San Francisco merkezli yapay zeka şirketi OpenAl, metin komutlarıyla gerçekçi ve yaratıcı sahneler oluşturabilen yapay zeka modeli Sora'yı tanıttı.
Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI, Sora'nın kullanıcıların isteklerine bağlı olarak ve görsel kaliteyi koruyarak bir dakikaya kadar uzunlukta videolar oluşturabileceğini söyledi.
OpenAI, bu teknolojiyi elde etmek için 'yapay zekaya hareket halindeki dünyanın öğretildiğini' duyurdu.Yazılı metni videoya dönüştüren yapay zeka teknolojisi ulaştığı gerçeklik seviyesiyle bu alanda içerik üreten YouTuber’ları da şoke etti.
Önce test edilecek
Sora, henüz her isteyenin ulaşabileceği bir teknoloji değil. OpenAI, ortaya çıkabilecek tehlikelerin önünün alınabilmesi için öncelikle Sora’nın belirlenen profesyoneller tarafından test edileceğini duyurdu.
Yapay zeka teknolojisi, çocuk pornosu dahil zararlı içeriklerin üretilmesinde kullanılabiliyor.
Sinema sektörü öncelikli
Yapay zeka şirketi, Sora’yı sinema ve tasarım gibi görsel içeriklerle uğraşan kişilere de öncelikli olarak açıyor.
OpenAI, teknolojinin hangi noktada olduğunu gösteren videolar da paylaştı.
Bu örneklerden birinde "Bir dağın tepesinde podcast yayınlayan iki Golden Retriever görüntüsü" ifadesi karşısında Sora’nın oldukça gerçekçi bir video yarattığı görülüyor.
Bir başka örnekte ise "Tokyo’da deri ceketli bir kadının siyah ayakkabılarla, şehir ışıkları arasında yürümesini içeren" video isteğinin gerçeğe çok yakın şekilde üretildiği görülüyor.
OpenAI, Sora'nın karmaşık sahnelere yanıt verebilecek kapasitede olduğunu açıkladı. Kullanıcının talep edebileceği cisimlerin gerçek dünyada nasıl varolduğunu anlayabildiği ifade edildi.
Şirket Sora’nın şu an için zayıf yanları olduğunu kabul ederek, bazı kullanıcı taleplerini karıştırabileceğini de açıkladı. Bir kurabiyeden ısırık alındığına ilişkin videoda, kurabiyede ısırık izi olmayabileceği örneği verildi.
Şiddet ve cinsel içerikler engellenecek
OpenAI, şiddet ve cinsel içeriklerin engellenmesi, ünlü benzerliği videoları gibi içeriklerin engelleneceğini de belirtti. Teknolojinin bu tür komutları videoya dönüştürmeyeceği savunuldu.