İktidara yakın Hürriyet gazetesinin köşe yazarı Abdulkadir Selvi, köşesinden Osman Kavala başta olmak üzere Gezi davası tutuklularının davasını etkileyecek yeni bir ipucu bulunduğunu belirtti: "Benzer gelişme Ergenekon davasında yaşanmıştı. Ergenekon sanıkları tahliye edilmişti." Bir süredir köşesinden ‘yeni bir siyasi iklim’i ve ‘AK Parti’de reform’u işaret eden Selvi, ilk olarak 17 Nisan'da “Osman Kavala’nın hapiste tutulmasının, Gezicilerin yıllarca hapis yatacak olmasının Türkiye’ye ne yararı var? AK Parti’ye ne fayda sağlıyor” demişti. MHP’li vekil ve yetkililer bu köşe yazısından dolayı Selvi’yi çok sert sözlerle hedef almıştı.

‘Baş köşe’de yer aldıktan sonra yazısını tekrarlamıştı

Selvi daha sonra Erdoğan’ın uçağında ‘baş köşe’de yer almış, 26 Nisan’da da köşesinden tekrar ‘yeni bir siyasi iklim’i işaret etmişti. Selvi bu yazısında aynı zamanda iktidarın ilk sıradaki gündemlerinden olan yeni anayasanın zor olacağını fakat ’50+1 sistemi ve ittifakların gözden geçirilebileceğini’ söylemişti. Selvi, bugünkü yazısında ise Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’in görüşmesinde gündeme gelmesi beklenen Osman Kavala başta olmak üzere Gezi davası tutuklularının durumuna dikkat çekti. Hapis cezaları Yargıtay tarafından onanan Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater ve Mine Özerden’in tutuklu olduğu Gezi davası dosyasının yeniden görüleceğini kaydeden Selvi, yargılananların durumunu esastan etkileyecek olan yeni ipucu bulunduğunu aktardı: "Bir hukukçu değilim ama hukukçulardan da destek alarak ciddi bir çalışma yapma imkânım oldu. Osman Kavala başta olmak üzere Gezi davasından dolayı yargılananların durumunu esastan etkileyecek olan hukuki çalışmayı aslına sadık kalarak aktarmaya çalışacağım." Bunun 'mahkeme safahatını etkileyecek olan yeni bir bakış açısı ya da yeni bir delil olarak değerlendirilebileceğini' söyleyen Selvi, davayı esastan etkileyeceğini söylediği hukuki itirazı maddeler halinde sıraladı:

Anayasa değişikliği

  • Gezi davasında ceza verilmesine esas teşkil eden ve ortadan kaldırılmak istendiği iddia edilen Türkiye Cumhuriyeti hükümetinden kastedilen 'Başbakan' ve 'Bakanlar Kurulu'dur. 16 Nisan 2017 tarihli referandumla 'Başbakan'lık müessesesi ve 'Bakanlar Kurulu' ortadan kaldırılmıştır.

Bakanlar kurulu kaldırıldı

  • Bu suçun mağdurları olarak dosyada bulunan Ali Babacan, Bekir Bozdağ, Beşir Atalay, Binali Yıldırım, Bülent Arınç, Cevdet Yılmaz, Egemen Bağış, Emrullah İşler, Erdoğan Bayraktar, Faruk Çelik, Fatma Şahin, Hayati Yazıcı, İsmet Yılmaz, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Şimşek, Mehmet Mehdi Eker, Mehmet Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Nabi Avcı, Nihat Ergün, Ömer Çelik, Recep Tayyip Erdoğan, Sadullah Ergin, Suat Kılıç, Taner Yıldız, Veysel Eroğlu’nun yer aldığı Başbakan ve Bakanlar Kurulu anayasa değişikliğiyle ortadan kaldırılmıştır. Ama mahkeme mağduru lağvedilmiş, ilga edilmiş hükümeti ortadan kaldırma suçundan dolayı mahkûmiyet vermiştir.
  • Yeni sistemde yürütme gücü Cumhurbaşkanı tarafından kullanılmaktadır. Yeni hükümet sisteminde yürütme gücü Bakanlar Kurulu tarafından değil, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi tarafından kullanılmaktadır. Başbakan ve Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi içinde yaşatılmamaktadır.
  • O sistem kaldırıldığı için Erdoğan üçüncü kez değil, ikinci kez cumhurbaşkanı adayı oldu. Yüksek Seçim Kurulu, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığına yapılan itirazı tam da bu nedenle reddetti.

Ortada mağduru olmayan suç kaldı

  • Suçun mağduru olan hükümet, yasa ve Anayasa’dan çıkarılmıştır. Ortada mağduru olmayan bir suç kalmıştır. Mağduru olmayan suç olmaz. Bunlar sanık-hükümlü lehine gelişmelerdir. Daha önceki yargılamalarda ele alınmayan yeni delil mahiyetindedir.

FETÖ raporu

  • Osman Kavala, FETÖ’cüler tarafından hazırlanan 15.6.2013 tarihli 'Analiz' isimli rapordaki iddialar nedeniyle suçlanmıştır. Oysa asıl darbe girişimini 15 Temmuz 2016 tarihinde bu suçlamayı yönelten FETÖ’cüler yapmıştır.

Şüpheden sanık yararlanır

  • Suçsuzluk ve masumiyet karinesi gereğince ceza davasında sanığın cezalandırılması gereken herhangi bir soruna ilişkin şüphe oluştuysa mutlaka sanık lehine değerlendirilmelidir. Şüpheden sanık yararlanır ilkesi gereğince kuşkulu ve tam olarak aydınlatılamamış olan iddialar sanık lehine yorumlanarak mahkûmiyet kararı yeniden değerlendirilmelidir.

CMK 311. Madde

  • Başta Osman Kavala olmak üzere Gezi davasında hapis cezasına çarptırılanların yeniden yargılanmaları konusundaki başvurunun pozitif dayanağını CMK’nın 311. Maddesi oluşturuyor. 311. Madde’de düzenlenen yeni delil ve yeni olay mevcut olduğu anlaşılması halinde başvurulan bir kanun yolu.

Tahliye talebi

  • CMK 311. Maddesi uyarınca yargılanmanın yenilenmesi, mahkûmiyet kararlarının yine yargılanmanın yenilenmesi yoluyla iptali ve daha fazla mağduriyet yaşanmaması için inceleme sonuna kadar infazların geri bırakılması ve hükümlülerin tahliyesi talep ediliyor.

ü