Manşet

Tansu Çiller, Kurum’a desteğinin ‘ödülünü’ aldı: Arazisine imar kolaylığı getirildi

Abone Ol
Geçtiğimiz günlerde AK Parti’nin İBB adayı Murat Kurum’a desteğini açıklayan eski Başbakan Tansu Çiller’in arazisine imar kolaylığı getirildi. Çiller'in arazisini de kapsayan bölge, “Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ndan”, “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanına” çevrildi.

Eski Başbakan Tansu Çiller'in devasa arazisindeki imar kolaylığı Resmi Gazete'de yayınlandı.

Oda TV’nin Resmi Gazete’nin 10 Mart Pazar günü yayınlanan sayısına dayandırdığı haberde, Cumhur İttifakı'nın (AK Parti-MHP) İBB adayı Murat Kurum'a desteğini açıklayan Çiller'in Kilyos'taki arazisini de kapsayan bölgenin Sit statüsü değiştirildi. Resmi Gazete'de yayımlanan ilanda, "İstanbul İli, Sarıyer ilçesi, Kumköy(Kilyos) Doğal Sit Alanının koruma statüsü aşağıdaki haritada gösterildiği şekliyle Bakanlık Makamının 04.03.2024 tarihli ve 8946313 sayılı Olur’u ile ‘Doğal Sit – Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ve ‘Doğal Sit – Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edilmiştir" denildi. Sit statüsü değiştirilen bölge içinde Çiller ailesine ait 29 bin 768 metrekarelik 309 nolu parsel de bulunuyor. Arazinin mülkiyeti, Tansu Çiller ve eşi Özer Çiller’e ait olan Marsan Marmara Holding A.Ş.’ye ait. Çiller ailesi Marsan Marara Holding’i 1981 yılında kurmuştu. Söz konusu şirket Kilyos’taki araziyi 2005 yılında satın almıştı. 1993 yılında Türkiye’nin ilk kadın Başbakanı olan Tansu Çiller Kısırkaya’daki arazilerin de planları değiştirilmişti. Geçen yıl da, yine Çiller ailesinin parsellerinin bulunduğu Sarıyer Kısırkaya’daki arazinin imar planlarını değiştirilmişti.

Kilyos’taki arazinin yaklaşık 5 kilometre batısında yer alan Kısırkaya’daki planları değiştirilen arazi 60 parseli kapsıyordu. Bu parsellerin büyük bir bölümü Çiller ailesine aitti. Değişiklik ile konut, ticaret ve turizm alanı yüzde 20 oranında arttırılmıştı.

Çiller, Kurum’a desteğini açıklamıştı

Murat Kurum, geçtiğimiz haftalarda Beşiktaş'ta bir otelde düzenlenen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile Çiller'in de katıldığı "İstanbul'u Büyüten Kadınlar" programına eşi Şengül Kurum ile iştirak etmişti. Toplantının ardından Çiller gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "İstanbul’un aradığı heyecanla geliyor. Değindiği en önemli konu depremdi" diyerek, Kurum’a desteğini açıklamıştı.

Buğra Gökçe de açıklamıştı

Çiller’in Kurum’a destek açıklamasından sonra İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Çiller’in Kurum’a desteğinin, Kurum’un bakanlığı döneminde Kilyos’ta Çiller ailesine ait bir şirketin yönetiminde olan arazinin imar planını değiştirerek, doğal SİT alanını ranta açmasından kaynaklandığını açıklamış ve “Kendisine ait 13 bin metrekare araziye ballı börek bir imar çıkarttığı için destekliyor.” demişti. İmamoğlu’nun bu açıklamasından sonra eski İBB genel sekreter yardımcısı Buğra Gökce de İmamoğlu’nun anlattığı olayın ayrıntılarını paylaşmıştı. Buna göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 21 Mayıs 2020’de Çiller ailesi yönetiminde bir şirkete ait Kilyos’taki yaklaşık 30 bin metrekarelik arazinin imar planını değiştirdi.

Plan değişikliğiyle konut alanı olarak belirlenmiş parsel, otel yapılacak şekilde düzenlendi. 4 bin 586 metrekarelik inşaat alanı beş kat arttırılarak 24 bin metrekareye çıkarıldı.

Doğal sit alanı statüstündeki planın değişmesine İBB itiraz etti. Bakanlık itirazı reddetse de açılan dava sonucunda 2022’de mahkeme planı iptal etti.

Çiller’in avukatından açıklama

Haberin gündeme gelmesinin ardından Çiller, avukatı aracılığıyla Oda TV’ye bir yanıt da gönderdi. Yanıtta, iddiaların ‘gerçek dışı’ olduğu savunularak, “Belirtilen değişikliğinin muhatabı müvekkillerim olmadığı, tarafımızca bilinmeyen maliklere ait başka taşınmazlar olduğu izahtan varestedir” denildi.

Çiller’in avukatının yanıtının tamamı şöyleydi:

Habere konu Müvekkilime ait arsanın, 04.03.2024 Tarihli Bakanlık oluruyla, Nitelikli Koruma alanından çıkartılarak Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanına dönüştürüldüğü iddiası tamamen gerçek dışıdır. Söz konusu arsa, onlarca yıldır zaten Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı içerisinde yer almakta olup hatta bitişiğinde 2006 tarihinden bu yana yerleşim yeri olan 230 konutlu bir site bulunmaktadır. Kamuya açık Bakanlık verilerinin basit bir incelemesi ile dahi ortaya çıkacak bu gerçeğin çarpıtılarak müvekkillerimin arsasında sanki yeni bir düzenleme yapılmış gibi gösterilmesi gerçeğe ve hukuka aykırıdır. Bakanlığın belirtilen değişikliğinin muhatabı müvekkillerim olmadığı, tarafımızca bilinmeyen maliklere ait başka taşınmazlar olduğu izahtan varestedir. Müvekkilim Sayın Tansu Çiller’in Başbakanlığı döneminde, ilgili kamu idareleri tarafından yapılan imar çalışmaları bizzat Sayın Başbakanı’mız tarafından, kamuoyunda yanlış anlaşılır hassasiyeti ile durdurulduğunu da bu meyanda kamuoyunun bilgisine sunarız. Öte yandan söz konusu arsa, örnekleri ekli tapu senetlerinden de anlaşılacağı üzere müvekkillerim Sayın Tansu Çiller ve Sayın Özer Çiller tarafından 08.10.1986 tarihinde Müvekkilim Sayın Tansu Çiller’in aktif siyasete girmesinden yıllar önce satın alındığı açıktır. Bu taşınmaz, akabinde de sahibi oldukları Marsan Marmara Holding A.Ş.’ne 09.06.2005 tarihinde devredilmiştir. Bu nedenle de haber içeriğinde sanki 2005 yılından önce müvekkillerimin bu taşınmazla bir ilgileri olmadığı algısı yaratılmak istenmiştir. Müvekkillerimin 38 yıldır sahibi oldukları bu taşınmaz hakkında gerekli ve yeterli araştırma yapılmadan haber yapılması hukuka ve gazetecilik meslek etiğine aykırıdır. Müvekkillerime ait ne bu taşınmaza ve ne de başka herhangi bir taşınmaza özel bir hiçbir işlem yapılmış değildir. Müvekkillerim, yasal haklarının ötesinde bir hakkı da hiçbir merciiden talep etmemiştir. Kamuoyunu doğru aydınlatmak amacıyla, Müvekkillerimle ilgili her konuda olduğu gibi bu konuda da siz değerli basın mensuplarına açıklama yapmaktan imtina edilmeyeceğini de belirtiriz.”