belirtmişti.