Birleşmiş Milletler'in (BM) tahminlerine göre, çoğunluğu Asya'dan olmak üzere 120 binden fazla kişi, Ravi gibi dolandırıcılık merkezlerinde zorla çalıştırılıyor. Bu merkezler, dünya genelinden gelen göçmen işçi akınıyla besleniyor.
Ravi, 370 bin rupi (1200 dolar / 38 bin 982 TL) maaşla veri girişinde iş bulma vaadinin cazibesine kapılan bu hevesli göçmenlerden biriydi.
Çince konuşan çete liderleri tarafından yönetilen korunaklı kamp
Kabul aldığı veri girişi işine girmek için, kredi çekerek işe alım görevlisine 250 bin rupi (815 dolar / 26 bin 475 TL) ödedi.
Ravi 2023'ün başlarında Tayland'ın başkenti Bangkok'a vardı ama hemen ülkenin batısındaki Mae Sot şehrine gönderildi: "Bir otele götürüldük ve kısa süre sonra iki silahlı adama teslim edildik. Bizi bir nehri geçerek Myanmar'a götürdüler."Grup, daha sonra Myanmar'da üç yıl önce iktidarı ele geçiren askeri rejim ile müttefik darbe karşıtı güçler arasındaki son çatışmaların merkezinde yer alan Myawaddy'ye ulaştı.
Oradan kendilerini Çince konuşan çete liderleri tarafından yönetilen, yüksek duvarlar ve dikenli tellerle çevrili, silahlı muhafızların günün her saati girişi koruduğu bir kampta buldular:
"Dehşet içindeydik. Aralarında Sri Lanka, Pakistan, Hindistan, Bangladeş ve Afrika ülkelerinden insanların da bulunduğu yaklaşık 40 genç erkek ve kadın kampta zorla alıkonmuştu."Dolandırıcılık merkezleri Güneydoğu Asya'nın dört bir yanında ortaya çıksa da, özellikle Myanmar'da yaygınlaşarak hem Çin yeraltı suç örgütlerine hem de sınır kasabalarında faaliyet gösteren çeşitli silahlı gruplara milyarlarca dolar kazandırdı.
Günde 22 saat çalıştırıldılar
Bu özel dolandırıcılık merkezinde odak noktası 'aşk dolandırıcılığı'ydı. Bu tür dolandırıcılıkların kurbanlarının kaptırdığı paranın maliyetini tespit etmek oldukça zor. Öte yandan ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) 2023 İnternet Suçları Raporu'nda ABD'de 17 binden fazla 'aşk dolandırıcılığı' şikâyeti olduğunu ve toplamda 652 milyon dolarlık kayıp tespit etti.Ravi'nin aktardığına göre kamptakiler günde 22 saate kadar çalışmaya zorlandı ve ayda sadece bir gün izin kullanabildiler.
Buna göre tutsaklara, çalıntı telefon numaraları, sosyal medya ve mesajlaşma platformlarını kullanarak romantik ilişkiler kurmak suretiyle özellikle Batı ülkelerindeki varlıklı erkekleri hedef almaları söylendi.
Ravi, bazı kişilerin mesajları görmezden geldiğini, ancak yalnız insanların ya da seks arayanların genellikle yemi yuttuğunu söyledi.
Karşıdaki kişi yemi yuttuğunda, kamptaki bir grup genç kadın, hedefi daha da baştan çıkarmak için müstehcen fotoğraflar çekmeye zorlanıyordu.
'100 bin dolarlarının yalnızca yarısını geri alıyorlar'
Dolandırıcılar sadece birkaç gün içinde yüzlerce mesaj alışverişinden sonra bu kişilerin güvenini kazanıyor ve onları sahte çevrimiçi ticaret platformlarına büyük miktarlarda para yatırmaya ikna ediyor.
Sahte uygulamalar daha sonra yanlış yatırım ve kar bilgileri gösteriyor: "Bir kişi 100 bin dolar transfer ederse, 50 bin doları onlara iade ediyoruz ve bunun onların kârı olduğunu söylüyoruz. Bu, şu anda 150 bin dolarları olduğu izlenimini veriyor ancak gerçekte, ilk 100 bin dolarlarının yalnızca yarısını geri alıyorlar ve diğer yarısını bize bırakıyorlar."Dolandırıcılar kurbanlardan alabildikleri kadarını aldıktan sonra mesajlaşma hesapları ve sosyal medya profilleri ortadan kayboluyor.
İtaat etmediğinizde ise - Ravi gibi - dayak ve işkenceyle karşı karşıya kalıyorsunuz.
Para ödeyip kurtulanlar da var
Ancak çıkış yolları da var: Para ödeyebilirsiniz.
Tam da bunu yapanlardan biri, Ağustos 2022'de beş Hintli erkek ve iki Filipinli kadınla birlikte Myanmar'a kaçırılan, Hindistan'ın batısındaki Maharaştra'dan 21 yaşındaki Neel Vijay'dı.
Vijay, BBC'ye verdiği demeçte annesinin bir çocukluk arkadaşının kendisine Bangkok'ta bir çağrı merkezi işi vaat ettiğini ve 150 bin Hint rupisi (1800 dolar / 58 bin 474 TL) tutarında bir acente ücreti aldığını söyledi:
"Çince konuşan insanlar tarafından yönetilen birkaç şirket vardı. Hepsi de dolandırıcıydı. Bizi bu şirketlere sattılar. Oraya ulaştığımızda umudumu kaybettim. Annem onlara fidye parasını vermemiş olsaydı, ben de diğerleri gibi işkence görecektim."Neel'in ailesi, çeteye 600 bin Hint rupisi (7 bin 190 dolar / yaklaşık 227 bin TL) ödeyerek gencin şebekeye dahil olmayı reddetmesinin ardından serbest bırakılmasını sağlamış.
Serbest bırakıldıktan sonra Taylandlı yetkililer Hindistan'a geri dönmesine yardımcı oldu ve ailesi de çete üyelerine karşı yasal işlem başlattı.
'Vücudumun yarısı felç olmuştu'
Ravi de Myanmar'da kapana kısıldığı altı ay boyunca çeteler arasında dolaştırılmış.
Ekip lideriyle girdiği bir tartışmanın kavgaya dönüşmesinin ardından kendini hücrede bulmuş: "Onlara bu insanları dolandıramayacağımı söyledim. Hiç param olmamasına rağmen, bir başkasının zor kazanılmış parasını çalmak istemedim. Sadece bu düşünce bile bana büyük bir zihinsel ıstırap verdi." Sonunda 'Çinli patron' Ravi'yi görmeye gelmiş ve yazılım uzmanlığı nedeniyle ona yeniden çalışması için 'son bir şans' teklif etmiş: "Başka seçeneğim yoktu o zamana kadar vücudumun yarısı felç olmuştu."Ravi, dört ay boyunca VPN, yapay zeka uygulamaları ve 3D video kameralar kullanılarak oluşturulan Facebook hesaplarını yönetti.
Borcunu ödemek için gece gündüz çalışıyor
Bu arada, hasta annesini ziyaret etmek üzere Sri Lanka'ya gitmesine izin verilmesi için yalvardı.
Çete lideri, Ravi'nin 600 bin rupi (2 bin dolar / 64 bin 971 TL) fidye ve nehri geçip Tayland'a girmesi için ek olarak 200 bin rupi (650 dolar / 21 bin 115 TL) ödemesi halinde gitmesine izin vermeyi kabul etti.
Ailesi evlerini teminat olarak göstererek borç para aldı ve bu parayı Ravi'ye aktardı. Ravi daha sonra Mae Sot'a geri götürüldü.
Havaalanında vizesi olmadığı için 20 bin Tayland bahtı (550 dolar / 17 bin 867 TL) para cezasına çarptırılınca, Ravi'nin ailesi bir borç daha almak zorunda kaldı: "Sri Lanka'ya vardığımda 1 milyon 850 bin rupi (6 bin 100 dolar / yaklaşık 194 bin 913 TL) borcum vardı." Şimdi evine dönmüş olabilir ama Ravi yeni evlendiği eşini çok az görüyor: "Bu borcu ödemek için gece gündüz bir garajda çalışıyorum. Faizini ödemek için iki alyansımızı da rehin verdik."