Şehir hastanelerine 8 ayda 17 devlet hastanesi yapılabilecek kadar para ödendi
Giderek kara deliğe dönüşen şehir hastanelerine sadece 8 ayda 17 devlet hastanesi yapılabilecek kadar para ödendi. Ödemeler 25 yıl sürecek, delik her geçen gün büyüyecek.
Devlet bütçesinden şehir hastanelerini işleten şirketlere ödenen kira ve hizmet bedeli 8 ayda 5 milyar 133 milyon liraya ulaştı. Bu yılın ocak-ağustos aylarını kapsayan dönemde yapılan bu ödeme, şehir hastanelerinin ülke kaynaklarını adeta bir kara delik gibi yutup yok edeceğini, halkın kaynaklarının oluk oluk şirketlere akacağını ortaya koydu.
Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Sağlık Bakanlığı'nın resmi mali tablolarına göre, firmalara sadece 8 aylık dönemde kira ve hizmet bedeli adı altında ödenen bu devasa parayla devlet kendisi hastane yapsaydı, bugün her biri 500'er yataklı 17 tane devlet hastanesi hizmet veriyor olacaktı. Bu parayla devlet hastanesi yerine, devlet kendi kaynaklarıyla şehir hastanesi yapıp kendisi hizmet verseydi, bugün her biri bin 50 yataklı 5 tane şehir hastanemiz olacaktı. Bu yatırımlar sayesinde hastanelerdeki mevcut yatak kapasitesine 8 bin 555 yatak daha eklenecekti. Ancak bu yatırımlara gidecek bu devasa kaynak şehir hastanelerini yapıp işleten firmaların kasasına akacak.
RANT DÜZENİ
Resmi veriler üzerinden teknik çalışma yapan CHP Balıkesir Milletvekili Dr. Fikret Şahin, Cumhurbaşkanlığı 2020 Yatırım Programı'nda genel bütçeden yapılacak 10 yeni şehir hastanesi için 10 milyar 95 milyon lira bütçe ayrıldığına dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundu:
8 AYLIK FATURA
“Sağlık Bakanlığı henüz yıl bitmeden, sadece ilk 8 ayda şirketlere 5 milyar 133 milyon lira kira ve hizmet bedeli ödemesi yapmış. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı'nda genel bütçeden yapılacak 10 yeni şehir hastanesi için 10 milyar 95 milyon lira bütçe ayrılırken, hizmetteki 10 şehir hastanesinin sadece kira ve hizmet bedelleri için 5 milyar liradan fazla ödeme yapılması rant düzeninin en açık göstergesidir.
Şehir hastaneleri için kira ve hizmet ödemelerinin sözleşmeler kapsamında en 25 yıl süreceği düşünüldüğünde kamu üzerindeki yük milyarlarca lirayı bulacaktır. Buradan da net bir şekilde anlıyoruz ki; ocak-ağustos aylarında şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedelleri için ödenen miktarla tam teşekküllü 1050 yataklı en az 5 şehir hastanesi ya da 500 yataklı en az 17 devlet hastanesi yapabilir.”
Kaynaklar şirketlere akıyor
2020'nin yatırım programında Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeli dışında yapılan devlet hastanelerinin yatak başına maliyetlerinin 600 bin lira olarak belirtildiğini ifade eden CHP'li Fikret Şahin, Sağlık Bakanlığı'nın yapacağı toplam 10 bin 300 yataklı 10 şehir hastanesinin yatak başı maliyetinin 980 bin 125 lira olacağını belirtti.
Şahin, “Artış şirketlere yaptırılmasa da genel bütçeden yapılacak şehir hastanelerinin yatak başına maliyetleri, bir devlet hastanesinin yatak başı maliyetinden en az 1.6 kat daha fazla. Ödemeler 25 yıl süreceği için devletin yeni kara deliği büyüyecek, kamu kaynakları şirketlerin kasasına akacak, halk yoksullaşacak” dedi.
Bunlar da ilginizi çekebilir